Kiállítás száz évvel ezelőtt született dívák emlékére

2014. június 8., vasárnap 18:00

poszt-diva-szinesz-no-foto-kalmandy-ferenc400-1402242421.jpgPécs, 2014. június 8. - A magyar színház- és filmművészet száz évvel ezelőtt született három kimagasló egyéniségének, Tolnay Klárinak, Lukács Margitnak és Mészáros Áginak állít emléket az a tárlat, amely a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) keretében nyílt pénteken a baranyai megyeszékhelyen.

Lakatosné Ircsik Teréz, a kiállítás egyik kurátora az MTI érdeklődésére elmondta: a Művészetek és Irodalom Házában látható mintegy hetven fotó válogatása az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban még márciusban berendezett Díva, Színész, Nő című tárlat anyagának.

 

A koncepciónk az volt, hogy bemutassuk: a 20. század történelme hogyan érintette meg a három, színpadi fellépéseivel, magánéleti kapcsolataival egyaránt példát mutató színésznő sorsát - jegyezte meg a kurátor. Hozzátette, hogy Pécsen a művésznők több portréja mellett legnagyobb szerepeik, kimagasló alakításaik egy-egy jellegzetes pillanatát láthatják az érdeklődők.

hirdetés

 

A válogatás csak a POSzT ideje alatt tekinthető meg, a teljes kiállítás augusztus 31-ig tart nyitva a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

 

Császár Angela színművész, a találkozó idei versenydarabjainak egyik válogatója a három díva méltatásakor elmondta: mindegyiket ismerte, kezdő korában a közelükben lehetett, s játszhatott velük.

 

Lukács Margittal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ő "az éj királynője", "az örök Éva", aki mindig jelenség volt, s akinek máig őrzi varázslatos hangját, gyönyörű beszédét, okos megjegyzéseit.

 

Mészáros Ágira emlékezve felidézte, hogy "tüneményes lényét" egy mozifilmből ismerte meg, s a díva emberségéből segítőkészségéből neki is jutott, amikor kezességet vállalt lakáshitel-felvételéhez. Kitért arra, hogy Mészáros Áginak nehéz sors jutott, de sohasem panaszkodott kettétört pályája miatt, egy késői szerelemmel pedig társat kapott, éppen akkor, amikor a legnagyobb szüksége volt rá.

 

Császár Angela Tolnay Klárit a hangosfilm üdvöskéjének, a Vígszínház tüneményének, igazi állócsillagnak nevezett, aki - legyen szó tragédiáról, vígjátékról, zenés bohózatról vagy kortárs darabról - mindenben hitelesen játszott, a magánélete pedig feloldódott a színházban, a gyermekei és társai a kollégái voltak.

 

Forrás: MTI, fotó: Kálmándy Ferenc, galéria: poszt.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. április 16. - Összesen negyven millió forintos soron kívüli állami támogatásban részesül a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) - jelentette be Hoppál Péter pénteken.

joana-1438530162.jpg

Egy világ, ahol a csillár tamponokból áll, a cipő fazekakból épül fel, a kocsit fegyverek borítják vagy egyszerűen csipke minden. Egy kis művészet, egy kis portugál, Joana Vasconcelos!

leonardo-ora400-1408471036.jpgPécs, 2014. augusztus 20. - Megfigyelte a természet mozgásait, utánozta és megpróbálta gépek formájába önteni a látottakat. Érzelmei vezérelték, hiszen művész volt, nemcsak tudós. Leonardo da Vinci szenzációs találmányainak titka még ma is sok elmét megmozgat.