Különleges kínálat az ötéves Kodály Központban

2015. november 8., vasárnap 08:00

Pécs, 2015. november 8. - Hazai és nemzetközi sztárok koncertjeivel, könyvbemutatóval, továbbá akusztikai  tudományos konferenciával is ünnepli ötödik születésnapját a pécsi Kodály Központ ebben az évadban - mondta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Vincze Balázs hozzátette: 2016 nyaráig számos különlegességet, igazi zenei csemegéket kínálnak, amelyből egyaránt kedvére válogathat a populárisabb stílusokat, a jazzt vagy világzenét előnyben részesítő közönség. A produkciók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az előadó többet mutasson meg magából, mint amit egy "átlagos" koncerten hallani lehet tőle.

 

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központ rendkívül népszerű, benne ez év október végéig 945 zenei és üzleti rendezvényt tartottak, a látogatók száma meghaladta a 407 ezret. Akusztikai adottságai révén az intézmény hangversenytermét Európa legjobbjai között tartják számon.

 

A Kodály Központ visszatérő vendégei neves hazai és külföldi szimfonikus zenekarok, karmesterek, hangszeres szólisták, a jazz, a világ- és a könnyűzene kiemelkedő előadói. Olyan művészek léptek színpadára, mint Al Di Meola, Richard Bona, Pat Metheny, Tommy Emmanuel, a Kronos Quartet, a Madredeus, a Balanescu Quartet, Eric Truffaz, Avishai Cohen, a Voca People vagy a Harlem Gospel Choir.

hirdetés

 

A sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy az ünnepi évadban a Pannon Filharmonikusok barokk darabokat, Händel, Bach és Marcello műveit játsszák januári koncertjükön Paul Goodwin, a régizene specialistájaként is emlegetett brit karmester vezényletével, egy másik alkalommal pedig a fiesta és a siesta hangulatát idézik meg úgy, hogy spanyol-francia zenei kapcsolatokat állítanak hangversenyük középpontjába Gilbert Varga karmesterrel.

 

Az együttes áprilisi koncertjén itáliai komponisták remekei kerülnek műsorra Paolo Paroni, a new york-i Metropolitan olasz karmesterének dirigálása mellett, június végén pedig az Armel Operafesztivál versenyprogramjában is szereplő, új Eötvös Péter-operát hallhatják az érdeklődők.

 

A Filharmónia Magyarország szervezésében decemberben Skandinávia egyik legjelentősebb régizenei együttese, a Norvég Barokk Zenekar a Purcell Kórussal közösen lép fel, januárban Kavamura Hiszako japán zongorista a Kocsis Zoltán által vezényelt Nemzeti Filharmonikusokkal ad koncertet, áprilisban a MÁV Szimfonikusok érkeznek, koncertjükön Kocsis Zoltán szólistaként lesz jelen.

 

Móczár Gábor, az örökségkezelő program-, marketing-, nemzetközi kapcsolatok igazgatója kitért rá, hogy a Kodály Központban még idén fellép a Quimby, Presser Gábor novemberben Rúzsa Magdival ad közös koncertet, Gryllus Dániel és Gryllus Samu tíz zenésszel és hét énekessel Weöres Sándor A teljesség felé című művére komponált zenéjének új hangszerelésével érkezik Pécsre.

 

Az Esszencia zenekar Szárnyalás című előadásán a népzene, jazz és klasszikus zene elegyét varázsolják örömzenévé, az év végén a Kiscsillag és vendégei, januárban a jövőre 45 éves Generál Együttes várja akusztikus koncertekkel a hallgatókat. Márciusban, koncertturnéja előtt Zorán Pécsett mutatja be különleges unplugged műsorát, májusban pedig Koncz Zsuzsa lép fel a Kodály Központban - tette hozzá.

 

Móczár Gábor szólt arról, hogy a külföldi sztárok közül a japán jazzfenomén zongoravirtuóz, Hiromi áll majd színpadra Simon Phillipsszel és Anthony Jacksonnal, a legendás Jethro Tull zenekar fuvolistája és énekese, Ian Anderson a Pannon Filharmonikusokkal ad koncertet a Jethro Tull számainak nagyzenekari átdolgozásaival.

 

Májusban Michel Camilo Grammy-díjas, kétszeres Latin Grammy- és Emmy-díjas zongorista, a szintén Latin Grammy-díjas Tomatitóval, a ma élő egyik legnagyobb flamencogitárossal mutatkozik be Pécsett.

 

Az igazgató elmondta: a Kodály Központ jubileumára decemberben könyvet jelentet meg az örökségkezelő. A kiadványban a Bublik Róbert, Cseri László, Kalmár Lajos, Kismányoky Károly, Körtvélyesi László és Tóth László által készített fotók olyan arcát is megmutatják a központnak, amely a nagyközönség számára újdonságként hathat, ezen kívül felidézik az építés, a megnyitást óta eltelt öt év legemlékezetesebb pillanatait.

 

Borsiné Arató Éva, az Optikai Akusztikai Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület akusztikai szakosztályának elnöke közölte, hogy a szervezet, az örökségkezelő és a Pannon Filharmonikusok zenekar november 27-én ünnepi tudományos ülést tart a Kodály Központban. Az eseményen neves hazai és külföldi akusztikai szakemberek vesznek részt és tartanak előadást. Köztük olyanok, akik egykor aktívan részt vettek a központ tervezésben és kivitelezésben.

 

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója azt hangsúlyozta, hogy hasznos és szükséges is a Kodály Központ első öt évének összegzése. Emlékeztetett arra, hogy a Kodály Központ sokat profitált abból a tapasztalatból, amit szakemberek a korábban épült Művészetek Palotájában szereztek.

 

Vincze Balázs kitért rá: az örökségkezelő a jövőben a korábbinál is erősebb együttműködést szeretne a Pannon Filharmonikusokkal, s a 2016/2017-es évad programjait a tervezhetőség érdekében már jövő tavasszal összeállítják.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

leonardo1-400-1414525577.jpgPécs, 2014. október 28. - Az olasz tulajdonosokkal történt egyeztetések után, november 3-án, hétfőn zárja véglegesen kapuit a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeumban.

Budapest-Pécsvárad, 2015. január 13. - A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar államiság millenniuma alkalmából alapított Kultúra Lovagja cím adományozására meghirdetett 2014. évi pályázatára a társadalmi szervezetektől és önkormányzatoktól érkezett jelölések, valamint a Tanácsadó Testület javaslata alapján az Egyetemes Kultúra Lovagja címet adományozza Gállos Orsolyának - közölte a szervezet.

poszt2015-nyito400-1433447646.jpgPécs, 2015. június 5. - Megkezdődött a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a tíznapos eseménysorozat tegnapi megnyitóján azt mondta: kezdeményezte, hogy a vidéki kulturális fesztiválok támogatása külön soron szerepeljen a jövő évi költségvetésben.