Geometria és figurativitás

2013. augusztus 23., péntek 14:09

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás a Zsolnay negyed m21 galériájában augusztus 23-án, 17 órakor.

A kiállítást Dr. GÉGER Melinda  művészettörténész nyitja meg, de az eseményen részt vesz a  Rippl-Rónai Múzeum igazgatója , Dr.Ábrahám Levente is. 

geometria-es-figurativitas-meghivo-3-4-1-1377260550.jpg

A Pécsi Galéria és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum  több mint egy évtizedes  együttműködése során  mindig kiváló kiállításokat  mutattak be Pécsett, melynek minőségét a gyűjteményei és az azokat kezelő szakember gárda  garantálta. Géger Melinda és  Horváth János  művészettörténészek  segítségével a régió  művészeti értékei közül előbb Zichy Mihály  , majd  a 2010-es EKF idején a Rippl-Rónai József  munkásságát mutathatták  be  óriási sikerrel. Az előbbiek mellett  egy –egy  jelentősebb  kiállításhoz is segítséget adtak , a náluk lévő  gyűjteményből  meghatározó munkákkal biztosították azok sikerét.

hirdetés

 

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti vonatkozásban országos gyűjtőkörrel rendelkezik: több ezer darabos kollekciója napjainkig fogja át a magyar képző- és iparművészet fontos vonulatait és aareprezentáns alakjait. A kortárs gyűjtemény megalapozója Rippl-Rónai Ödön, a híres festő testvéröccse volt, aki a végrendeletében egy modern szellemiségű képzőművészeti gyűjtemény alapjait rakta le. Kaposvárról, a festőművész és műgyűjtő testvére közeléből indult a kortárs magyar művészet két meghatározó alakjának pályája is, bár Martyn Ferenc és Bernáth Aurél festői felfogásukat tekintve ellentétes világot képviseltek.

 

 A Rippl-Rónai Múzeum modern gyűjteménye eleinte e két meghatározó mester műveire, és az kimagasló értékű tradícióval bíró somogyi képzőművészetre alapozódott. A kollekció egyik legszínvonalasabb részét ezért a Bernáth tanítványok gyűjtése nyomán kialakuló lírai és expresszív figurativitás több szálra bontható, sokféle irányzata reprezentálja. A 70-80-as évek során megalapozott áramlat a kaposvári gyűjtemény egyéni karaktereként is említhető. Jelen van benne a pop-artból induló hiperrealizmus (Mácsai István, Kocsis Imre, Fehér László, Barabás Márton), annak konceptuális jelenségként való képi továbbgondolása (Gémes Péter), illetve a koncept (Pauer Gyula, Csáji Attila). Az objekt jellegű műtárgyak (Pruttkay Péter) és a közép-európai abszurd (Újházi Péter, Bukta Imre, ef Zámbó István, fe Lugossy László) mellett nagy hangsúlyt kapnak a metafizikus tér és a beágyazódó emberalak különféle értelmezései. (Kondor Béla, Kovács Péter, Vojnich Erzsébet, Váli Dezső, el Kazovszkij) A klasszikus festészeti tradíciót és a posztmodern művészet mítikus vonulatát egyesítő alkotások a Rippl-Rónai Ödön hagyaték szecessziós tradíciójának folytatásaként értelmezhetők.

 

A gyűjtemény másik vonulatát Martyn Ferenc nyomán a szigorúan épített, a képi rendet érvényesítő geometrikus absztrakció képezi, mely elsősorban neokonstruktivista alkotások révén jelenik meg. A megújulás utópiáira adott posztmodern reflexiók az ezredvégi kételkedés, az irónia és személyesség jegyében születtek meg a 70-es évektől kezdődően. Alapjait a Nagyatádi Faszobrász Alkotóműhely plasztikái képezik a múzeumi gyűjteményben, és a festészetben is markáns alkotók egészítik ki.  (Csík István, Berczeller Rudolf, Farkas Ádám, Budahelyi Tibor, Ézsiás István, Nagy Gábor Mihály, illetve Tölg-Molnár Zoltán, Aknay János, Matzon Ákos) A Rippl-Rónai Múzeum   gyűjteményében kimagasló értéket képviselnek a közelmúltban elhunyt két kaposvári művész, Ungvári Károly illetve Bors István alkotásai, akikhez a legfiatalabb generáció néhány tagjának művei is csatlakoznak.

 

A XX.század művészeti jelenségeit  bemutató tárlat  ideje alatt tárlatvezetésekkel, előadásokkal, műelemzésekkel hozzák közelebb a közönséghez a kortárs  festészetet, szobrászatot . Az izgalmas , szinte  időutazásnak  is tekinthető  kiállítás  látványos , színes , formakincseiben és  technikáiban  gazdag  élményt nyújt a  hozzánk betérőknek, akik a  kiállításhoz kapcsolódó  programokról  a sajtóból és a  Zsolnay Kulturális Negyed  honlapjáról  kapnak majd információt .

Kapcsolódó cikkek

Első alkalommal rendezik meg szombaton Székesfehérváron a koronázóvárosok találkozóját, amelyen a házigazda mellett képviselteti magát Sopron, Esztergom, Buda és Pozsony városa is.

Pécs, 2016. január 28. - Ősbemutatókkal, budapesti és kínai vendégszereplésekkel, illetve könyvkiadvánnyal ünnepli fennállásának 55. évfordulóját a Pécsi Balett - hangzott el a társulat szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

pfz-legkedvesebb1-2013-14-1389377295.jpgA Pannon Filharmonikusok közönsége minden évben megválasztja a zenekari tagok közül LEGKEDVESEBB MUZSIKUSÁT. Az együttes férfi és női kategóriában hirdet győztest. A 2013/2014-es évadban a Haszonné Nepp Yvett fuvolaművész és Aubrecht Dénes klarinétművész nyerte el a „legkedvesebb díjat”.