Europa Cantat: mesterkurzus nyitott koncerttel

2015. április 17., péntek 06:05

Pécs, 2015. április 17. - Az EUROPA CANTAT XIX Pécs 2015 nemzetközi kórusfesztivál felvezető időszakának jelentős szakmai programja a 2015. április 20-24-ig zajló mesterkurzus, amelynek a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete ad otthont. A mesterkurzust egy mindenki számára nyitott és ingyenes koncert zárja 23-án este a Liszt-teremben.

A KÖZÖS ÉNEKLÉS kurzus kifejezetten magyar karnagyok számára meghirdetett szakmai program, amelynek célja, hogy minél több magyar karnagy megismerhesse és alkalmazza Magyarországon a „közös éneklés” módszerét. A mesterkurzus vezetője a nemzetközileg is ismert és elismert Michael Gohl, a 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT Közös Éneklésének vezetője, aki így nyilatkozott a módszerről: “Közös éneklést vezetni sokszorozott kórusvezetést jelent; egyszerre inspiráció, próba és előadás.”. Érdekesség, hogy Michael édesapja, Willi Gohl vezette az 1988-as pécsi EUROPA CANTAT X közös éneklését.

hirdetés

 

A mesterkurzuson részt vevő legügyesebb magyar karnagyokat az EUROPA CANTAT XIX Pécs 2015 fesztivál Közös Énekléseibe is szeretnék bevonni a szervezők.

 

A kurzuson a résztvevők megismerhetik a megfelelő repertoár kiválasztásának szempontjait és kritériumait, valamint olyan módszertani fogásokat, amik biztosítják a közönség leggyorsabb sikerélményét, és megismerhetővé teszik különböző körülmények adta problémákat, sajátosságokat. Ezen kívül a résztvevők felfedezhetik a „közös éneklés”, a kóruspróbák és a koncertek közötti hasonlóságokat és különbségeket. A mostani mesterkurzus egyfajta főpróbaként is működik a nyári fesztiválra, ahol szintén a Pécsi Egyetemi Kórus segítségével énekeltetik meg a közönséget.

 

A mesterkurzust egy ingyenes és mindenki számára nyitott koncert zárja, amely után egy közönségszavazással egybekötött borkóstolás lesz, ahol elsőként kóstolhatják meg a május 8-án megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT bora választáson versenyző borokat! A borkóstoláson húsz szerencsés, a koncertre regisztrált zenebarát vehet részt, akiket április 22-én sorsolnak ki!

 

A mesterkurzus időrendje
2015. április 20. 14.00 - a Mesterkurzus kezdete
2015. április 20-24. - a Mesterkurzus és a rezidens Pécsi Egyetemi Kórus próbái
2015. április 23. 19.00 Liszt-terem: Nyilvános, a Közös Éneklést bemutató koncert, ahol a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a [email protected] címen április 22-én 10 óráig.

 

Támogatva a magyar karnagyokat a Michael Gohl által kiválasztott jelentkezők részére a kurzus és a vele járó minden költség díjmentes.

 

Forrás: Europa Cantat XIX Pécs 2015

Kapcsolódó cikkek

lenhardtharp1926-foto-kakuszi-zoltan-1384707234.jpgVersenyhárfa-ritkaságot kapott a fennállása óta ötszáz rendezvénynek otthont adó Kodály Központ. A Devescovi Erzsébet hárfaművész által felajánlott különleges hangszert csütörtökön adták át Pécsen.

245-1-1433950532.jpg

Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend és a Vylyan Terasz újra összefog, hogy színes programkínálattal várja a 8. Ördögkatlan Fesztivál mezítlábasait. Íme a programok!

bachman-eletmu1-400-1435962081.jpgPécs, 2015. július 4. - A csütörtökön elhunyt Bachman Zoltán építész életművét feldolgozó, grafikákat, modelleket és tanítványai munkáit bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitóját tegnap rendezték meg a Pécsi Galériában.