Pannon Filharmonikusok: Zene & számok

2013. szeptember 13., péntek 06:01

Szeptember 12-én, csütörtökön este zenetörténeti eseménnyel nyitotta új évadát a Pannon Filharmonikusok zenekara. Felütésként az elismert lengyel komponista, Krzysztof Penderecki - Magyarországon most először bemutatott - I. hegedűversenyével tisztelgett a társulat a zeneszerző előtt 80. születésnapja alkalmából. Részletes kedvcsinálót közlünk a PFZ 2013/2014-es évadához.

„Köszönjük, hogy egy ilyen koncertet adnak férjem születésnapjának tiszteletére. Reméljük, hogy a jövőben lesz lehetőségünk visszatérni a Kodály Központba.” /Elizabeta Penderecki, 2013. szeptember/

 

Nem csupán az európai zeneszerző-legenda kedvelt helye a három éve átadott, pécsi Kodály Központ, hanem a művészi alkotómunkáé is. A ház 2013-ra a Pannon Filharmonikusok szakmai otthonává érett, sikereinek inspiratív bölcsőjévé és hathatós közvetítőjévé vált. A hangversenyterem 2009-ben letett alapkövének időkapszulájába a Pannon Filharmonikusok alapításának története is bekerült, bár tény, hogy az mára csupán lelet az utókornak, hiszen ezt a történetet azóta a zenekar koncertről koncertre tovább és újraírja.

 

Ahogy a Kodály Központ építészeti koncepciójának fontos pillére a zeneművekben is szerephez jutó Fibonacci-számsor, úgy a zenekar tizedik éve gondozott szakmai fejlődésének íve is leképezhető számokban: 2003-ban alig párszáz szóló jegyet értékesített a zenekar egy évadban, míg napjainkban az értékesített jegyek száma éves szinten a tíz évvel ezelőttihez képest több mint százszorosára nőtt. Bérleteseinek száma megháromszorozódott, és a zenekar éves programjainak száma is több mint háromszorosára nőtt. Számos új programsorozatot indított és visz sikerrel a zenekar, a fiataloknak és gyerekeknek szóló programjainak köszönhetően jelentősen csökkent a közönség átlagéletkora. Az elmúlt évadban közel 400 különböző magyarországi településről érkezett vendég az együttes koncertjeire, és több mint 50 országból fogadtak külföldi zenebarátokat. Ez a Pannon Filharmonikusok és Pécs közös sikere.

 

Horvátország EU-csatlakozása nyomán különösen fontossá vált, hogy a kulturális nagyrégió a déli világban is kialakulhasson a horvát kapcsolataink erősödése által.

 

E számoktól övezett út pedig a 2013/2014-es évadban töretlenül folytatódik, sőt. A zenekar az idei évadban megnyújtott lépésekkel halad előre, kilép megszokott környezetéből az országhatáron túlra, a rég kitűzött szakmai csúcspont felé, és meg sem áll Európa zenei világának tetejéig.

 

Az együttes 2013 novemberében a VII. Őszi Normandiai Fesztivál meghívásának tesz eleget, majd nem sokkal később 13 hangversenyből álló turnéra indul Európa kiemelkedő koncerttermeibe, köztük Lipcsébe, Luzernbe, Hamburgba, Zürichbe, Genfbe, ahol közel 20.000 fős közönség hallhatja a pécsi együttes produkcióit. A turné megkoronázásaként a világ vezető szimfonikus zenekara, a Berlini Filharmonikusok otthonában, a Philharmonie Berlin 2.600 fős, rendkívül impozáns nagytermében játszik a társulat Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával. „Egy előadó-művészettel foglalkozó szervezet mögött komoly stratégiai gondolkodásnak kell állnia. Jövőképünket 2003-ben fogalmaztuk meg, és akkor függesztettük ki a zenekar otthonát jelentő folyosók falára. Ez volt a zsinórmérték ahhoz, hogy milyen gondolatisággal kell a munkánkat folytatni. A tetején az állt: Berlini Filharmónia” – fejtette ki Horváth Zsolt, igazgató a társulat évadnyitó sajtótájékoztatóján.

hirdetés

 

Az európai hangverseny-körút műsorát a pécsi közönség a december 8-i turnébemutató válogatáskoncerten ismerheti meg.

