Kincses Kultúróvoda: pécsi a tizenkettő között

2016. február 21., vasárnap 08:05

Budapest, 2016. február 21. - Tizenkét óvoda - köztük egy pécsi - nyerte el a Kincses Kultúróvoda 2016 címet az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága azonos címmel meghirdetett pályázatán.

Az intézmények az Emberi Erőforrások Minisztériumában vették át a díjazással járó Kincses Kultúróvoda 2016 emléktáblát, valamint az intézményenként 1 millió 250 ezer forintos támogatást Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól és Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkártól. Az első ízben meghirdetett Kincses Kultúróvoda programra 15 millió forint forrást biztosított a kultúráért felelős államtitkár.

 

Dr. Hoppál Péter beszédében kiemelte: a Kultúráért Felelős Államtitkárság célkitűzése, hogy minden magyar embernek része lehessen a minőségi kultúrában, azzal is kiegészült, hogy a gyermekek számára minél hamarabb biztosíthassák a minőségi kultúrával való találkozás lehetőségét. Hangsúlyozta: a kultúra a minőségi élet fokmérője, de több is annál: a minőségi élethez vezető út lehet.

hirdetés

 

Hoppál Péter a Kincses Kultúróvoda projektről szólva elmondta: nem várt sikerrel zárták az első programot, hiszen az ország minden tájáról összesen 76 óvoda nyújtotta be pályázatát. Az összesen 15 millió forintos forrást az intézmények egy következő évi kulturális projektjükre fordíthatják.

 

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt: a magyar óvodák óvodapedagógiai programja számos értéket közvetít a gyerekeknek és rajtuk keresztül a családoknak. Mint mondta, a kulturális szakmai programok szervesen beilleszkednek az óvodák nevelési programjába. Felhívta a figyelmet arra: minden döntéshozó felelőssége, hogy ne terheljük túl a gyermekeket, hangsúlyozta a játék és fejlődés harmóniájának szükségességét.

 

A Kultúráért Felelős Államtitkárság a szakmai zsűri ajánlására a következő 12 intézménynek adományozott Kincses Kultúróvoda 2016 címet:

  1. Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Debrecen
  2. Szentesi Központi Óvoda, Klauzál Utcai  Óvoda, Szentes
  3. Patrona Hungarie Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest
  4. Akadémiai Óvoda és Bölcsőde, Budapest
  5. Bokréta Egységes Óvoda-Bölcsőde, Gyöngyöspata
  6. Lencsési Óvoda, Békéscsaba
  7. Szent László Óvoda és Bölcsőde, Jászszentlászló
  8. Keleti Városrész Óvodák Sétatér Utcai Tagóvodája, Pécs
  9. Püspökladányi Egyesített Óvoda Intézmény, Püspökladány
  10. Kunszentmártoni ÁMK Deák Ferenc utcai Óvodai Egysége, Kunszentmárton
  11. Perkátai Általános Művelődési Központ Szivárvány Óvoda, Perkáta
  12. Szentendre Városi Óvodák Bimbó úti Tagóvoda, Szentendre

A Kincses Kultúróvoda 2016 pályázatot 2015. október 15-ei határidővel hirdette meg a kulturális és oktatási tárca. Az elbírálás részletes szempontrendszer alapján történt óvodapedagógus, múzeumpedagógus és közművelődési szakértők, illetve a Kultúráért Felelős Államtitkárság és a Köznevelésért Felelős Államtitkárság munkatársainak bevonásával.

 

Az elbírálók kiemelten vették figyelembe, hogy az óvoda szellemiségében, pedagógiai hitvallásában és a helyi pedagógiai programjában, valamint a mindennapi tevékenységekben hangsúlyosan jelen legyenek az igényesen válogatott kulturális tartalmak, valamint, hogy az óvoda kiemelten kezelje a kulturális intézményekkel, valamint kulturális civil szervezetekkel való együttműködések létrehozását, tartalmi működtetését.

 

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma / MTI OS

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. május 5. - Átadták a - főként művészfilmeket vetítő - pécsi Apolló mozi 16 millió forintos beruházással felújított, negyven néző befogadására alkalmas klubtermét szerdán.

lovasi50-400-1481083156.jpg

Budapest, 2016. december 7. - Jövő júniusban tizedik születésnapját ünnepli a Fishing on Orfű fesztivál, amelynek egyik alapítója, Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) a rendezvényen lesz 50 éves és különleges koncertet ad.

siklosi-var400-1462935217.jpg

Pécs-Siklós, 2016. május 11. - Szabadtéri musicalekkel, hagyományőrző programokkal, gasztronómiai fesztivállal és főként a fiataloknak szóló, látványos zenei eseménnekkel várja látogatóit a siklósi vár az idei nyár folyamán.