II. Zsolnay Fesztivál

2013. április 18., csütörtök 17:18

pirogranitudvar-1366299580.jpg

Kulturális minőség és minőségi kultúra: a II. Zsolnay Fesztivált május 16 – 20. között szervezi meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Öt nap alatt 143 zenei, színházi, irodalmi és képzőművészeti programon vehetnek részt a látogatók Magyarország egyik legkülönlegesebb fesztiválján.

Az egyedülálló helyszínt a világhírű Zsolnay Porcelángyár területén öt hektáron kialakított Zsolnay Kulturális Negyed egykori gyár-, ma kulturális programokat kínáló  épületei, a különleges Zsolnay környezet biztosítja. A 2012 tavaszán született Zsolnay Fesztivál sokak számára emlékezetes maradt, a rendezvényre érkező hazai és külföldi közönség felfedezte magának a Kulturális Negyed adottságait és csodáit. A Pirogránit udvar, az Apostolos terem, a Panoráma terem, az E78 színház- és koncertterem, a Zsolnay kisasszonyok tere, a Ginkgo tér, az Üvegház, a Boltok Utcája, a Zsolnay Kulturális Negyed turisztikai látnivalói idén is reggeltől-estig megtelnek programokkal.

hirdetés

A II. Zsolnay Fesztiválon május 16-20. között neves hazai fellépők mellett zenészek és művészek érkeznek az Egyesült Királyságból, Franciaországból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Örményországból, Spanyolországból és Romániából. Fellép a Nouvelle Vague (F), a Che Sudaka (E), a Stereo MCs DJ Set (UK), Wattican Punk Ballet (ARM), Dolus Mutombo (RDC) a Zagar és a Besh o droM. Koncertet ad többek között Fábián Juli & Zoohacker, A Köztársaság Bandája, a Mrs. Columbo, a Jazzrael, a Budapesti Vonósok zenészei és A Magyar Zeneművészeti Társaság Kamaraegyüttese. Idén is lesz zenés séta a Negyedben, Palya Bea énekel történeteket a falak közé. A Cseh Tamás emlékesten a valaha a zenészt kísérő Ad Libitum Együttes lesz hallható.

A fesztivál vendége lesz Jókai Anna írónő, Veiszer Alinda pedig Mautner Zsófiával és Parti Nagy Lajossal a Zsolnay Szalonban különleges gasztrokulturális élménnyel készül a látogatóknak. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai saját köztéri alkotásaikkal jelennek meg a fesztiválon, Franciaországból egy óriás kaleidoszkóp érkezik, hogy próbára tegye a látogatók tér- és valóságérzékét.

A budapesti Színművészeti Egyetem hallgatói idén Molière variációkkal mutatkoznak be a közönségnek Pelsőczy Réka, Bagossy László és Rába Roland osztályfőnökök rendezésében. A Zsolnay Színház hagyományát folytatva a Gyárturisták szellemes színházi performansz keretében tartanak szokatlan idegenvezetést a Negyedben, a HOPPart Társulat Szörprájzpartiján lakásszínházi előadáson vehetnek részt az érdeklődők.

A Zsolnay Fesztiválon hagyományteremtő szándékkal helyet kapnak tradicionális és jellegzetes pécsi értékek: első alkalommal a Pécsi Sörfőzde, Magyarország legrégebben alapított, ma is működő söripari cége mutatkozik be. Retró sörmozi, előadások és kiállított sörrelikviák várják az érdeklődőket.

A családokat és gyerekeket több izgalmas és színes program is várja. A Bóbita Bábszínházban és a szabadtéri színpadán rengeteg bábelőadás, gyerekszínház várja a kicsiket és nagyokat, a Planetáriumban a csillagok közé lehet utazni. Az érdeklődők kipróbálhatják a játékkészítést, üvegfestést, a vállalkozó szelleműek „mesehőssé” változhatnak.

A fesztivál ideje alatt a Zsolnay Kulturális Negyed napijegy vagy bérlet megváltásával látogatható, amely magában foglalja az összes rendezvény, s naponta a Negyed egy szabadon választott látványosságának megtekintését, valamint a belépőjegy megváltásával nagy kedvezményekkel fogyaszthatunk a Negyed vendéglátóhelyein.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. augusztus 12. - Alkalmi menettérti kedvezményt kapnak a MÁV-Start-tól azok, akik vonattal utaznak a baranyai megyeszékhelyre és meglátogatják a 20. század egyik legkiemelkedőbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből válogató kiállítást - jelentette be Hoppál Péter kedden Pécsen.

Budapest-Baranya, 2014. október 27. - Vendégségben Törökország címmel tematikus napot tart a közmédia október 29-én. Az egész napos műsorfolyamban számos érdekességgel találkozhatunk. Törökországban készült riportok segítségével ismerkedhetünk meg az országgal és jelentős gazdasági fejlődésével. Szó lesz az oktatási-kulturális kapcsolatokról, és baranyai témák is terítékre kerülnek.

Pécs, 2016. augusztus 24. - Hét nagyszínpadi és négy kamaraszínházi bemutatót tart az évadban a Pécsi Nemzeti Színház, ahol a hónap végére befejeződik az épület felújításának egyik eleme.