Húsvétra készül a Míves Tojás Múzeum

2015. március 18., szerda 06:00

mives-tojasok400-1426621276.jpgPécs, 2015. március 18. - A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum fennállásának 15. évfordulójára rendezett ünnepséggel március 29-én, virágvasárnapon veszi kezdetét az intézmény idei, húsvéti programsorozata.

Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője az MTI-nek elmondta, az érdeklődőket tárogató muzsikával és gyerekek néptánc-előadásával várják, amit a 10-15 évesek Ifjúsági Tojásfestő Versenye követ. A látogatók ünnepre szánt tojásainak elkészítéséhez a nagyhéten, hétfőtől péntekig, 10 és 18 óra között gyakorlott tojásfestők nyújtanak segítséget.

 

Akik a Hímestojás szeretteinknek elnevezésű programon nem szeretnének részt venni vagy nem sikerül a tojásokat az ízlésüknek megfelelően díszíteni, válogathatnak a múzeumban vásárolható szebbnél szebb hímes tojások közül.

hirdetés

 

Nienhaus Rózsa kitért arra, hogy a nagyhéten minden nap tartanak tojásdíszítő bemutatókat, amelyeken a tojásírás, a tojáskarcolás, virágvasárnaptól szerdáig pedig a tojáspatkolás technikáit is láthatja a nagyközönség. A múzeum ünnepi rendezvényinek résztvevői hagyományos locsoló verseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a minden korosztály számára érdekes, hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal.

 

Az intézményvezető szólt arról is, hogy a településen húsvéthétfőn népviseletbe öltözve mennek a délelőtti istentiszteletre a Zengővárkonyi Népiegyüttes tagjai, akik 15 órától Húsvéti locsoló című műsorukkal köszöntik a múzeumba érkezőket. Utánuk az együttes gyermektagozata, helybéli óvódások, iskolások táncolnak és adnak elő locsolóverseket. Kiemelte: a Magyar Posta bélyegkülönlegességeket bocsát ki húsvétra, ezek motívumait a múzeum anyagából választotta.

 

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, és mára mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabbal büszkélkedhetnek. Az időszakos kiállításokra elkülönített gyűjtemény 3500 darabos, ebből az elmúlt másfél évtizedben 90 tárlatot rendeztek Magyarországon, Szlovákiában és Németországban.

 

Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes, és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is. A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

 

Nienhaus Rózsa úgy véli: a bemutatóterem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépsége, a művészi élmény "segít közelebb kerülni húsvét misztériumához", az ahhoz kötődő szokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

 

Forrás: MTI, fotó és további információk: facebook

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. szeptember 3. - Már lehet jelentkezni a 2015 nyarán Pécsett megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztiválra.

Szeptember 12-én, csütörtökön este zenetörténeti eseménnyel nyitotta új évadát a Pannon Filharmonikusok zenekara. Felütésként az elismert lengyel komponista, Krzysztof Penderecki - Magyarországon most először bemutatott - I. hegedűversenyével tisztelgett a társulat a zeneszerző előtt 80. születésnapja alkalmából. Részletes kedvcsinálót közlünk a PFZ 2013/2014-es évadához.

Pécs, 2016. november 23. - Remek lehetőség kínálkozik mindazoknak, akik szeretnek és tudnak is énekelni, esetleg kórusformációkban is kipróbálták már hangjukat, hiszen a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus meghallgatást tart a 2017. április 13-án műsorra tűzött kétkórusos J.S. Bach: Máté Passió előadásához.