PFZ: jól meghatározott arány és irány

2016. július 6., szerda 07:05

boganyi-tibor-pfz-vezeto-karmester400-1467725806.jpg

Pécs, 2016. július 6. - Az arányokban rejlő harmónia jegyében meghirdetett 2015/2016. évad megvalósította a hozzá fűzött reményeket. A szakmai elismerések, a növekvő számú közönség pozitív visszajelzése egyértelműen jelzik, hogy a Pannon Filharmonikusok sikeresen lépked a saját maga által kijelölt útvonalon.

Hatalmas érdeklődés övezte az egy héten át tartó Armel Opera Fesztivált, melynek nyitó előadása volt egyben a magyarországi bemutatója Eötvös Péter: Senza sangue (Vértelenül) című operájának. A teljes évadot megkoronázta, hogy mindkét bemutató, melyben a zenekar az Armel Opera Fesztivál alatt részt vett, a zsűri tetszését is elnyerte. A fesztivál különdíját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hans Werner Henze: Elégia ifjú szerelmesekért című produkció alkotói vehették át.

 

A Legjobb Produkció díját Eötvös Péter operája kapta, aki ezekkel a szavakkal méltatta a zenekarral folytatott közös munkát: „Köszönöm a projekt valamennyi résztvevőjének és főleg a zenekarnak. Felfedezés volt számomra ez az együttes. Nem ismertem őket, azonban a produkció próbái és a két előadás Pécsett, illetve Budapesten valóban első osztályúak voltak.”

 

Jóleső elismerés a zenekar valamennyi tagjának, hogy a növekvő számú közönség pozitív visszajelzése mellett szakmai sikerekben is bővelkedett az együttes. A folyamatos fejlődés és újítás jegyében a közkedvelt darabokkal együtt, ritkán játszott művek is színpadra kerültek, köztük Bruckner VIII. szimfóniája Bogányi Tibor (első képünkön) vezényletével, vagy Sibelius Kullervo című műve, szintén a vezető karmester dirigálásával.

hirdetés

 

A rendkívül gazdag repertoárt bemutató évadban a fellépések száma meghaladta a kétszázat, melyek során a zenekar 137 művet dolgozott fel, kivívva a hazai és nemzetközi szakemberek figyelmét mindezzel.

 

A tavalyi évad bérletes sorozatait megtartva az idei évadban sikeresen növelte bérleteseinek számát a Pannon Filharmonikusok. A megnövekedett érdeklődés a Pannonicum-bérlet esetében a legintenzívebb, mely ebben az évadban elérte bérleteseinek maximumát.

 

Az elképzelt művészi eredményeket váltotta be az az öt évvel ezelőtt indított koncepció, mely alapján minden évadban más-más rezidens szólista kíséri végig a Pannon Filharmonikusok aktuális évadát. Az 2015/2016. évad kiemelkedő szólistája Boldoczki Gábor (második képünkön) volt, aki Pécsett és Budapesten adott koncertjeivel referencia értékű teljesítményt nyújtott.

 

boldoczki-gabor-rezidens-szolista-2015-16-500-1467726069.jpg

 

Fontos megemlíteni, hogy a zenekar Pécs élvonalbeli kulturális képviselőjeként az évad minden hónapjában jelen volt Budapest zenei életében. Az eredményes munka jele, hogy sikerrel folytatta a Müpában több mint egy évtizede futó, öt hangversenyből álló bérletsorozatát, illetve ezen felül, az előző évadokhoz hasonlóan számos komolyzenei esemény részvételére - többek között a Cafe Budapest Fesztivál, a BFZ Mendelssohn maratonja, a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozata - kapott felkérést.

 

Az idei évad során a Pannon Filharmonikusok Dobos László és Vass András művészeti vezetésével megalapította fesztiválkórusát, amely közel 40 fővel az ország egyik kiemelkedő projekt-kórusává fejlődhet, tovább erősítve Pécs jelenlétét a komolyzenei szintéren. A kórus létrehozásának célja, hogy a zenekar minőségi igényével összhangban működő, új és egyedi kórusformációt honosítson meg Pécsett a Pannon Filharmonikusok kijelölt hangversenyein fellépve.

 

A kórus vezetésének törekvései közt szerepel továbbá a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, illetve elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, mely a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást és frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi.

 

A zenekar helyesen kijelölt irányát támasztja alá, hogy negyedszerre választották meg a Pannon Filharmonikusok élére Horváth Zsoltot, aki július 1-jével kezdte meg újabb ötéves igazgatói ciklusát. A zenekar nélkülözhetetlen alkotórésze a megújulás. Ez a folytonos változással járó folyamat fogja végigkísérni a következő korszakot az együttes életében, hogy az országos ismertséget tovább fokozva a nemzetközi szcéna vérkeringésnek is részesévé válhasson a zenekar.

 

Az Armel Opera Fesztivál szombat esti produkciójával zárta az idei évadot a Pannon Filharmonikusok. Az együttes tagjai hangszereiket félretéve pihenhetnek a nyár folyamán, azonban a menedzsment már a következő évad előkészítésével tölti a munkanapokat, amely során a nemzetközi zenei élet hangszeres olimpiáinak emlékezetes tehetségei lépnek majd színpadra.

 

A 2016/2017. évad első koncertje egyben a teljes évadon átívelő Bartók Ötpróba második alkalma, így a hangverseny mellett a Bartók-műhöz kapcsolódó zenekari próbán, és a befogadást segítő beavató előadáson is részt vehetnek díjtalanul a regisztráltak.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok, fotók: Bublik Róbert

 

pannon-filharmonikusok-karmester-boganyi-tibor-foto-bublik-robert-1467726147.jpg

Kapcsolódó cikkek

leowey-tancegyuttes-40-1a-1380350763.jpgHerczegh Anitának, Áder János köztársasági elnök feleségének jelenlétében nyitották meg azt a jubileumi kiállítást a Kodály Központban, amelyet a pécsi Leőwey Klára Gimnázium táncegyüttesének 40 éves fennállása tiszteletére rendeztek.

legjobb-zenetanarok2016-virtuozok-gala400-1476597347.jpg

Budapest, 2016. október 16. - Sok tehetségünk van, nagyszerű fiatalok, akik ha segítenek nekik, előrejutnak. Ha az történik, ami a Kis Virtuózok mozgalomban, akkor elmondhatjuk, ilyen gazdagok vagyunk - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki szombaton a Virtuózok gálakoncerten adta át a Legjobb zenetanár díjakat a Papp László Budapest Sportarénában.

adele-1358158490.jpg

Az Argo-akció című filmnek, Daniel Day-Lewisnak és Jessica Chastainnek ítélték oda a legfontosabb kategóriákban a Golden Globe-díjat Los Angelesben, helyi idő szerint vasárnap éjjel. Az Argo-akció, amely egy - az 1979-es teheráni túszdráma idején végrehajtott - amerikai mentőakció történetét dolgozza fel - lett a legjobb drámai alkotás. A film rendezője, Ben Affleck is Golden Globe-ot kapott, három nappal azután, hogy ebben a kategóriában nem sikerült elnyernie az Oscar-jelölést.