MindenKorPécs!: ahol „az élményből fakad a tudás”

2013. augusztus 24., szombat 15:00

martaistvan2012-1377345420.jpgAz Országos Szakmai Tanévnyitó és taneszköz-kiállításon részletezte Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője pénteken azt a programot, amely Pécset olyan városként kívánja bemutatni, ahol „az élményből fakad a tudás”. A Syma Rendezvényközpontban rendezett kétnapos budapesti esemény kultúrpedagógiai blokkjában Márta István egy filmet is bemutatott.

 

A filmből kiderül, hogy a MindenKorPécs! mottó többértelmű. A város egyrészt bármely évszakban kínál látni- és hallani valót, másrészt az ókor, a középkor és az újkor Pécsett együtt van jelen.
   

Mint elhangzott, az iskolásoknak ajánlott program célja, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. üzemeltetésébe tartozó pécsi történelmi és kulturális értékek sokféleségét a közművelődési és múzeumpedagógiai élménycsomagban megismertessék. Márta István (képünkön, a fotó nem az eseményen készült) kiemelte, hogy az ókori Pécsből, Sopianaéból megmaradt antik temető, a Cella Septichora például már nemcsak Pécs, hanem a világörökség része, ahol tavasszal animációs film láttatja egyebek között egy ókori temetés jelenetét.
   

hirdetés

A középkorról Magyarország 1367-ben alapított első egyeteme mesél, a feltárások és a rekonstrukció egy része késő ősszel már látható lesz, a teljes felújítás a következő évre marad, akkor kapcsolhatják be a múzeumpedagógia sorozatokba. De augusztus 29-én két órára már megnyílik azok számára, akik a Janus Pannonius nemzetközi költészeti díj átadásán megjelennek, és az egész napos programra beneveznek. Márta István nem túl távoli tervei között szerepel, hogy ezen az alkalmas helyen nemzetközi partnerekkel egy rangos európai régizenei fesztivál jöjjön létre.
   

A programban nemcsak a társadalomtudományok és a művészetek témaköréhez kínálnak iskolán kívüli oktatási lehetőségeket. A Zsolnay Kulturális Negyed területén található Labor - Interaktív varázstér, és a Planetárium rendhagyó fizika órák esetén kiváló helyszínnek bizonyulnak. A Planetárium egyébként a napokban fogadta a 30 ezredik látogatóját, pedig a teremben egyszerre csupán 47-en ülhetnek le. Az ügyvezető szerint Pécs különleges szépségű természeti környezetében fontos az állatkert megújulása is, ez szintén jövőre várható.
   

A MindenKorPécs! szervezői figyelnek az életkori sajátosságokra, a foglalkozásokat főként játék, önálló feladatvégzés kíséri. A játék lesz a főszereplő a Zsolnay Kulturális Negyed nyárzáró ingyenes rendezvényén, a Szamárfül családi fesztiválon is szombaton és vasárnap.
   

Az Országos Szakmai Tanévnyitó első napján, csütörtökön Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója bejelentette, hogy az Erkel Színház november 7-i hivatalos megnyitója előtt elsőként az OperaKalandban résztvevő diákok vehetik birtokba a teátrumot. Az Erkel Színház első teljes szezonjában ősszel a Háry Jánost, tavasszal pedig A színigazgató, valamint a Mario és a varázsló című művet tekinthetik meg a középiskolások.
   

Ókovács Szilveszter a Szakmai Tanévnyitón beszélt először arról a pályázatról, amelyre osztályok jelentkezését várja az Operaház. Kodály Háry János című művéből két dal feldolgozásával és egy ezt bemutató zenei produkcióval pályázhatnak a vállalkozó szellemű diákok. A fődíj egy különleges osztálykirándulás, amelynek központi témája a kultúra.

 

Forrás: MTI, fotó: Tóth László

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. február 6. - Kulturális déli nyitás stratégiát hirdetett a kormány a Nyugat-Balkán országainak irányába, amelynek megvalósítását Pécs és a város kulturális intézményei fogják végezni - jelentette be pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Pécs, 2016. február 26. - Újraválasztotta a Pannon Filharmonikusok (PFZ) igazgatóját Pécs Megye Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése.

romeo-1358504187.jpg

Különleges produkcióra készülnek február 9-én a  Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok zenekar művészei. Az áprilisi színházi operapremier előtt a két társulat Gounod Rómeó és Júlia operájának koncertszerű előadásával lép fel a Kodály Központban, amely a decemberi Wagner opera bemutatója kapcsán bebizonyította, hogy egy opera énekhangjait is tökéletes akusztikával adja át a közönségnek. A Rómeó és Júlia színmű számtalan adaptációja közül ez az opera követi legsimulékonyabban Shakespeare drámáját, s a Faust mellett ez Gounod egyetlen operája, amelyet a világ színpadai töretlenül repertoárjukra tűznek.