Europa Cantat: több ezer énekest várnak Pécsre

2015. július 8., szerda 07:00

Budapest, 2015. július 8. - A világ negyven országából több mint négyezer résztvevő regisztrált már a Pécsen július 24. és augusztus 2. között tartandó nagyszabású kórustalálkozóra, az Europa Cantatra - hangzott el a fesztivált ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter kulturális államtitkár elmondta: a nemzetközi rendezvény mintegy 300 millió forintos költségét az állam és Pécs városa körülbelül fele-fele részben fedezi, de számítások szerint a befektetett közpénz másfél-kétszeres mértékben is megtérülhet a turizmus fellendülése révén.

 

Úgy vélte, a kulturális turizmus húzóágazat lehet Magyarországon, ebben kiemelkedő szerepe lehet többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, idén pedig különösen az Europa Cantatnak és az őszi világzenei vásárnak, a budapesti WOMEX-nek.

 

Hoppál Péter hozzátette: természetesen kevésbé racionális és gazdasági alapon is nagy öröm, hogy újra a gazdag kóruskultúrával bíró Magyarország, azon belül Pécs városa szervezheti meg az Europa Cantatot. "Mint pécsi, mint zenész és mint kulturális államtitkár is ajánlom a rendezvényt" - fogalmazott.

hirdetés

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte: a város 1988 után másodszor adhat otthont a rangos találkozónak. Mint mondta, az első fesztivál élményei belevésődtek a pécsiek emlékezetébe, de idén a ’88-as sikereket is túl szeretnék szárnyalni. Pécs komoly szervezési tapasztalattal, felkészülten vághat neki a fesztiválnak.

 

A rendezvény részleteit Móczár Gábor főszervező, az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat elnöke ismertette. Leszögezte, hogy nem csak "bulis" fesztiválról van szó, délelőttönként komoly szakmai munka fog folyni, amelynek gyümölcseit az énekesek délutánonként és esténként meg is osztják a közönséggel és egymással. A közönség és előadók közötti határ olykor fel is oldódik majd: esténként közös éneklésre invitálnak mindenkit a Dóm térre. Az esti közös éneklések vezetője Michael Gohl lesz, akinek édesapja 1988-ban ugyanebben a szerepben közreműködött a fesztiválon.

 

A rendezvény ideje alatt 20 pécsi és 14 regionális helyszínen (ezekről részletek cikkünk végén - a szerk.) több mint 130 koncert várja a közönséget. Igazi befogadó fesztiválról van szó: a programok nagy része ingyenes, a szabadtéri helyszínek befogadóképessége gyakorlatilag korlátlan, és a fedett koncertek legtöbbjére is csak regisztrálni kell - emelte ki.

 

Míg az 1988-as pécsi Europa Cantaton csaknem 3 ezren voltak, addig idén már eddig mintegy 4100 résztvevő jelentkezett a világ minden tájáról, és a szakmai műhelyekre még a fesztivál alatt is végig lehet jelentkezni - mondta Móczár Gábor, hozzátéve, hogy mintegy másfél ezer zenész - együttesek, zenekarok, köztük a Pannon Filharmonikusok – működnek közre, és jönnek táncegyüttesek is. A szervezést és lebonyolítást a profi szervezőkön túl mintegy 300 önkéntes segíti.

 

Az Europa Cantat 1959-ben jött létre német és francia karnagyok kezdeményezésére, azzal a szándékkal, hogy a két ország a közös éneklés segítségével végképp lezárhassa korábbi konfliktusainak történetét. A fesztivált 1961 óta 3 évente rendezik meg, Pécs után 2018-ban az észt főváros, Tallinn ad neki otthont.

___

 

Pécs mellett további tizennégy település adhat otthont az idei fesztiválnak - jelentette be egy korábbi sajtótájékoztatón Móczár Gábor. Szavai szerint a változtatást az indokolta, hogy számos környékbeli településen mutatkozott igény a rendezvények befogadására és a kórusok fellépésére.

 

Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke elmondta: bekapcsolódik az Europa Cantat kórustalálkozóba Pécsvárad, Harkány, Pellérd, Mágocs, Bóly, Kisjakabfalva, Mohács, Szentlőrinc, Paks, Siklós, Szigetvár, Komló, Sellye és Kozármisleny, utóbbi kettőben két-két koncertet is terveznek. A politikus hangsúlyozta: az új rendezvényhelyszínekkel az ott dolgozó zenepedagógusok és tanítványaik sok évtizedes munkáját is el akarják ismerni.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

nekem-nem-mindegy400-1425314377.jpgBudapest, 2015. március 3. - A Világháló-Irodalom Alapítvány és a Litera.hu többfordulós irodalmi alkotói versenyt hirdet középiskolás korú (14-20 éves) fiatalok számára a NEKEM NEM MINDEGY - Keresd a hangod! projekt keretében.

pfz-evadnyito14-15-400-1410492942.jpgPécs, 2014. szeptember 12. - „Már nem vagyunk »vidékiek«, »érdekesek«, »szokatlanok«. Muzsikusok vagyunk, akik csak arra koncentrálnak, hogy a zeneművészetet szolgálják” - jegyzi gondolatait Horváth Zsolt igazgató a Pannon Filharmonikusok 2014/15. évad műsorfüzetének köszöntő soraiban.

43891-1435506663.jpg

Budapest, 2015. június 28.- Noha eredeti tervei szerint csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déry Múzeumból tulajdonosa, Pákh Imre most mégis úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar állam képviselőinek a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra.