Nemzetiségi Körkép ruszin és bolgár értékekkel

2015. április 15., szerda 06:00

Pécs, 2015. április 15. - A Pécsi Nemzetiségi Körkép 2014 is már több ezer látogatót vonzott a Király Galériába, ahol a Pécsett élő tíz nemzetiség kultúrájáról, mindennapi életéről kaphattak átfogó képet a látogatók. Idén már mind a tizenhárom, Baranyában élő őshonos nemzetiséget megjeleníti a sorozat.

A "Baranyai Nemzetiségi Körkép 2015" év végéig tartó rendezvénysorozat a Baranya megyében élő nemzetiségek életét mutatja be a képző- és iparművészet, a zene, az irodalom, a tánc, a színház, a design, illetve egyéb művészetek területén, érintve a hagyományokat is.

 

Az április 11-én indított idei Körkép első eseménye a "Ruszin és Bolgár értékek Baranyában" nemzetiségi programsorozat.

hirdetés

 

A Total Art igényes, kutatómunkával összeállított tárlattal várja az érdeklődőket. A látogatók a XX. századi és kortárs ruszin képzőművészet alkotásai mellett betekintést kaphatnak a bolgár kertészek baranyai múltjába, a bolgár ikonfestészet EKF 2010-es, pécsi eseményeibe. A hagyományokat érinti a ruszin tányérkiállítás és bolgár részről a Martenica ünnepe, a Szent Trifon napja.

 

A "Ruszin és Bolgár értékek Baranyában" kiállítás április végéig látogatható Pécs belvárosában, a Király utca 24. szám alatt. A következő baranyai nemzetiség, a lengyelek értékei május elejétől színesítik Pécs kulturális kínálatát.

 

A baranyai nemzetiségi rendezvénysorozat komoly turisztikai vonzerőt jelent Pécs számára is, hiszen a nemzetiségek ilyen nagyszabású bemutatkozására még nem volt példa Magyarországon.

 

Forrás: Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület / MTI Országos Sajtószolgálat (OS)

Kapcsolódó cikkek

martaistvan2012-1377345420.jpgAz Országos Szakmai Tanévnyitó és taneszköz-kiállításon részletezte Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője pénteken azt a programot, amely Pécset olyan városként kívánja bemutatni, ahol „az élményből fakad a tudás”. A Syma Rendezvényközpontban rendezett kétnapos budapesti esemény kultúrpedagógiai blokkjában Márta István egy filmet is bemutatott.

 

zrinyi-napok-1378160065.jpgKorhű programokkal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról (1508-1566) és a vár 1566-ban elesett hős védőiről szeptember 6-ikától, péntektől a szigetvári Zrínyi-napokon. A leghősiesebb város címet viselő Szigetvár a háromnapos esemény ideje alatt a várban, a Zrínyi téren és a Vásártéren több mint harminc programot kínál. A rendezvény az ország egyik legrégebbi hagyományos emlékünnepsége.

horvath-zseni400-1445283003.jpgPécs, 2015. október 20. - A Pannon Filharmonikusok új örökös tagot választott soraiba Zseni Nándor fagottművész személyében. Az új tagot szombat esti hangversenyén köszöntötte a társulat igazgatója, Horváth Zsolt.