Magyar sikerek Romániában

2013. május 14., kedd 11:19

Bukarest, 2013. május 14., kedd - A Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei három díjat nyertek a Román Színházi Szövetség (UNITER) évente megszervezett ünnepségén, amely a román színházi szakma Oscar-gálájának számít.

Az erdélyi színház ezzel a legtöbb díjat kapta a romániai színházak közül a Jászvásáron (Iasi) hétfő este megtartott ünnepségen. Kézdi Imola vehette át a Legjobb női főszereplőnek járó díjat az Andrei Serban rendezte Hedda Gabler című előadásban nyújtott alakításáéért. Kézdi Imola 2002-ben már megkapta ugyanezt a díjat, akkor a David Zinder rendezte Fehér tűz, fekete tűz című produkcióban nyújtott alakításáért.

hirdetés

 

Ugyanebből az előadásból Hatházi Andrást és Györgyjakab Enikőt is jelölték A legjobb férfi mellékszereplő és A legjobb női mellékszereplő kategóriában. A színházi szövetség zsűrije végül Hatházi Andrást Brack bíró alakításáért és Györgyjakab Enikőt Elvstedné szerepéért ítélte a legjobbaknak, így mindkét kategóriában ők kapták meg a díjat. A színházi gála szabályai szerint három-három jelöltet javasolnak díjra minden kategóriában az előzsűrizés nyomán.   

 

Az ünnepségnek egy negyedik magyar díjazottja is volt a székelyudvarhelyi Cári Tibor zeneszerző személyében, aki a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja. Ő a színházi zene kategóriában életműdíjat kapott. Munkásságát Balázs Attila, a temesvári teátrum igazgatója méltatta. Mint mondta, Cári Tibor eddigi pályafutása során mintegy száz előadáshoz szerzett zenét.

 

A gálaünnepség másik fő nyertese a nagyszebeni Radu Stanca Színház, amelynek a Silviu Purcarete által színpadra állított Gulliver utazásai című produkciója nyerte A legjobb előadás díjat. A legjobb rendezőnek járó díjat Alexandru Dabija román rendező kapta, aki a Bukaresti Nemzeti Színházban Ion Luca Caragiale Két sorsjegy (Doua loturi) című művét állította színpadra.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. március 25. - Együtt tartják idén a Zsolnay Fesztivált és a Pécsi Egyetemi Napokat. Az esemény május 1-3. között lesz a Zsolnay Kulturális Negyedben.

nem-a-messias-sajtotajekoztato400-1426221890.jpgBudapest-Pécs, 2015. március 13. - Május 31-én, a Papp László Budapest Sportarénában mutatják be Nem a Messiás címmel a Brian élete című Monty Python-klasszikus vígoratórium-változatát, amelyben a Monty Python csoport egyik tagja, Eric Idle, is fellép a magyar közönség előtt.

A Punnany Massif, a Kistehén, a Specko Jedno, a Wombo Orchestra és a Both Miklós Folkside adnak fergeteges koncerteket csütörtökön, az Ördögkatlan Fesztivál harmadik napján, augusztus 1-jén. A fesztivál díszvendége, Grencsó István több formációban is fellép a nap folyamán, az esti pörgésre a délutáni koncerteken készülhetünk rá.