Horvát művészek munkái két pécsi kiállításon

2014. október 21., kedd 06:00

Pécs, 2014. október 21. - Horvát képző- és bábművészek válogatott alkotásait mutatja be az a két tárlat, amely tegnap nyílt a baranyai megyeszékhelyen.

A zágrábi Ulupuh Horvát Iparművészeti Egyesület tagjai a Zsolnay-negyedben berendezett, Bábok nyomában című kiállításon bábokkal, installációs kellékekkel, a Cella Septichora Látogatóközpontban a Funkcionális átváltozások című tárlaton húsz kortárs kerámia- és üvegtárggyal mutatkoznak be érdeklődőknek. A november 2-ig látogatható kiállítások az egyesület és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködésének eredményei.

hirdetés

 

A két szervezetnek köszönhetően október közepén a zágrábi közönség ismerkedhetett meg Kismányoky Károly és Cseri László fotóművészeknek a Zsolnay-negyed évekkel ezelőtti kialakítását dokumentáló képeivel, továbbá a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és a kortárs képző- és iparművészek közös munkájaként megtartott Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium 2008-2014 közötti alkotásaival.

 

A kiállítás-sorozat következő állomásaként november 7-től 23-ig a Zsolnay-negyed E78 Kemence Galériájában fotók engednek bepillantást az Ulupuh harminckét alkotójának mindennapi életébe, környezetébe, személyes emlékeibe, és bemutatják a horvát díszlet- és ruhatervezés 1909-2009-ig tartó időszakát. A negyed Pirogránit udvarán ugyanekkor nyitva tartó tárlat témája az iparművészet, a ruhák és a kiegészítők világa lesz.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. augusztus 24. - Hét nagyszínpadi és négy kamaraszínházi bemutatót tart az évadban a Pécsi Nemzeti Színház, ahol a hónap végére befejeződik az épület felújításának egyik eleme.

20110421bodocstib1-1361734133.jpgEgy év után ismét Pécsett lép fel Bödőcs Tibor. Az önálló humorest 2013. április 6-án a Zsolnay Negyedben kerül megrendezésre.

A Punnany Massif, a Kistehén, a Specko Jedno, a Wombo Orchestra és a Both Miklós Folkside adnak fergeteges koncerteket csütörtökön, az Ördögkatlan Fesztivál harmadik napján, augusztus 1-jén. A fesztivál díszvendége, Grencsó István több formációban is fellép a nap folyamán, az esti pörgésre a délutáni koncerteken készülhetünk rá.