Pannon Filharmonikusok: több mint százhúsz hangverseny

2015. szeptember 11., péntek 06:00

pfz400-1441941547.jpgPécs, 2015. szeptember 11. - Mozart B-dúr szerenádjával és Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művének előadásával, Kocsis Zoltán vezényletével kezdte meg az új évadot csütörtökön a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, amely 122 hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2015/2016-os évadban.

Horváth Zsolt, az együttes igazgatója csütörtökön, Pécsett tartott sajtótájékoztatón kiemelte: művészeik 45 egyedi, 28 bérletes hangversenyt adnak, 49 ifjúsági és gyermekprogramot tartanak, négy operabemutatóban működnek közre, a várható látogatószámot pedig előzetesen 55 ezerre becsülik.

 

Az igazgató szólt arról is, hogy az együttes koncertjein az évad során 42 zeneszerző művei csendülnek fel, a filharmonikusokat Bogányi Tibor vezető karmesteren, Vass András állandó karmesteren és Kocsis Zoltán állandó vendégkarmesteren kívül tizenhat karmester dirigálja, továbbá az előadásokon számos, nemzetközileg jegyzett szólista, énekművész mutatkozik be.

hirdetés

 

Horváth Zsolt kitért arra, hogy a zenekar a 6. évadát kezdi a pécsi Kodály Központban, és 12 éve fut önálló koncertsorozata a Müpában, ahol ezúttal öt előadásra és öt másik budapesti koncertre várják az érdeklődőket.

 

Az igazgató kiemelte, hogy a Müpában a Pannon Filharmonikusok Anja Harteros világhírű szopránnal ad közös koncertet októberben, s a produkciót a zágrábi Lisinski Hallba is elviszik.

 

Horváth Zsolt elmondta, az együttes október 23-án Londonban, a Cadogan Hall 950 férőhelyes koncerttermében magyar szerzők műveit játssza az angol fővárosban élő magyar közönségnek, decemberben pedig Svájcba utazik, ahol négy helyszínen hat koncertet ad.

 

Bogányi Tibor arról szólt, hogy a zenekar együttműködik a Rijekai Horvát Nemzeti Színház Opera Tagozatával. A magyarok zenészek, a horvátok szólisták, énekesek küldésével segítik sikerre vinni egymás produkcióit.

 

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a Pannon Filharmonikusok fontos szerepet vállalnak a magyar kultúra közvetítésében, gyakori szereplői lesznek a külhoni magyar lakta területek koncerttermeinek. Az együttes karácsonykor Eszéken lép fel az ottani magyar konzulátus meghívására, tavasszal pedig erdélyi és vajdasági koncertkörútra indul.

 

Páva Zsolt polgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Pannon Filharmonikusok a pécsi kultúra legfőbb exportőrei, és bárhol lépnek fel, mindig óriási sikerük van. Úgy vélte, a zenekar erős, otthona, a Kodály Központ világszínvonalú létesítmény, a filharmonikusok alkalmasak arra, hogy a magyar kultúrát a határon túl is reprezentálják.

 

A politikus közölte, előterjesztés készül a kormánynak arról, hogy miként lehetne hosszabb távon, akár egy évtizedre biztosítani a Zsolnay-negyed, a Kodály Központ és azon belül a filharmonikusok jelenleginél is magasabb színvonalú működését kormányzati és pécsi együttműködés keretében.

 

Bogányi Tibor és Kocsis Zoltán egyaránt méltatta a zenekart. A művészek szerint az együttes évről évre komoly fejlődést mutat.

 

Forrás: MTI, fotó: Pannon Filharmonikusok

 

pfz-indul-az-evad2015-16-1441941592.jpg

Kapcsolódó cikkek

11377272-921481451248503-8444790736233322213-n-1433262150.jpg

20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a MONTENUOVO Cuvée.

A Villány középkori nevét viselő Vylyan Pincészet a névválasztással egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. Az egykor köztiszteletben álló férfi érdekes története és családjának értékei ugyanis nem csak a borvidék történelmét gazdagítják, hanem akár példaképek is lehetnek a róluk elnevezett bort kortyolgatók számára.

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás a Zsolnay negyed m21 galériájában augusztus 23-án, 17 órakor.

A kiállítást Dr. GÉGER Melinda  művészettörténész nyitja meg, de az eseményen részt vesz a  Rippl-Rónai Múzeum igazgatója , Dr.Ábrahám Levente is. 

vardai-istvan400-1422127802.jpgPécs, 2015. január 25. - Várdai István csellista lett a Kodály Központ új rezidens művésze. A 30 éves, pécsi születésű zenész jövő nyáron Kodály-műveket tartalmazó hangfelvételt szeretne készíteni Pécsen.