Múzeumok őszi fesztiválja: huszonöt program Pécsen

2013. szeptember 29., vasárnap 20:15

mof-logo300-1380478733.jpgHét helyszínen huszonöt programra várják az érdeklődőket szeptember 30. és október 27. között Pécsen a Múzeumok őszi fesztiválja keretében. A Janus Pannonius Múzeum az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában az események közül kiemelte az október 4-én, a Modern Magyar Képtárban sorra kerülő Mesenap a képtárban című rendezvényt.

Október 4-én, pénteken mesesarkot rendeznek be a Modern Magyar Képtárban, portréfotózáson és mesehős arcfestésen lehet részt venni, és több, képzőművészek által illusztrált gyerekkiadvánnyal ismertetik meg a látogatókat.

 

Szintén október 4-én a Zsolnay-negyedben a természettudományok és a Zsolnay-kerámiák kapcsolatának témakörében tartanak ismeretterjesztő, játékos foglalkozást, amelyen az érdeklődőknek lehetőségük nyílik neves szakembereknek feltenni a kerámiához, annak gyártásához kapcsolódó kérdéseiket.
   
Izgalmasnak ígérkezik a Várostörténeti Múzeumban Szabó G. Gábor kártyabűvész ugyancsak október 4-ére tervezett műsora, mert a vendégek nemcsak nézői, hanem szereplői is lehetnek a show-nak.
   
A Természettudományi Múzeum október 5-én a családokat várja: a kiállítását látogatók papírt, festéket kapnak, és a foglalkoztató teremben megörökíthetik a nekik legjobban tetsző állatot, ásványt, vagy növényt.
   
Az egy hónapig tartó eseménycsokor több kirándulást is kínál. A Néprajzi Múzeumban Mindszenty József bíboros életművét bemutató időszaki tárlathoz kapcsolódóan túra indul a hercegprímás egykori féléves fogságának helyszínére, Püspökszentlászlóra, október 19-én pedig a Kelet-Mecsek, annak épített öröksége fedezhető fel.
   
A Múzeumok őszi fesztiválja pécsi programjainak sorában lesz óvodásoknak és iskolásoknak szóló filmklub, Csontváry-hét, könyvbemutató, kávéházi beszélgetés, valamint érdekes előadások egész sora is.
   
Október 5-én nyílt nap keretében kitárulnak a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának kapui, és az érdeklődők kötetlen beszélgetést folytathatnak a régészekkel, és kivételesen féltve őrzött műtárgyakat is kezükbe vehetnek.
   
A fesztivál teljes programja a www.pecsimuzeumok.hu internetes oldalon olvasható.

hirdetés

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. március 4. - Leonardo da Vinci közel száz mérethű találmányát mutatják be a Janus Pannonius Múzeumban (JPM). A város főterén pedig a művész által megálmodott hatalmas, lovat mintázó szobrot állítanak ki - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere.

Pécs, 2016. június 19. - Véget ért a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Őri László, Pécs alpolgármestere a tíznapos esemény Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaestjén hangsúlyozta: a fesztivál új vezetősége "jól kormányozta a hajót, szakmai program sikeres volt".

vardai-istvan400-1422127802.jpgPécs, 2015. január 25. - Várdai István csellista lett a Kodály Központ új rezidens művésze. A 30 éves, pécsi születésű zenész jövő nyáron Kodály-műveket tartalmazó hangfelvételt szeretne készíteni Pécsen.