PFZ: koncertsorozat az ’56-os forradalom emlékére

2016. október 18., kedd 22:00

pannonfilharmonikusok400-1476820570.jpg

Pécs, 2016. október 18. - A déli kulturális övezet kiemelt helyszínein, többek között négy európai fővárosban lép fel a Pannon Filharmonikusok (PFZ) október második felében. Nemzeti zenekarként a pécsi együttes a határon túli területeken is képviseli a magyar kultúrát.

Október 18-e és 27-e között az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának jegyében a Délvidéken öt ünnepi koncertet adnak az embertelen diktatúrával szembeszálló hősök emlékére.

 

Az ’56-os Emlékbizottság Európa számos országában ünnepi hangversenysorozatot rendez az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. A Pannon Filharmonikusok az Emlékbizottság felkérésére a Pécsett álló Kodály Központ hangversenyterme mellett a déli kulturális övezet öt ugyancsak kiemelkedő helyszínén ad ünnepi koncertet.

hirdetés

 

2016. október 18. Lujubljana – Cankarjev Dom, Gallus Hall,

2016. október 21. Eszék – Eszéki Horvát Nemzeti Színház
2016. október 23. Pécs – Kodály Központ
2016. október 24. Szarajevó – Szarajevó Nemzeti Színház
2016. október 25. Zágráb – Lisinski Hall
2016. október 27. Belgrád – Kolarac Concert Hall

 

Kevés zenekar mondhatja el magától, hogy egy hét leforgása alatt négy fővárosba látogatva ad ünnepi koncertet – emelte ki Páva Zsolt, Pécs város polgármestere a Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatóján a hangversenysorozat jelentőségét hangsúlyozva, valamint hozzátette, szeretné, hogy Pécs érdemben legyen a kultúra központja a régióban.

 

Az előadássorozat hangversenyein emblematikus magyar zeneszerzők – Bartók Béla és Liszt Ferenc – művei hangzanak el, többek között a Bartók-év tiszteletére a zeneszerző honvággyal átitatott Concertója és Beethoven Egmont-nyitánya, mely utóbb az 1956-os forradalom zenei jelképe lett. Ahogy Balassa Péter fogalmazott: „akkor, azokban a napokban belekerült egy közép-európai kisország forradalmi kontextusába, tehát új mű lett belőle”.

 

A zágrábi emlékestre ugyancsak ikonikus magyar művek kerültek a műsorba – köztük Liszt Ferenc XV. magyar rapszódiája, Kodály Zoltán Magyar rondó című műve és Bartók Béla Divertimentója –, amelyek méltón reprezentálják majd a magyar kultúra és zenetörténelem kiválóságait.

 

A határon túli kulturális kapcsolatok építése, ápolása és elmélyítése évek óta fontos szempont a Pannon Filharmonikusok számára. Az együttes meghívására Horvátország vezető szimfonikus zenekara, a Zágrábi Filharmonikus Zenekar kiemelkedő horvát szólistákkal lép fel december 1-jén, a Kodály Központban, márciusban pedig a zágrábi Lisinski Hall meghívottjaként a pécsi együttes lesz a vendége a horvát fővárosnak.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

zold1-400-1453667444.jpg

A környezetvédelem legnagyobb alakjaiból válogató és azokat bemutató könyv jelent meg nemrégiben, Dr.Erdős László, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa első könyveként. Belelapozva találkozhatunk olyanok neveivel, akikről talán már hallottunk, és olyanokkal, akikről már egészen biztosan...

Pécs, 2016. augusztus 24. - Hét nagyszínpadi és négy kamaraszínházi bemutatót tart az évadban a Pécsi Nemzeti Színház, ahol a hónap végére befejeződik az épület felújításának egyik eleme.

Pécs, 2015. június 7. - Az EUROPA CANTAT XIX Pécs szervezőcsapata pályázatot hirdet pécsi designerek és kreatív alkotók számára a nemzetközi kórusfesztiválhoz kapcsolódó termékek - a fesztivál kizárólagos értékesítési helyszínén - EC-SHOP-ban való bemutatására, az alkotók termékeinek bizományos értékesítésére.