 

Nem újdonság, hogy a Pannon Filharmonikusok nemzetközi színvonalú produkcióiért nem kell külföldre utazni. A már megszokott helyi bérletsorozatait változatlan formában folytatja az együttes, épp úgy Budapesten a tizenegyedik éve futó Művészetek Palotája-béli bérletes sorozatot is, melyet a Budapesti Fesztiválzenekar minden évben megrendezett, adott szerző köré tematizált, egynapos komolyzenei Maraton koronáz meg, ahol a Pannon Filharmonikusok a kezdetektől a kitüntetett szereplők sorában lép színpadra. „A bővülő minőségi koncerthelyszíneknek köszönhetően Egy átlagos estén a budapesti komolyzenei programkínálat összesen 6000 férőhellyel bír. Ebből a nézőszámból a zenekar koncertnapjain 1500 fő a Pannon Filharmonikusok teltházas bérletsorozatának hangversenyén ül a MÜPÁ-ban. Ilyen nézőpontból érdemes értékelni Budapesten elért eredményeinket” – összegzett az igazgató.

 

Újdonság és megtiszteltetés viszont a zenekar életében, hogy az önmagától elvárt művészi színvonal folyamatos fenntartása érdekében új rezidens szólistát köszönthet ettől az évadtól soraiban Bogányi Gergely személyében. A világhírű pianista kimagasló játéka szavatolja, hogy a Pannon Filharmonikusok Pécs város beavatott követeként maradandó élményként tudja továbbadni más vidéki nagyvárosok közönségének a helyi zenei kultúrát. Szombathely, Debrecen után az idei évad januárjában Miskolcon játszik az együttes a Bogányi testvérek közreműködésével. „A testvéremmel egyazon színpadon lenni mindig egy zenei nagyélmény. Olyan kérlelhetetlen minőségben játszik el mindent, olyan kérlelhetetlen kvalitást jelent, hogy el is felejtem: ő a testvérem. ” – mondta Bogányi Tibor a közös játékról.

 

Újdonság hogy az MMA és a ZSÖK koprodukciós partnereként – a tavaly elnyert nemzeti minősítéssel vállalt kötelezettségének eleget téve – 2013 őszén a már megszokott ünnepi előadások mellett október 23-a alkalmából, az 1956-os forradalom emlékére is díszhangversenyt ad a társulat. Hasonlóképp, a nemzeti kontextus sorai között, az együttes májusban a Kodály Központban vendégül látja a határon túlról, kiváló szólistákkal érkező Kolozsvári Szimfonikus Zenekart.

Nem újdonság, hogy - a minél magasabb szintű művészi teljességet célként megjelölve - nemzetközi rangú vendégművészekkel folytat kimagasló szakmai munkát a zenekar. Az idei évad néhány kiemelkedő művésze lesz: szeptemberben Kelemen Barnabás hegedűvész tolmácsolásában Penderecki I. hegedűversenyének ősbemutatójával nyit az évad, októberben a tavaly örökös taggá választott, egykori vezető karmester, Howard Williams a zenekar dirigense. Novemberben fennállásának a 30 éves jubileumát ünneplő Amadinda Ütőegyüttes működik közre Gyöngyösi Levente művének ősbemutatójában. Decemberben Andrei Gavrilov, kimagasló rangú zongoraművész mutatkozik be Pécsett, és ismét fellép a  a kiváló karmester, Kocsis Zoltán. A 2014. év februárjában Rakonczai Viktor szerzeményeiből hallhatnak a pécsiek Valentin-napi válogatást, a hónap végén pedig Rost Andrea érkezik a városba Wagner-dalokkal. Márciusban a hárfa új oldala mutatkozik be a Kodály Központ színpadán Vígh Andrea tolmácsolásában, valamint igazi kuriózumként Lukács Miklós (cimbalom) és Borbély Mihály (tárogató) jazzszimfonikus kompozícióval lép fel. Az évad végéhez közeledvén Várdai István, Várjon Dénes, Baráti Kristóf közösen játszik Beethoven Hármasversenyében, májusban Fenyő László gordonkaművész lép fel az együttessel, az évadot pedig a pécsi kötődésű Ligeti András és Jandó Jenő vendégjátéka zárja. A karmesterpódiumon Bogányi Tibor vezető és Vass András állandó karmesterek mellett a közönség a színpadon köszöntheti még Michael Zukerniket, Ola Rudnert, Christian Schumannt és Kobajasi Kenicsirót is.

