Gállos Orsolya a Kultúra Lovagja címet kapja

2015. január 13., kedd 06:00

Budapest-Pécsvárad, 2015. január 13. - A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar államiság millenniuma alkalmából alapított Kultúra Lovagja cím adományozására meghirdetett 2014. évi pályázatára a társadalmi szervezetektől és önkormányzatoktól érkezett jelölések, valamint a Tanácsadó Testület javaslata alapján az Egyetemes Kultúra Lovagja címet adományozza Gállos Orsolyának - közölte a szervezet.

A Pécsváradon élő pedagógus, kulturális újságíró, műfordító az alábbi "lovagias" tettei miatt érdemelte ki az elismerést: Harminc éve a Pécsváradi Várbaráti Kör elnöke, a térség helytörténetének kutatója, a város alpolgármestere. A délvidéki kulturális élet kiemelkedő személyisége. A Pécsi Tanárképző Főiskola után Hímesházán kezdett tanítani, majd a Pécsváradi Művelődési Ház kulturális előadója volt. 18 éven át a Dunántúli Napló, a Helyzet és a Jelenkor folyóiratok munkatársa.

hirdetés

 

1973 óta fordít. A délvidéki és a magyar kultúra ápolásának misszionáriusa. Számtalan cikke, tanulmánya jelent meg szlovén, horvát és szerb nyelven. Több, mint húsz éve foglalkozik az aprófalvak népi kultúrájának, hagyományainak megtartásával, a néptanítók hajdani tevékenységének bemutatásával. Aktívan részt vesz az országos hírű „Pécsváradi Leányvásár” szervezésében. Több, mint 40 szlovén, szerb és horvát mű magyar nyelvre fordítója. Az egyenrangú kultúrák párbeszédének elősegítője. A nívódíjak mellett kiérdemeltre az Ezüstkoszorú jugoszláv zászlórend kitüntetést, és a Szlovén Műfordítók Egyesületének Lavrin-diplomáját, „Az egyenrangú kultúrák ápolásáért” - olvasható az adományozó szervezet honlapján.

 

A Kultúra Lovagja elismerésben 2015-ben hat ország 24 személyisége részesül a január 18-án megrendezésre kerülő XIX. Magyar Kultúra Napja Gálán - derül ki Falvak Kultúrájáért Alapítványnak az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményéből.

 

A témával kapcsolatban ajánljuk a Pécsi Újság Gállos Orsolyával készített interjúját.

Kapcsolódó cikkek

logo-volt-montazs-festival-1435480970.jpg

Kerek évfordulót ünneplő magyar együttesek koncertjeivel kedden kezdődik a 23. Volt Fesztivál, amelyen a hazai fesztiválok közül a legtöbb magyar előadót hallhatja a közönség – közölte a Volt Fesztivál Sajtóirodájának vezetője az MTI-vel.

kex400-1416517565.jpgBudapest-Pécs, 2014. november 21. - Újjáéledtek a Kex, az 1969 és 1971 között létezett legendás beatzenekar dalai. A Kex Remake nevű formáció vezetője az egykori dobos, Kisfaludy András, a számokat Tóth János Rudolf gitáros dolgozta át. A CD-n is megjelenő anyagot december 5-én a fővárosi MOM Parkban mutatják be, de előtte még Pécsen tart főpróbát a produkció.

pecs-varoshaza-foto-varadi-zsolt400-1409484605.jpgPécs, 2014. szeptember 1. - A városháza erkélyéről adnak koncertet helyi zenekarok a nagyközönségnek szeptember minden hétvégéjén. A kezdeményezés célja a zene népszerűsítése és a városban lévő zenei potenciál bemutatása.