Erdős János kiállítása

2013. április 4., csütörtök 21:59

Erdős Jánosnak, a pécsi képzőművészeti élet meghatározó alakjának nyílik kiállítása a Pécsi Galériában a Széchenyi téren.

A 75 éves Erdős János a Pécsi Művészeti Gimnáziumban közel negyven évig tanított grafikát. Nemzedékek nőttek ki a keze alól, miközben aktívan részt vett a Magyar Festők Társasága, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Pécs-Baranya megyei Művészek Társasága szervezésében. Szakmai elismertsége, hitelessége a kollégákkal való viszonyában is megmutatkozik, szívesen hívják ma is alkotótelepekre, közös kiállításokra itthon és külföldön is.

Bár Erdős János a Pécs közeli Zókon él, folyamatos kapcsolatban van a várossal, a város művészeivel. Erdős János az elmúlt évtizedekben többször is letette névjegyét a pécsi kortárs képzőművészetben. Alkotói korszakai nagy íveket jelentettek az alkotó és a közönség számára is.
Építészi indulásában szerzett tudás és a tiszta, minőségi munkára való törekvés végigkísérte életét.

hirdetés

Korai éveiben a szinte 3 dimenziós geometrikus képszerkesztésből kalandozásokat tett a folklór világába, majd egy optikailag jól tervezett, de szinte monokróm képi világba hozta létre fehér vagy inkább a színben a fehérhez közeli színtartományokban is izgalmas képeit. Képeiben megjelenő kollázsszerű absztrakt képi elemek illusztrálták a korábban megkezdett játékosságra való törekvéseit, melyek mögött ott található a szigorú rendezettségben tartott szellemiség, melyben a rész és egész, a fény és az árnyék, a sík és a plasztikus megoldások sajátos szimbiózisban éltek/élnek egymás mellett.

A kilencvenes évek végétől Erdős János jól követhető egyéni festői világot hozott létre, melyben a fehér és fekete színek, egy sajátosan szerkesztett, méreteiben ritkán változó képi világban láttatják a festői gondolkodást. Festményeiben a fekete és fehér ugyan uralkodó szín, de a szinte organikus formák a felhőszerűen gomolygó szürkékkel és halvány lavírozott zöldekkel, kékekkel, narancsokkal aláfestve szinte feloldják a szigorú belső rendet.

A sokszor csak hunyorogva érzékelhető finom fényekkel létrehoz egy sajátos földi világot, az ég, a síkság, a hegy, a folyó, a négy főelem egységben jelenik meg vásznain, igazolva azt a tézist is, hogy aki a természet közelében él, az egyre jobban a környezet hatása alá kerül, azaz egyszer csak az alkotó is a természet részévé válik. Ezt a kapcsolatot, illetve annak titkait osztja meg velünk, a nézőkkel. Sajátos képi világa megfog, megérint mindenkit, aki hajlandó belemélyedni Erdős János szinte eszköztelen stílusában megfestett képeinek értelmezésébe.

Erdős János a Pécsi Galériában a főként 2011-2012-ben, sőt az ebben az évben alkotott képeiben aktív kapcsolatra kényszeríti a tárlatlátogatót, emlékezésre, átélésre, gondolkodásra. A pillanatban benne rejlik a jövő is, hiszen Erdős János ma is aktívan dolgozik műtermében.
 

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. július 28. - Az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált 2015. július 24. és augusztus 2. között rendezik meg Pécsen. A fesztivál nem először jár a városban: Pécs 1988-ban egyszer már vendégül látta a háromévente mindig más országba utazó rendezvényt. Akkor több mint 3600 énekes vett részt a tíznapos kórustalálkozón.

Pécs, 2014. október 4. - A K&H Csoport rászorulókat támogató programjának keretében a Pannon Filharmonikusok ma este hat órakor kezdődő Segítség, komolyzene! koncertjén ötven hátrányos helyzetű, kisiskolás diákot lát vendégül.

Budapest, 2016. február 2. - Csaknem 115 ezren látogattak el a volt Honvéd Főparancsnokság épületében A magányos cédrus - Csontváry géniusza címmel megrendezett kiállításra 2015. július 5. és 2016. január 31. között - közölte hétfőn az MTI-vel a Miniszterelnökség.