MŐF: előadások, kirándulások, tárlatvezetések

2016. szeptember 16., péntek 06:00

Pécs, 2016. szeptember 16. - Izgalmas előadásokkal, kirándulásokkal, új kiállításokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket november 3-ig a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódó programjaira a pécsi a Janus Pannonius Múzeum (JPM).

Az intézmény MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: a rendezvénysorozat kezdete előtt három pécsi felvezető programra várják a látogatókat: szeptember 16-án Varga Szabolcs történész vezetésével a megyeszékhely belvárosának török emlékeit, majd 23-án Kárpáti Gábor, szeptember 30-án pedig Gábor Olivér régészek vezetésével a középkori és a még régebbi Pécset ismerhetik meg a résztvevők.

 

Szeptember 20-án szentképeket, szakrális és egyháztörténeti dokumentumokat bemutató kiállítás nyílik a pécsi Néprajzi Múzeumban. Október 1-jén Tillai Gábor történész, a JPM főmuzeológusa vezet zenés-irodalmi sétát a múzeum Káptalan utcai kertjeiben; a főmuzeológus vezetésével október 6-án háromszor emlékeznek meg az aradi vértanúkról.

hirdetés

 

Október 8-án Hosszúhetényt és Püspökszentlászlót érintő Mindszenty József-emléktúrát szervez a JPM. Aznap az intézmény természettudományi osztálya családi ismeretterjesztő délelőttöt rendez a Mecsek és környékének ősmaradványait bemutató tárlat zárásának alkalmából.

 

A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy a JPM a Mozaik Múzeumtúra országos rendezvényeihez kapcsolódva október 8-án szakmai és rendhagyó tárlatvezetéseket is szervez mások mellett Háy János író és Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontemberének részvételével.

 

Október 15-én a JPM Modern Magyar Képtárának anyagát jelmezes amatőr színészek mutatják be. A Vasarely Múzeumban a névadó képzőművész saját tervezésű játékának alapötletét felhasználva alkothatják meg egyedi műveiket általános- és középiskolás látogatók op-art stílusban október 22-én.

 

Október 14. és 16 között erdei gombász hétvégén ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Mecsek és a közeli Dráva-sík gombagazdagságával, az ehető és mérgező gombákkal.

 

A Néprajzi Múzeumban Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig II. című - baranyai tánchagyományokat ismertető - kötetét mutatják be október 27-én. Ugyanott november 3-án nyílik a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyarországi fiataloknak emléket állító kiállítás.

 

Mint jelezték, november 10. és 12. között a málenkij robot témájában a JPM, a Pécsi Tudományegyetem és a Koch Valéria Magyar-Német Nyelvű Iskolaközpont nemzetközi konferenciát szervez.

 

A Néprajzi Múzeumban őszbúcsúztató programjának keretében november 12-én Szent Márton-túrára invitálják a részvevőket, akik a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részét járják be.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes baranyai programjai a www.jpm.hu oldalon érhetőek el.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

detective-games-a-1368787923.jpg

A Detectivity az első élő nyomozójáték, melynek főszereplői maguk a látogatók. Az ötlet egy lelkes budapesti csapaté, akik a játékot egy budai lakásból most a Negyed tereire adaptálják.

11377272-921481451248503-8444790736233322213-n-1433262150.jpg

20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a MONTENUOVO Cuvée.

A Villány középkori nevét viselő Vylyan Pincészet a névválasztással egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. Az egykor köztiszteletben álló férfi érdekes története és családjának értékei ugyanis nem csak a borvidék történelmét gazdagítják, hanem akár példaképek is lehetnek a róluk elnevezett bort kortyolgatók számára.

Budapest, 2015. július 8. - A világ negyven országából több mint négyezer résztvevő regisztrált már a Pécsen július 24. és augusztus 2. között tartandó nagyszabású kórustalálkozóra, az Europa Cantatra - hangzott el a fesztivált ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón.