Emléktábla jelzi: 110 éve született Victor Vasarely

2016. április 10., vasárnap 07:00

vasarely-emlektabla400-1460261112.jpg

Pécs, 2016. április 10. - Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a világhírű képzőművész tiszteletére a róla elnevezett - negyven évvel ezelőtt megnyílt - múzeumban szombaton.

Az Erdős Géza pécsi grafikus által tervezett, Victor Vasarely alkotásainak formavilágát idéző, a múzeum udvari homlokzatát díszítő emléktáblát Páva Zsolt polgármester és Pierre Vasarely, a művész unokája leplezte le.

 

A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. A megyeszékhelynek ajándékozott mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekciót az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett szülőházában kialakított múzeum őrzi és mutatja be.

hirdetés

 

Páva Zsolt az eseményen Victor Vasarelyt olyan világhírű pécsi alkotókkal említette egy sorban, mint Breuer Marcell építész és Zsolnay Vilmos keramikusművész, nagyiparos. Felidézte: Pierre Vasarelynek köszönhetően a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program évében a múzeum és annak anyagai is felfrissültek, hozzájárulva ahhoz, hogy Victor Vasarely neve Pécsen kívül is sokkal ismertebbé vált.

 

A képzőművész hagyatéka felett rendelkező Pierre Vasarely elmondta, a franciaországi Aix-en-Provence-ban nyílik hamarosan egy olyan Vasarely-kiállítás, amely lehetőséget biztosít a művész munkásságának ismételt felfedezésére, egyúttal méltatta a Pécs és a francia város közötti sokrétű kapcsolatokat is.

 

Csornay Boldizsár, a Vasarely-múzeumot működtető Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója arról beszélt, hogy Victor Vasarely alkotásai "az ismétlődésekben, a permutációkban, a sorozatok látványában a végtelenség üzenetét hordozzák".

 

A JPM tájékoztatása szerint a pécsi Vasarely-múzeumot évente mintegy 30 ezer látogató tekinti meg.

___

 

Komor István közgazdászt, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) üzemeltetési igazgatóját Victor Vasarely-díjjal tüntették ki szintén szombaton.

 

A korábban Pécs Város Művészeti Díjaként ismert elismeréssel kitüntetett Komor István a baranyai megyeszékhely kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló ZSÖK elődszervezetének vezetőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a Zsolnay Kulturális Negyed koncepciójának 2006-ban történt megalkotásával - írták az MTI-nek megküldött méltatásban.

 

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázat ugyanis e törekvésből fakadóan győzte meg a bírálóbizottságot, hogy Pécs méltó az EKF-címre - emelte ki a laudáció. A 11 milliárd forintos beruházás Komor István szakmai és művészeti irányítása mellett valósult meg.

 

Arra is kitértek, hogy Komor István Magyarország egyik legértékesebb képzőművészeti tárlatának, a Zsolnay aranykora - Gyugyi gyűjtemény című állandó kiállítás szakmai vezetője, valamint az idén augusztusban Pécsett megrendezendő első Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium főszervezője is.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

pfz400-1441941547.jpgPécs, 2015. szeptember 11. - Mozart B-dúr szerenádjával és Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művének előadásával, Kocsis Zoltán vezényletével kezdte meg az új évadot csütörtökön a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, amely 122 hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2015/2016-os évadban.

Egyre több olyan napom van, amikor úgy érzem, szükségem van egy kis kikapcsolódásra.
És ezalatt nem azt értem, elutaznék nyaralni, vagy de jó volna ma tovább aludni egy kicsit. A közelmúlt(és persze a jelen) közéleti eseményei sokmindenek voltak, de unalmasak biztosan nem. És ezzel le is írtam róluk minden pozitív gondolatomat. Az esetek túlnyomó többségében simán csak idegesít és fáraszt az, hogy soha, semmi nincs rendben. Keressünk hát egy világot, ahol igen!

Pécs, 2016. szeptember 14. - A táncművészet kerül középpontba az idei Zeneszüret fesztivál rendezvényein, amelyeket - a Londoni Filharmonikus Zenekar részvételével - szeptember 27. és október 2. között rendeznek meg Pécsett.