Egy zseniális család: Zsolnay-kiállítás a Várban

2014. augusztus 1., péntek 07:00

zsolnay-kiallitas-a-budai-varban1-400-1406837580.jpgBudapest, 2014. augusztus 1. - A Zsolnay-gyár történetét mintegy 260 alkotáson keresztül áttekintő, Egy zseniális család című kiállítással nyílik meg az egykori Honvéd Főparancsnokság hét évtized után felújított épülete a mai napon a budai Várban.

Sárváry István, a Miniszterelnökség kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: a Honvéd Főparancsnokság 1945 óta pusztult romos állapotban, ráadásul a háború után a sérült épület felső szintjeit le is bontották. Deák Zoltán, a felújítás vezető tervezője elmondta, hogy a Kallina Mór által tervezett neoreneszánsz palota 1897-re épült fel a Dísz téren, egy tömbben a Honvédelmi Minisztériummal.

hirdetés

 

Gulyás Gábor, a Zsolnay-kiállítás rendezője hozzátette: az épület a második világháború óta torzóként állt a Várban, ahogy egyfajta torzóként lehet tekinteni a Zsolnay-gyár történetére is, hiszen a világhírű üzem az 1948-as államosítás után gyorsan hanyatlásnak indult. Mindkét történet példa azonban arra, hogy a hajdan volt nagyságot érdemes megidézni - fűzte hozzá.

 

A 850 millió forint biztosítási összértékű tárlat első egysége a pécsi Zsolnay Múzeum anyagából válogat, részint kronologikusan, részint alkotók szerint csoportosítva; a műtárgyak mellett a gyár nagy alkotóiról kisfilmek is készültek.

 

Külön szekció mutatja be a Zsolnay épületkerámiákat - többek között az egykori Nemzeti Szalon, a kecskeméti Református Újkollégium és a Gresham Palota burkolóelemeit, csempéit -, majd egy nagy magángyűjtemény féltve őrzött ritkaságai zárják a december 31-ig látogatható kiállítást.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Kovács Attila

 

zsolnay-kiallitas-a-budai-varban2-500-1406837628.jpg

Kapcsolódó cikkek

Első alkalommal rendezik meg szombaton Székesfehérváron a koronázóvárosok találkozóját, amelyen a házigazda mellett képviselteti magát Sopron, Esztergom, Buda és Pozsony városa is.

Pécs, 2014. december 9. - Az Omega együttes tagjai szimfonikus zenekar és vegyeskórus kíséretében adják elő az Omega-oratóriumot a pécsi sportcsarnokban december 29-én - jelentették be a zenekar képviselői tegnap a baranyai megyeszékhelyen.

romeo-1358504187.jpg

Különleges produkcióra készülnek február 9-én a  Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok zenekar művészei. Az áprilisi színházi operapremier előtt a két társulat Gounod Rómeó és Júlia operájának koncertszerű előadásával lép fel a Kodály Központban, amely a decemberi Wagner opera bemutatója kapcsán bebizonyította, hogy egy opera énekhangjait is tökéletes akusztikával adja át a közönségnek. A Rómeó és Júlia színmű számtalan adaptációja közül ez az opera követi legsimulékonyabban Shakespeare drámáját, s a Faust mellett ez Gounod egyetlen operája, amelyet a világ színpadai töretlenül repertoárjukra tűznek.