Mit is ünneplünk Szent Patrik napján?

2014. március 17., hétfő 14:31

st-patrick-day-parade-dublin-1395066240.jpgÍrország, 2014. március 17. - Ha kell, minden napra átvehetünk egy bizonyos alkalomra való megemlékezést külföldről, csak, hogy találhassunk okot a bulizásra. Kiváló példa erre az ír hagyomány, a mai napon aktuális Szent Patrik-nap.

Valentin nap és a Halloween után évek óta egyre magabiztosabban tör be a magyar köztudatba az amúgy Írországban honos esemény, a Szent Patrik nap. Az eredetileg katolikus ünnep később a szétszórt írek összetartozásának szimbólumává vált. Szent Patrik walesi származású keresztény hittérítő volt, Írország védőszentje.

hirdetés

 

Az ötödik században élt és tevékenykedett. Az ünnepet a halála napján tartják. Az esemény egyik meghatározó jelképe a lóhere, amely tanításához köthető, ugyanis egy háromlevelű fajtával illusztrálta az íreknek a szentháromság fogalmát.

 

Hogyan is kell megünnepelni az eseményt? Öltözzünk zöldbe, táncoljunk, mulassunk ír népzenére miközben minél több - lehetőleg zöld színű - sört fogyasztunk. A zöld szín az írek összetartozás érzésének jelképe. (A legenda szerint a misszionárius a Jézustól kapott botjával űzte el a mérges kígyókat a Írországból, vagyis a zöld szigetről.)

 

st-patrick-day-1395066859.jpg

Kapcsolódó cikkek

csontvary-muzeum-javasolt-helyszin400-1460655001.jpg

Pécs, 2016. április 15. - Pécs minden szakmai segítséget és háttéradatot megad a Csontváry-ötletpályázaton induló azon pályázóknak, akik a festő alkotásait bemutató új múzeumot a baranyai megyeszékhelyre tervezik - közölte Páva Zsolt polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Pécs, 2015. március 2. - A Pannon Filharmonikusok lett az EUROPA CANTAT 2015. évi pécsi fesztiváljának hivatalos zenekara - erről és egy általában értelmezett szoros együttműködésről állapodott meg a fesztivált szervező csapat és a PFZ vezetése 2015 februárjában.

33-1354440345.jpgA Borsnak nyilatkozó pedagógusok szerint igenis Buci személye áll a balul sikerült Tenkes előadások mögött. Balikó Tamásnak is távoznia kellett a várszínház éléről.