Gyugyi-gyűjtemény: újabb értékes műtárgyak

2014. szeptember 7., vasárnap 06:30

gyugyi-zsolnay-gyujtemeny400-foto-kovacs-daniel-1410007423.jpgPécs, 2014. szeptember 7. - Gyugyi László Amerikában élő magyar műgyűjtő adományának nyomán a héten két tucat értékes műtárggyal gazdagodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló, több mint 600 darabos pécsi Gyugyi-gyűjtemény.

Páva Zsolt polgármester a felajánlásról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a Gyugyi-gyűjtemény 2010-es megnyitása óta a baranyai megyeszékhely leglátogatottabb kiállításának számít: négy esztendő alatt 140 ezer érdeklődő volt kíváncsi a műtárgyakra. Hozzátette: a most érkezett ritkaságok tovább emelik a világban egyedülálló kollekció értékét és vonzerejét, ezért reményét fejezte ki, hogy a most 81 éves műgyűjtő lelkesedése, fáradhatatlansága tovább tart és a jövőben is tovább gazdagodik a kiállítás.

 

Gyugyi László úgy fogalmazott, feltett szándéka, hogy szakmai, művészeti szempontból is egyedülálló, nemzetközi szinten is magas színvonalon jegyzett kollekciót láthassanak az érdeklődők Pécsen, ezért folyamatosan a tárlat gyarapításán munkálkodik, kutatja a Zsolnay-ritkaságokat szerte a világban.

hirdetés

 

Márta István, a tárlatnak helyet biztosító Zsolnay Kulturális Negyedet működtető társaság vezetője elmondta, a kiállítás legújabb műtárgyai kiemelkedő értéket képviselnek. Az ajándékozott tárgyak között megtalálhatók Apáti Abt Sándornak, a modern magyar kerámia úttörőjének tervei alapján készült alkotások a 19. és a 20. század fordulójáról. Több díszkorsó, díszkosár is van a műtárgyak között az arab sorozatból, amelyek Sikorski Tádé tehetségét dicsérik.

 

A Zsolnay örökségkezelő Nkft. ügyvezetője szerint kiemelkednek az adományozott tárgyak közül Kapás Nagy Mihály műtárgyai és a kollekció különösen fontos darabjainak számítanak Zsolnay Júlia alkotásai. Hozzátette: Klein Ármin desszertes tányér angol figurákkal elnevezésű, tizenkét darabos sorozatából újabb darabot kerített elő Gyugyi László, így már csak egyetlen tányér hiányzik a sorozat teljessé tételéhez.

 

Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi László Egyesült Államokban élő nyugdíjas elektromérnöktől a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy 600 darabos kollekciót. Gyugyi László négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló egyedülálló kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismert.

 

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, az egykori elektromérnök ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

 

Forrás: MTI, fotó: Kovács Dániel

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. március 25. - Együtt tartják idén a Zsolnay Fesztivált és a Pécsi Egyetemi Napokat. Az esemény május 1-3. között lesz a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Pécs, 2015. április 15. - A Pécsi Nemzetiségi Körkép 2014 is már több ezer látogatót vonzott a Király Galériába, ahol a Pécsett élő tíz nemzetiség kultúrájáról, mindennapi életéről kaphattak átfogó képet a látogatók. Idén már mind a tizenhárom, Baranyában élő őshonos nemzetiséget megjeleníti a sorozat.

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás a Zsolnay negyed m21 galériájában augusztus 23-án, 17 órakor.

A kiállítást Dr. GÉGER Melinda  művészettörténész nyitja meg, de az eseményen részt vesz a  Rippl-Rónai Múzeum igazgatója , Dr.Ábrahám Levente is.