Pécsen indul az Illés 50 turné

2014. október 30., csütörtök 06:00

Pécs, 2014. október 30. - Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs és Bródy János részvételével a Kodály Központban kezdődik 2015. február 7-én az Illés 50 országos koncertsorozat - jelentették be a szervezők tegnap a baranyai megyeszékhelyen.

Rosta Mária, a szervező Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője elmondta, hogy legfeljebb hat-hétállomásosra tervezik azt a magyarországi turnét, amelyet az Illés zenekar oszlopos tagjainak részvételével indítanak útjára az együttes megalapításának ötvenedik évfordulója alkalmából. Kitért arra, hogy február 7-én a pécsi Kodály Központban adandó kétórás koncerten mintegy ezer néző harminc Illés-dalt hallgathat meg a legendás előadók és a fiatalabb generáció tolmácsolásában.

hirdetés

 

Az ügynökségvezető felidézte: ugyanez a produkció komoly sikert ért el idén augusztusban Kolozsváron, ahol 25 ezer ember vett részt a koncerten, ezért is döntöttek úgy, hogy a jubileumi évforduló tiszteletére az anyaországban is megörvendeztetik a közönséget. A Pécs után következő koncertek számáról és helyszínéről még tárgyalnak - mondta el az MTI kérdésére az ügynökség vezetője.

 

A Kodály Központban a három Illés-tagon kívül olyan művészek lépnek színpadra, mint Feke Pál, Vastag Tamás, Nagy Sándor, Serbán Attila és Szabó Ádám. A klasszikus nóták nagyjából hatvan százalékát adják elő a legendás tagok, míg a többi a fiatalok tolmácsolásában csendül majd fel.

 

Bródy János felidézte: az Illés együttes megalakulása nem köthető pontos dátumhoz, 1964 és 1965 fordulóján állt össze a zenekar a jól ismert felállásban. Mint fogalmazott, 1965 nyarán, a négyszámos Illés-kislemez megszületése számít a magyar rocktörténelem origójának, ettől kezdve írtak magyar dalokat a műfajban.     Szörényi Levente újságírói kérdésre elmondta: új dalokkal nem készülnek, hanem kizárólag a klasszikus, jól ismert nótákat adják elő.

 

Szörényi Szabolcs arról beszélt, hogy a hatvanas évek végén koncertezett utoljára az Illés a baranyai megyeszékhelyen, de mindig jó élményekkel távoztak Pécsről.     Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, hogy azért ajánlották fel a szervezőknek a Kodály Központot, mert Magyarország egyik legjobb akusztikájú hangversenyterme található benne, s a jubileumhoz illő, magas színvonalú hátteret tud biztosítani az intézmény.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

2013.06.08-án a Búza téren kerül megrendezésre az „Első termelői és kézműves vásár” a Pécsi Patrónus Kft. és a Pécs Holding Zrt. és közös szervezésében 8 órai kezdettel.

Budapest-Pécs, 2015. június 6. - Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elnökletével megalakult a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Stratégiai Munkacsoport, amelynek feladata a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ hatékonyabb üzemeltetését biztosító, új működtetési, fenntartási modelljének kidolgozása - közölte a kulturális államtitkárság az MTI-vel pénteken.

Budapest, 2015. november 12. - Az ötvenezredik látogatót köszöntötték szerdán a Honvéd Főparancsnokságban A magányos cédrus címmel július 6-tól látható Csontváry-életműkiállításon.