Pécsett lesz a Filharmónia Magyarország központja

2013. június 3., hétfő 15:35

filharmonia-1370266691.jpg

Az eddigi három regionális - a pécsi, a miskolci és a budapesti - hangversenyrendező nonprofit kft. összevonásával létrehozta a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a döntésről tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a párhuzamosságok megszüntetése, a hatékonyság és a lobbierő növelése céljából vonták össze a három társaságot.

 

Az egyesített cég ügyvezetője az eddigi Dél-Dunántúli Filharmónia vezetője, Szamosi Szabolcs lett, és az új társaság központja is Pécsre került "a decentralizáció jegyében" - tette hozzá az államtitkár. Kitért arra, hogy míg Budapesten gyarapszik a koncerthelyszínek száma, és a zeneélet kínálata bőséges, a vidéki ajánlatok színvonala egyenetlen, ezért is indokolt a központ Pécsre helyezése.

hirdetés

 

Az összevonással ellenőrizhetőbbé válik a támogatás felhasználása. Az idei büdzsé egyelőre 135,9 millió forint, ez a korábban előirányzott, háromfelé osztott pénz együttes összege - mondta Hammerstein Judit.

 

A Filharmónia Magyarország Kft. vezetője, Szamosi Szabolcs orgonaművész kiemelte: eddig is a filharmóniák gondozták az ifjúság zenei nevelését. Szólt arról, hogy ügyvezetőként már felvette a kapcsolatot a hálózatosan működő Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, így kiemelt figyelem juthat a beavató koncerteknek.

 

A sajtótájékoztatón téma volt a Filharmónia Magyarország Kft. által a közeljövőben szervezendő fesztiválok, kurzusok és versenyek sora. 

 

(mti)

 

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. október 27. - Plácido Domingo Operalia-versenyének két győztese, a Magyar Állami Operaház operaénekese, valamint a Pécsi Filharmonikusok trombitaművésze lép fel november 13-án a Kodály Központban rendezendő operagálán - jelentették be a szervezők szerdán.

Pécs, 2016. május 30. - Tizenhárom produkcióra, köztük vígjátékra, táncszínházi előadásra, bohózatra, zenés estre és komédiára várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 18. és augusztus 7. között a baranyai megyeszékhelyen.

Pécs, 2014. szeptember 19. - Különleges helyszíneken rendhagyó tárlatvezetésekre, érdekes rendezvényekre is várják a látogatókat a hétvégén Baranyában, a kulturális örökség napjain.