 

„A zenekar új évadának programját megismerve, azt látom, hogy a város kimondatlan szakmai elvárásainak való magasszintű megfelelés szándéka és a minőségi kritériumok teljesítésének igénye átjárja az együttes mindennapjait - muzsikustól, karmesterig egyaránt. Erre nagyon büszke vagyok.” – hangsúlyozta a sajtónak Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

 

Nem újdonság az sem, hogy a Pannon Filharmonikusok méltán büszke saját muzsikusaira. A 2013/2014-es évadban szólista szerepben lesz hallható az elmúlt évad két közönségdíjasa, Laduver Mihály, az Év zenekari művésze és Tímár Judit. A szeptember elsején adott díszhangversenyen a város mellett Herpay Ágnes fagottjátékával a művésznő harmincéves zenekari hűségét is ünnepelte az együttes. Nem kevésbé büszke a Pannon Filharmonikusok Deák Márta koncertmesterre, aki tehetségével 2013-ban immár második alkalommal bizonyult méltónak az állam Fischer Annie-ösztöndíjára. Barkóczi László harsonaművész pedig a tehetséggondozásban nyújtott kiemelkedő munkájáért részesült Bonis Bona kitüntető elismerésben. „A Pannon Filharmonikusok szenzációs muzsikusokkal bír, ez a jó zenekar ismérve” – véli Bogányi Tibor.

 

Újdonság ellenben minden új CD-felvétel, melyből nem lesz hiány a Pannon Filharmonikusok 2013/2014-es évadában sem. Várdai István pécsi születésű gordonkaművész közreműködésével januári koncertjén − a holland Brillant Kiadó gondozásában megjelenő − élő lemezfelvételre készül a zenekar Csajkovszkij műveit feldolgozva, szeptember 20-án pedig a zenekar kamaraformációja mutatja be Schubert: d-moll ’A halál és a lányka’ vonósnégyesét, mely darab a tavaly bemutatott Vass András által átírt nagyzenekari változattal együtt szerepel majd egy új CD-n a BMC kiadásában.
Különleges újdonság, hogy idén az elhunytak emlékére adott koncerten − a 200 éve született − Verdi Requiemje a Pécsi Bazilika helyett kivételesen a Kodály Központban szólal meg.

 

A sok újdonság mellett a hagyományteremtő szándékkal indított korábbi együttműködésekről, koncertekről, sorozatokról sem feledkezik meg a zenekar.
A Pécsi Tudományegyetemmel történő szoros együttműködés keretében a Pécsi Egyetemi Zenekarral közösen kerül színpadra Monteverdi Poppea megkoronázása című operája. Különösen fontos az együttes számára, hogy újraindítja Még1esély! sorozatát, mely keretében a megváltozott életkörülmények között élő társainak kínál elérhető koncertélményt. Ezeken a koncerteken jelképes 1 forintos összegért hallhatják például Bogányi Gergely Kossuth-díjas pianistát a rászorulók. „Ilyen szerződés egy művésszel nem a pénz mentén köttetik, a megállapodás a szakmai gondolkodás azonosságán és a zenekar iránti elkötelezettségen áll” – mondta Horváth Zsolt.

 

Újdonság viszont, hogy ettől az évadtól a fenti célt segítendő esélyegyenlőségi referenst foglalkoztat a zenekar.

 

A Pannon Filharmonikusok az idei évadban is testreszabott programokkal várja fiatalokat, a komolyzene ifjú barátait filmzenei, klasszikus-jazz és Valentin-napi koncertekkel ülteti le a szimfonikus pódium elé. Miként a hagyományéltetés része a Kodály Központ megnyitásával egyre népszerűbb, korosztályokra szabott, változatos gyerekprogramok változatlan folytatása is. Természetesen továbbra is a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Szimfonietta látja el a Pécsi Nemzeti Színház zenés feladatait, és a Pécsi Szimfonietta lép fel az országos Filharmónia által szervezett ifjúsági hangversenyeken is. Október 1-jén pedig a Zene világnapját szintén azzal ünnepli az együttes, amihez vitathatatlanul ért…

 

Ami a most induló évadban az együttesre vár: 87 hangverseny, 10 külföldi világhírű koncertterem, 66 zeneszerző 111 eljátszott zeneműve, 21 dirigens. Ezt jelenti a 2013/2014-es évadban a hívószó: Pannon Filharmonikusok.

Forrás: Pannon Filharmonikusok, Benkő Eszter kommunikációs menedzser

 

Az új évaddal és a zenekarral kapcsolatos további információkért kattintson a www.pfz.hu oldalra.

Kapcsolódó cikkek

mives-tojasok400-1426621276.jpgPécs, 2015. március 18. - A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum fennállásának 15. évfordulójára rendezett ünnepséggel március 29-én, virágvasárnapon veszi kezdetét az intézmény idei, húsvéti programsorozata.

Pécs, 2014. október 28. - Emléknapot szervez a Pannon Filharmonikusok Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából. A hangversenyt, filmvetítést, irodalmi beszélgetést és kiállítást is magába foglaló eseménysorozatra november 9-én a Kodály Központban kerül sor.

chagall-megnyito-pecs1-400-1430163509.jpgPécs, 2015. április 28. - Tegnap megnyílt a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló pécsi kiállítás.