Hat bemutatóval jelentkezik a Bóbita Bábszínház

2013. augusztus 22., csütörtök 09:50

bobita-kodaly-pecs-sulinet-hu-1377157963.jpgA Malacon vett királylány - A só című előadás szeptember 7-i bemutatójával kezdődik a pécsi Bóbita Bábszínház 2013/2014-es évada, amelynek műsorát Sramó Gábor igazgató vázolta fel szerdán, a társulat évadnyitó ülésén.

A Galóca Társulattal együttműködve létrehozott mesén kívül a következő idényben még öt új előadást láthat a közönség: a Grimm-testvérek nyomán készült Terülj, terülj asztalkám! című darabot, a Kerekecske-gombocska című csecsemőszínházi produkciót, a betlehemes népi játékok alapján színpadra írt Menjünk, menjünk Betlehembe! című művet, a Fehérlófia, továbbá a Dzsungelmese, avagy a Kisoroszlán keresi a sörényét című bábjátékot - mondta a direktor.
   

hirdetés

Sramó Gábor szólt arról, hogy a Bóbita művészei Pécsen kívül várhatóan több hazai városban és külföldön is fellépnek, első útjuk a jövő héten Szlovéniába, Mariborba és Lendvára vezet.
   

A direktor az elmúlt évadot értékelve örömének adott hangot, hogy az átlagos 200-220 helyett 291 előadást tartottak, a nézők száma meghaladta a 43 ezret, a bábmúzeum tárlataira, a bábkészítő- és a mesekuckó-foglalkozásokra pedig további mintegy háromezer ember volt kíváncsi. "A társulat sikerrel vendégszerepelt Tajvanon, Aradon, Szabadkán és Lomzán is" - tette hozzá.
   

Sramó Gábor kitért arra, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben működő, a pécsi önkormányzat által kiemelten támogatott bábszínház 27,9 millió forint saját bevételre tett szert, amely a 25-30 százaléka a teljes költségvetésének.
   

A Bóbita a 2010. évi felnőttbáb-fesztivál után idén újra nemzetközi bábos esemény házigazdája lesz: a Metamorfózis Bábfesztivált kilenc hazai mellett egy-egy lengyel, cseh és szlovákiai társulat részvételével augusztus 24. és 28. kötött rendezik a baranyai megyeszékhelyen.
   

A Bóbita Bábszínház 1961-ben alakult és 1981-ben vált hivatásos bábszínházzá. A teátrum a Pécsi Nemzeti Színház tagozataként működött, 2004-ben azonban önállósult, ami hosszú távon jobb érdekérvényesítést, anyagi hátteret jelenthet az intézménynek.
   

A bábszínháznak jelenleg huszonkét munkatársa van, közülük heten bábművészek, a többiek a bábok és díszletek készítésével, a műszaki háttér megteremtésével, adminisztrációval foglalkoznak. A társulatot kisegítők és vendégművészek erősítik.

 

Forrás: MTI, fotó: kodaly-pecs.sulinet.hu

Kapcsolódó cikkek

zold1-400-1453667444.jpg

A környezetvédelem legnagyobb alakjaiból válogató és azokat bemutató könyv jelent meg nemrégiben, Dr.Erdős László, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa első könyveként. Belelapozva találkozhatunk olyanok neveivel, akikről talán már hallottunk, és olyanokkal, akikről már egészen biztosan...

skizm400-1390133990.jpg"Hatalmas élmény volt egy teltházas moziteremben, nagyvásznon, tüdőrengetős hanggal viszontlátni a munkámat" - mondta Andristyák Marcell az Edupressnek. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Média Design szakának tanársegédjével a San Fransisco-i Dance Screen Festivalra eljutott animációs filmjéről, a SKIZM-ről beszélgetett az oktatási híradó munkatársa.

A Punnany Massif, a Kistehén, a Specko Jedno, a Wombo Orchestra és a Both Miklós Folkside adnak fergeteges koncerteket csütörtökön, az Ördögkatlan Fesztivál harmadik napján, augusztus 1-jén. A fesztivál díszvendége, Grencsó István több formációban is fellép a nap folyamán, az esti pörgésre a délutáni koncerteken készülhetünk rá.