Pécs a kórusvilág méltó otthona

2015. július 21., kedd 20:30

laknertamas400ecpecs-1437503138.jpgPécs, 2015. július 21. - Pénteken, július 24-én veszi kezdetét a városban Európa egyik legjelentősebb kulturális eseménye,  az EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztivál. A Pécsre 27 év után visszatérő fesztivál programját és különlegességeit sajtótájékoztatón mutatták be a Nádor Galériában.

A fesztivált az önkormányzat nevében dr. Őri László alpolgármester köszöntötte. Pécs városa az elmúlt évek során jelentős áldozatokat hozott annak érdekében, hogy a XIX. EUROPA CANTAT méltó körülmények között kerülhessen megrendezésre, ám Őri László emellett azt is hangsúlyozta, hogy a korábbi fesztiválok tapasztalatai nyomán abban bízhatnak a szervezők, hogy az ide érkező vendégek és résztvevők több százmillió forinttal járulnak hozzá a város bevételeihez.

 

Dr. Lakner Tamás (első képünkön), Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Regionális Művészeti Bizottság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja kiemelte, hogy a fesztivál megmozgatta a magyar kóruséletet, hiszen csak Magyarországról több mint 1400 kórusénekes érkezik Pécsre az EUROPA CANTAT 10 napjára. A pécsi fesztivál újdonsága annak regionális fókusza, hiszen a pécsi szervezők  Lakner Tamás vezetésével nagy energiát fordítottak arra, hogy a déli nyitás jegyében a balkáni országok kóruskultúrája is hangsúlyosan jelenjen meg a programban. Akárcsak 1988-ban, 27 évvel később is komoly szempont volt a nemzeti értékek beemelése a repertoárba, de ugyanúgy fontosak lesznek a populáris, a fiatalokat is megszólító zenei darabok és műhelyek a fesztivál alatt, monda a Liszt-díjas karnagy.

hirdetés

 

Sonja Greiner, az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat főtitkára, aki 1988-ban önkéntesként kóstolt bele a Cantat élménybe Pécsett, azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek előkészítő munkája során milyen csodálatos élményként élte meg a pécsi szervezőgárda lelkesedését és befogadó mivoltát. „Pécs a kórusvilág méltó otthona” - zárta szavait.

 

moczargabor550ecpecs-1437503170.jpg

 

Móczár Gábor (második képünkön), az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat elnöke, egyben a fesztivál szervezőcsapatának ügyvezető igazgatója részletesen bemutatta a fesztivál programjait és a főbb rendezvényhelyszíneket is. Móczár Gábor amondó, hogy az EUROPA CANTAT tökéletesen alkalmas arra, hogy bárki levetkőzze esetleges félelmeit saját énektudásával kapcsolatban, hiszen nap mint nap alkalma lesz a közönségnek is arra, hogy a Közös éneklések során átadja magát a dal és zene élvezetének.  Ugyancsak bemutatta azt a turisztikai kártyát, amit megváltva a vendégek kedvezménnyel látogathatják meg a „Pécsi Top 10”-et, állandó látványosságainkat, valamint a közösségi közlekedésben is részt vehetnek. Ezt a kártyát bárki megvásárolhatja, aki regisztrál  a fesztiválra.  A szakember kitért arra is, hogy a koncertprogramok - kevés kivételtől eltekintve - ingyenesek, a közönség létszámának csak az adott tér befogadóképessége szab határt. A csodálatos Kodály központban megszervezett események jelképes jegyárért tekinthetők meg.

 

A rendezvényen a kortárs könnyűzenét a kóruszene hagyományaival ötvöző VoiSingers (harmadik képünkön) és a legendás Pécsi Kamarakórus előadása idézte meg a CANTAT világát.

 

voisingers550ecpecs-1437503344.jpg

 

A „Te és az éneklés” rajzpályázat győztesei ilyen előzmények után kapták meg jutalmukat és okleveleiket, majd a közönség Tillai Aurél karnagy és Laknerné Brückler Andrea kulturális szakember bevezető gondolatai után megtekintette az Akkor és Most kiállítást, amely egyszerre segít emlékezni 88-ra, és tanít közösségépítő szemléletet az utókornak. Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy és zeneszerző, a legendás Pécsi Kamarakórus vezetője visszaemlékezésében beszélt az 1988-as fesztiválnak a politikai változások küszöbén álló, de még akkor a „béketáborba” tartozó Magyarország és Pécs életében betöltött szerepéről, méltatta Pitti Zoltán akkori tanácselnök-polgármester erőfeszítéseit abban, hogy a Pécsi Kamarakórus Fesztiválra látogató Marcel Corneloup, az Europa Cantat akkor elnöke kezdeményezésére, egyedüli vasfüggöny mögötti országként hazánkban rendezhették meg ezt az európai jelentőségű fesztivált.

 

Laknerné Brückler Andrea, az 1988-as EUROPA CANTAT szervező csapatának egykori tagjaként, az idei fesztivál szakmai tanácsadójaként és Sarkadi Eszter mellett az emlékkiállítás egyik szervezőjeként többek között kiemelte, hogy a kiállítás méltó főhajtás az egykori szervezők előtt, egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik az archív anyagokat rendelkezésre bocsájtották.

 

Forrás és fotók: EUROPA CANTAT Pécs 2015 Nonprofit Kft., bővebben a Cantatról: www.ecpecs2015.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. március 10. - Tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be a 15., jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. Az idei fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, a Nemzeti Színház társulatának tagja lesz.

bogi-wagner-1355493171.jpg

Az elmúlt szombaton és hétfőn zajlott a Walkür első felvonásának előadása a Kodály Központban, amely nagy mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében.

pfz2014-400-1388790021.jpgA Berlini Filharmónia 2400 fős impozáns nagytermében adja európai koncertturnéjának záróhangversenyét a Pannon Filharmonikusok január 5-én.