NE KATTINTS RÁ, ha valami szokványosat akarsz látni!

2015. augusztus 2., vasárnap 17:25

joana-1438530162.jpg

Egy világ, ahol a csillár tamponokból áll, a cipő fazekakból épül fel, a kocsit fegyverek borítják vagy egyszerűen csipke minden. Egy kis művészet, egy kis portugál, Joana Vasconcelos!

 

Portugál származású, Lisszabonban élő, 44 éves, műveinek világszintű ismertséget szerző művész.

Szobrai egyszerre meghökkentőek, látványosak, tartalmai mégis egyszerűen értelmezhető problémákra hívják fel a figyelmet. 

Hiszen ami egyszerű, az épp úgy lehet fontos is.

joana-v-6-web-1371655155-1438536489.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így témái gyakran szerveződnek a feminizmus vagy a fogyasztói társadalom javakat túlhalmozó életmódja köré. Mi sem természetesebb hát, hogy alkotásai zöme mindennapi használati tárgyakból épül és kap új értelmezést.

A nőiség szimbólumaként számon tarott tűsarkú cipő lehet egyben a női szerepek sokoldalúságának kifejezője- ha fazekakból és azoknak fedőiből épül.

hirdetés

joanna-vasconcelos7-1438537313.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na és persze sok esetben remek módja ez az újrahasznosításnak is, ha megnézzük, mennyi minden készülhet műanyag palackok felhasználásával.

6142-b-1438538072.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A művész 2005-ben vált ismertté, a Velencei Biennálén bemutatott igen meghökkentő, The Bride névre keresztelt, 25 000 tamponból álló csillárjával.

joana-vasconcelos-1438538262.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011-ben pedig az első(és legfiatalabb) női művész volt, aki kiállíthatta monumentális alkotásait

Versailles-ben. Mert, ha meg kéne neveznem még egy "joanás" stílusjegyet, az a monumentalitás.

3430a-may26-portuguesepavilion-img-1438538380.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nameg minden, ami szokatlan.

És mivel a szokatlan-és igen méretes-alkotásokhoz szokatlan-és igen méretes- hely is dukál, egy hatalmas hangárépületben folyik a munka, közel 50 állandó alkalmazott segítségével.

joana-vasconcelos-6-1438539097.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen a művész minden kész darabot ellenőriz, mégis igazi csapatmunka az övék, melyből az egész termeket betöltő, extrém csillárok és installációk, vagy az ehhez hasonló csipkés darabok is születnek:

joana-vasconcelos-copie-1-1438539068.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes követni, mit tartogat még Joana és csapata, várjuk az újabb rácsodálkozást!

 

Többet belőle:

www.joanavasconcelos.com

www.facebook.com/sculptureandsculpture

 

/Forrás: www.fashionfave.com/

 

 

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. augusztus 24. - Hét nagyszínpadi és négy kamaraszínházi bemutatót tart az évadban a Pécsi Nemzeti Színház, ahol a hónap végére befejeződik az épület felújításának egyik eleme.

pecsimuhely005-1358357637.jpg

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Doktori Iskolájának műhelymunkájába enged bepillantást egy pénteken nyíló kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. Az m21 Galéria látogatói március 6-ig ismerkedhetnek meg a doktori iskola mintegy félezer műtárgyból álló képzőművészeti gyűjteményében őrzött festmények, szobrok, installációk mellett intermediális munkák válogatott darabjaival. A Műhely című tárlattal egyszerre ünneplik a több mint két évtizede működő doktori iskola eredményeit, és hívják fel a figyelmet a jogelőd képzőművészeti mesteriskola örökségére

tube2-1359372006.jpg

Megtartotta első koncertjét az a brit zenekar, amelynek csupa ismeretlenből álló tagjait kivétel nélkül a londoni földalattin toborozták. Shaun Buswell, az együttes "vezetője" több mint háromszáz embert kérdezett meg a metrón, hogy csatlakozna-e kezdeményezéséhez. A Shepherd's Bush Empire koncertteremben rendezett előadás bevételével ugyanis a Daytrippers nevű, beteg gyermekekkel foglalkozó alapítványt támogatta az alkalmi együttes. A harminchat éves zenész egy sor alapvető feltételt szabott a maga számára a zenekar tagjainak a "kiválasztásánál". Eleve kizárta azokat, akiket személyesen ismert. Valamennyiükkel a földalattin kellett először találkoznia, és kikötés volt az is, hogy náluk legyen a zeneszerszámuk.