PFZ: koncertsorozat az ’56-os forradalom emlékére

2016. október 18., kedd 22:00

pannonfilharmonikusok400-1476820570.jpg

Pécs, 2016. október 18. - A déli kulturális övezet kiemelt helyszínein, többek között négy európai fővárosban lép fel a Pannon Filharmonikusok (PFZ) október második felében. Nemzeti zenekarként a pécsi együttes a határon túli területeken is képviseli a magyar kultúrát.

Október 18-e és 27-e között az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának jegyében a Délvidéken öt ünnepi koncertet adnak az embertelen diktatúrával szembeszálló hősök emlékére.

 

Az ’56-os Emlékbizottság Európa számos országában ünnepi hangversenysorozatot rendez az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. A Pannon Filharmonikusok az Emlékbizottság felkérésére a Pécsett álló Kodály Központ hangversenyterme mellett a déli kulturális övezet öt ugyancsak kiemelkedő helyszínén ad ünnepi koncertet.

hirdetés

 

2016. október 18. Lujubljana – Cankarjev Dom, Gallus Hall,

2016. október 21. Eszék – Eszéki Horvát Nemzeti Színház
2016. október 23. Pécs – Kodály Központ
2016. október 24. Szarajevó – Szarajevó Nemzeti Színház
2016. október 25. Zágráb – Lisinski Hall
2016. október 27. Belgrád – Kolarac Concert Hall

 

Kevés zenekar mondhatja el magától, hogy egy hét leforgása alatt négy fővárosba látogatva ad ünnepi koncertet – emelte ki Páva Zsolt, Pécs város polgármestere a Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatóján a hangversenysorozat jelentőségét hangsúlyozva, valamint hozzátette, szeretné, hogy Pécs érdemben legyen a kultúra központja a régióban.

 

Az előadássorozat hangversenyein emblematikus magyar zeneszerzők – Bartók Béla és Liszt Ferenc – művei hangzanak el, többek között a Bartók-év tiszteletére a zeneszerző honvággyal átitatott Concertója és Beethoven Egmont-nyitánya, mely utóbb az 1956-os forradalom zenei jelképe lett. Ahogy Balassa Péter fogalmazott: „akkor, azokban a napokban belekerült egy közép-európai kisország forradalmi kontextusába, tehát új mű lett belőle”.

 

A zágrábi emlékestre ugyancsak ikonikus magyar művek kerültek a műsorba – köztük Liszt Ferenc XV. magyar rapszódiája, Kodály Zoltán Magyar rondó című műve és Bartók Béla Divertimentója –, amelyek méltón reprezentálják majd a magyar kultúra és zenetörténelem kiválóságait.

 

A határon túli kulturális kapcsolatok építése, ápolása és elmélyítése évek óta fontos szempont a Pannon Filharmonikusok számára. Az együttes meghívására Horvátország vezető szimfonikus zenekara, a Zágrábi Filharmonikus Zenekar kiemelkedő horvát szólistákkal lép fel december 1-jén, a Kodály Központban, márciusban pedig a zágrábi Lisinski Hall meghívottjaként a pécsi együttes lesz a vendége a horvát fővárosnak.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

poszt2015-nyito400-1433447646.jpgPécs, 2015. június 5. - Megkezdődött a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a tíznapos eseménysorozat tegnapi megnyitóján azt mondta: kezdeményezte, hogy a vidéki kulturális fesztiválok támogatása külön soron szerepeljen a jövő évi költségvetésben.

pecsi-egyhazmegye-projekt1-400-1417251382.jpgPécs, 2014. november 29. - A püspöki palota, annak kertje, a közeli magtár és a kertet a magtárral összekötő titkos alagút pénteki átadásával befejeződtek a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületeinek felújításai a baranyai megyeszékhelyen.

mohacsi-neptanc-facebook-1376654834.jpgNyolc országból tíz együttes mutatkozik be a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amelynek augusztus 16. és 20. között immár tizenhetedik alkalommal ad otthont a Duna-parti város. A Mohács honlapján olvasható tájékoztató szerint pénteken kerül sor a 25 éves Zora Néptáncegyüttes jubileumi estjére, szombaton pedig a romániai Ardeleana Folklóregyüttes, a horvátországi Csúzai Csárdás Néptáncegyüttes, valamint a bulgáriai Trakijcse Néptáncegyüttes lép fel a Schneider művészeti iskola szabadtéri színpadán.