Európai koncertturnén a Pannon Filharmonikusok

2013. december 20., péntek 13:00

pfz-boganyi400-1387540539.jpg2013. december végén és 2014. január elején háromhetes koncertturnén mutatkozik be Európának a Pannon Filharmonikusok. Pécs szimfonikus zenekara Svájc és Németország kiemelkedő hangversenytermeiben lép színpadra.

A 10 koncertből álló sorozaton a zenekar bemutatkozik a berlini Konzerthausban, a lipcsei Gewandhausban, a hamburgi Laeiszhalléban, a genfi Victoria Hallban, a luzerni KKL-ben, illetve a zürichi Tonhalléban. A koncertek műsorán Smetana, Mozart, Haydn, Dvorák, Johann Strauss, Rimszkij-Korszakov, Glinka, Kodály művei, illetve Csajkovszkij és Rahmanyinov versenyművei szerepelnek. Szólistaként Andrei Gavrilov zongoraművész, Guliano Sommerhalder trombitaművész, Romaine Bolinger, Kirill Troussov és Ilya Gringolts hegedűművészek az együttes partnerei. A turnén a zenekart Michael Zukernik vendégkarmester, valamint Bogányi Tibor és Vass András, a Pannon Filharmonikusok vezető és állandó karmestere dirigálja.

hirdetés

 

A hangversenykörút megkoronázásaként január 5-én a Berlini Filharmónia 2600 fős nagytermében (második képünkön) koncertezik az együttes, vezető karmestere, Bogányi Tibor vezényletével és Andrei Gavrilov világhírű pianista közreműködésével. Az esten Glinka Ruszlán és Ludmilla című művének nyitánya, Rahmanyinov II. (c-moll) zongoraversenye és Rimszkij-Korszakov Seherezádéja mellett magyar szerző alkotásával sem marad adós a zenekar: a koncerten a pécsi hangversenyterem névadójaként is tisztelt Kodály Zoltán Galántai táncok című műve is felcsendül. A berlini koncertre Páva Zsolt polgármester is elkíséri az együttest.

 

A Pannon Filharmonikusok büszke arra, hogy nemzetközi színtéren képviselheti a magyar komolyzenei életet − különösképp, hogy az együttes téli koncertsorozatán Európa világszínvonalú koncerthelyszínein mutatkozhat be. A Pannon Filharmonikusok Magyarország nemzeti zenekaraként boldogan közvetíti az ország és Pécs város kulturális értékeit a nagyvilág felé.

 

Az ünnepek alatt zajló európai turné eseményeiről a zenekar folyamatos tájékoztatást ad.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

 

berlin-philharmonie500-1387540753.jpg

Kapcsolódó cikkek

"Szobrok a kertben és a lakótérben" címmel fotópályázatot hirdet az Interart Alapítvány, a BERGMAN Kortárs Galéria és a Magyar Szobrász Társaság, a Kertépítők Országos Szövetsége(MAKEOSZ) és a Lakberendezők Országos Szövetsége(LOSZ) közreműködésével.

A zeneirodalom néhány igazán különleges gyöngyszeme - köztük Mozart Esz-dúr szerenádja - szólal meg szeptember 20-án, pénteken a Kodály Központ színpadán. A darabokat a Pannon Filharmonikusok tizenhét muzsikusa tolmácsolásában hallhatjuk a 18 órakor kezdődő koncerten. A zenekar ráadásul nyereménysorsolást is tartogat az alkalomra.

leonardo-muzej2014-400-1403813046.jpgPécs, 2014. június 27. - Az idei pécsi Múzeumok Éjszakáján a leglátogatottabb tárlat a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállítás volt. A Janus Pannonius Múzeumba ezen az éjszakán több mint nyolcezren látogattak el, 30%-kal többen, mint tavaly.