Győztesekkel játszik a Pannon Filharmonikusok

2016. szeptember 7., szerda 07:05

pfz-2016-17-evadnyito400-1473221148.jpg

Pécs, 2016. szeptember 7. - Ahogy a győzelem pillanata, úgy a Pannon Filharmonikusok 2016/2017-es évada is egyszeri lesz és megismételhetetlen. A PFZ idén győztesekkel játszik, már az évadnyitó koncerten túllépve a hagyományos szimfonikus zenekarok szerepkörén.

Sztravinszkij Oedipusától a legendás Rufus Wainwright kortárs operájáig kihagyhatatlan koncertekre invitál az együttes a zenevilág elitjének közreműködésével. Korhű barokk, egyedi projektek, izgalmas gyerekprogramok fémjelzik az évadot, és nem árt megjegyezni a dátumokat, mert aki kimarad, lemarad.

 

A zenekar számára az utóbbi évek mérvadó törekvése, hogy túllépjen a hagyományos szimfonikus együttesek szerepkörén.

 

Jelentős újdonság az együttes életében, hogy számos színpadi művet műsorra tűzünk - fogalmazott Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

 

A Kodály Központban a wagneri zenekari méretet is befogadni képes, a színpaddal és a nézőtérrel is kiváló akusztikai kapcsolatban álló zenekari árok olyan fizikai lehetőséggel ajándékozta meg a pécsi és Pécsre érkező operarajongókat, ami a Pannon Filharmonikusok művészetében is kiteljesedést hoz az operajátszás területén. Az évadnyitón a 20. század egyik legfontosabb operája, Sztravinszkij Oedipus rex című egyfelvonásosa még koncertszerűen hangzik el, de félig szcenizálva láthatjuk majd Bartók és Bellini színpadi műveit, a teljes évad csúcsaként pedig Rufus Wainwright Prima Donna című operáját állítja színpadra az együttes 2017 júniusában.

hirdetés

 

A 2016/2017-es évadra meghirdetett koncertek szinte kiáltanak a legfelsőbb kategóriák szólistáiért, így nem meglepő, hogy a zenevilág elitje érkezik Pécsre és a Müpa sorozat keretében Budapestre. A fellépő művészek azon túl, hogy hangszerük királynői és királyai, az egyedi művészi teljesítmény megtestesítői: Gérard Korsten, Akiko Suwanai, Arno Bornkamp, Marie-Elisabeth Hecker, Andrej Gavrilov, Fenyő László és Bogányi Gergely játéka is felülmúlhatatlan élményt ígér.

 

- Minden idők egyik legkomolyabb évada előtt állunk. Ennek megfelelően a színvonalat is igyekszünk magasra helyezni - fogalmazott a sajtótájékoztatón Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere.

 

A zenekar a győzteseknek járó siker ízét is megtapasztalhatta már a jelentősen megnövekedett bérleteladásokban. Az igazi győztes azonban onnan ismerhető meg, hogy soha nem adja fel a küzdelmet, és állandóan törekszik a megújulásra. Ennek jegyében az együttes idén szünetelteti a Segítség, komolyzene! koncertsorozatát, hogy a komolyzenére nyitott gyerekek, szülők és nevelők segítségével újragondolja azt. Emellett újabb és újabb kihívásokat keres.

 

pfz-2016-17-evadnyito500-1473221782.jpg

 

A PFZ az egyetlen nem fővárosi szimfonikus zenekar az országban, amely célul tűzte ki, hogy korhű előadásmódban játsszon barokk zenét. Az autentikus barokk stílus kiteljesítése érdekében a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus a zenekarral idén háromszor is fellép, és a stílus olyan elismert képviselőjét köszönthetjük Pécsett, mint a londoni Proms Festival sztárja, Johathan Cohen.

 

Nemzeti zenekarként a 2016/2017-es évadban a határon túli területeken ad koncertturnét a Pannon Filharmonikusok. A déli kulturális övezetben az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezve lép fel Szarajevó, Zágráb, Belgrád, Eszék, Ljubljana koncerttermeiben. A sorozat hangversenyei egy hosszú távú együttműködés első állomásainak tekinthetők.

 

A 2016/2017-es évad a jubileumok évada is: 650 éves a Pécsi Tudományegyetem, 500 éves a reformáció, 125 éve született Bartók Béla, 110 éve született Victor Vasarely és 100 éve Csorba Győző. A jeles évfordulókra emlékezve a teljes évadon átívelő programokkal, egyedi kamarasorozattal és a Bartók Ötpróbához hasonlóan rendhagyó projektekkel készül az együttes, valamint ebben az évadban a Hősök Tere Kezdeményezés programját szintén támogatja a zenekar.

 

Sokak számára talán újdonságnak hangzik, de a Pannon Filharmonikusok csak a legritkább esetben ismétli koncertjeit, ezért még inkább igaz: kihagyhatatlan zenei élményt nyújt minden hangversenyén.

 

Forrás és fotó: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

lampagyujtogatok400a-1426623384.jpgBudapest, 2015. március 18. - Történelmi jelentőségű szerdai napnak ígérkezik 2015. április 22., a Föld napja. Közép-európai idő szerint 19:00 órakor felbocsájtják az emberiség első filmes üzenetét egy távoli galaxis idegen civilizációja felé. A Lámpagyújtogatók című kultúr sci-fit az alkotók ugyanis egy rakétába építve kívánják feljuttatni a világűrbe.

adonis-foto-mariusz-kubik-400-1409000996.jpgPécs, 2014. augusztus 26. - A libanoni Adunis Ali Ahmad Sa'íd Asbar, művésznevén Adonis és a francia Yves Bonnefoy kapja idén a Janus Pannonius Költészeti Díjat, amelyet pénteken adnak át Pécsen. A díjazottak műveiből Gérard Depardieu és Hobo ad elő szeptember 1-jén Budapesten - közölték a szervezők.

Budapest, 2015. március 10. - Tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be a 15., jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. Az idei fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, a Nemzeti Színház társulatának tagja lesz.