Emlékezés a teremtő emberre

2013. május 15., szerda 15:56

kodalykozpont-1368626330.JPG

Szkladányi Péterre emlékezik Pécs: emlékestet szervez és hangversenyt ad a Pannon Filharmonikusok. Május 29-én tíz éve hunyt el Szkladányi Péter fuvolaművész, aki 19 éven át tevékenykedett az 1984-ben intézményesült független Pécsi Szimfonikus Zenekar alapító igazgatójaként.

Zenekar igazgatói tisztsége mellett Szkladányi Péter a külföldön is sikereket arató Mecsek Fúvósötös állandó tagja volt, emellett pedig zenetörténeti kutatásai is jelentősek, érdeklődésének középpontjában Pécs XIX. századi zenei élete állt.

 

A Kodály Központban május 29-én megrendezésre kerülő, három részből álló esten pályatársai emlékeznek a művészre kötetlen beszélgetésen, képi dokumentumok bemutatásával, és az egyházzene iránt elkötelezett művész emlékére előadott Haydn: A teremtés című oratóriumával, mely Szkladányi Péter egykori teremtő, alkotó erejét szimbolizálja.

hirdetés

Az emlékhangverseny különlegességét a ritkán hallható, megragadó szépségű Haydn oratórium elhangzása mellett a meghívott művészek személye jelenti, hiszen koncertmesterként újra a színpadra lép a Szkladányi Péterrel sokáig együtt dolgozó, ma már visszavonult Gyermánné Vass Ágnes, a karmester pedig Szkladányi Péter egykori művészeti vezető társa, Howard Williams lesz.

 

„A komolyzene műfajában minden döntés igazából közép és hosszútávon igazolja helyességét, így az alapítóknak, új utakat kijelölőknek nagyon nagy a felelőssége. Szkladányi Péter sokoldalú muzsikusként és igazgatóként rendelkezett mindazzal a tehetséggel, amelynek köszönhetően az 1984-ben megalakult egykori Pécsi Szimfonikus Zenekar műsorpolitikája, vendégművészi kapcsolatrendszere a 90-es évek elejére egy magas színvonalú együttest eredményezett. Ez szolgált biztos alapjául a Pannon Filharmonikusok további fejlődésének, mely mára az ország élvonalába tartozó, nemzeti együttessé vált”- mondta a Szkladányi Péter emlékére rendezett programok kapcsán Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Több mint hatvan különböző programot kínál a Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes családi fesztiválja, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Pécs, 2015. július 28. - A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó, kétmillió euróra biztosított Kék falu című festmény is megtekinthető mától az október végéig látható Chagall-kiállításon.

Pécs, 2014. október 10. - A Pannon Filharmonikusok idén is aktív szereplője az Armel Operafesztivál programjának. A társulat alapító partnerként és rezidens zenekarként két versenyprodukcióban is közreműködik.