Egyiptomi szfinxtöredéket találtak izraeli régészek

2013. július 10., szerda 18:44

Jeruzsálem, 2013. július 10., szerda- Egyiptomi szfinxtöredékre bukkantak izraeli régészek egy ásatáson - írta szerdán az izraeli Maariv című napilap.

 A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói az egyik gázai piramist építtető Menkauré szfinxére bukkantak, melynek elülső lábai között egy hieroglif feliraton magának az i. e. harmadik évezredben élő uralkodónak a neve is olvasható. Egy másik felirat szerint „a szeretet isteni megnyilvánulása ... örök életet adott neki”.
Az észak-izraeli Hacór régészeti lelőhelyen előkerült szfinxláb különösen értékes, egyrészt mert ez az első térségben talált királyi szobortöredék, másrészt mert ez az első feltárt Menkauré-szfinx az egész világon.
Az Amnon Ben-Tor professzor és Saron Zuckerman vezette régészcsoport szerint az eredetileg 500 kilós gránitszobor kiváló tanúbizonysága az Izrael földje fölötti egyiptomi uralomnak. A feliratok szerint a szfinx eredetileg Heliopoliszban, a bibliai Onban, a mai Kairótól északra lehetett.
A kutatók nem tudják, mikor és miféle körülmények között került Hacórba, de valószínűtlennek tartják, hogy már a fáraó életében odavitték volna, mert az i. e. harmadik évezredből nincsenek források az Izrael földje és Egyiptom közötti kapcsolatokról. Lehetséges, hogy csak az i. e. második évezredben szállították jelenlegi helyére, a Kánaán földjéről származó Hükszoszok egyiptomi hódításának idején.
Ugyanakkor az is lehet, hogy a szobor az i. e. 13-15. században került Hacórba, amikor Kánaán vidéke egyiptomi uralom alatt állt. Talán az egyiptomi uralkodó ajándéka lehetett Hacór királyának, ugyanis akkoriban ez volt a Földközi-tenger délkeleti részének legjelentősebb, húszezer embernek otthont adó városa.
A szfinxmaradványt a jeruzsálemi Izrael Múzeumban állítják ki.

hirdetés

 

/Forrás: MTI/

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. január 22. - Ingyenes lesz a szavazás a Dal applikációval, és Magyarországon elsőként, az adás ideje alatt A Dal 2016 honlapján is voksolhatnak majd a nézők kedvenceikre, ám emellett a hagyományos SMS-szavazás is megmarad. Érdemes előre letölteni az applikációt és regisztrálni, hogy szombaton már csak a szórakozásé és a zsűrizésé legyen a főszerep.

emlekekbe-kapaszkodva-dombovar1-1378031473.jpgA szellem, a művészetek Pécsen élő emberei látogattak el augusztus 29-én Dombóvárra. A helyi Városszépítők majd' harminc éve alapított közösségének meghívására a Dombóvári Helytörténeti Múzeum vadászat-történeti kiállításának miliőjében került sor a színes és jó hangulatú, meghitt érzelmektől és vidám percektől, a megértés és elgondolkodás mélységeitől sem mentes találkozóra.

hosszuhetenyi-tajhaz-fb400-1411928880.jpgBudapest-Hosszúhetény, 2014. szeptember 30. - Az idei Az év tájháza-díjat a hosszúhetényi tájház nyerte. Az elismerést Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át az Országos Tájháztalálkozón a tavalyi nyertes Cigándi Falumúzeumban.