Cigányok Spanyolországban - Megnyílt a Néprajzi Múzeum tárlata

2013. április 5., péntek 22:21

 Budapest, 2013. április 5., péntek - A spanyolországi cigányok történetét és kultúráját mutatja be a flamencótól a cigány szimfonikusok karmesterének pálcájáig a Vidas Gitanas (Cigányok élete) című kiállítás, amely pénteken nyílt meg Budapesten a Néprajzi Múzeumban.

 Kemecsi Lajos, a múzeum februártól kinevezett főigazgatója a tárlat megnyitóján kiemelte: a 21. századi korszerű múzeumok fontos feladatuknak tekintik a kisebbségek kultúrájának bemutatását. Hozzátette, hogy a Néprajzi Múzeum is a kultúrák közötti párbeszéd helyszíne szeretne lenni.
Enrique Pastor de Gana, a Spanyol Királyság budapesti nagykövete úgy fogalmazott: a kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon is megismerhessék a spanyolországi cigányság életét, ezzel erősítve a spanyol és magyar kapcsolatot, a társadalmi elfogadást és a kölcsönös megismerésen alapuló tiszteletet.
Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: a roma kultúra értékeinek bemutatása hozzájárul az előítéletek csökkentéséhez, és erősíti a különböző közösségek kölcsönös elfogadását. Az államtitkár elmondta, hogy a minisztérium idén csaknem 26 millió forinttal támogatja a roma kulturális értékek bemutatását.
Puporka Lajos, a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány elnöke arról beszélt: a kiállítás célja, hogy a megszokottól eltérően, sztereotípiáktól mentesen mutassa be a cigányokat: boldogan, szomorúan, fiatalon, öregen, ahogyan az életük hozza.
 A június 9-éig megtekinthető tárlat mintegy kétszáz fotó segítségével mutatja be, hogy a cigányok a 15. században hogyan érkeztek Spanyolországba, és miként alakult ki romantikus kép a spanyolok szemében e népcsoportról a 19. század végén, a 20. század elején.
A tárlat ideje alatt húszperces film látható arról, milyen módon befolyásolták a cigányok a spanyolországi művészetet. Szó van a tárlaton a romák vallásosságáról is. A vitrinekben újságok, könyvek sorakoznak az önszerveződő roma mozgalmakról, de látható kiadvány a roma torreádordinasztiáról is. Flamenco-táncosok két pár cipőjét, a cigány szimfonikus zenekar első híres karmesterének pálcáját is megtekinthetik az érdeklődők.
A spanyol kiállításhoz kapcsolódik a magyar kamaratárlat Képek, cigányok, cigányképek címmel, amely a 19. század végétől napjainkig követi nyomon a többségi társadalom cigányábrázolásait, a néprajzi, szociológiai, antropológiai megközelítésmódot és a riportfotó sajátosságait, valamint bemutatja a cigányok ezzel jórészt
ellentétes önképét.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. júlus 9. - Különdíjban részesült a Pannon Filharmonikusok társulata a 2015. évi Armel Operaversenyen. A zsűri a versenyprodukcióban nyújtott kivételes zenei teljesítményt értékelte a különdíj odaítélésével.

zsolnay-oroszlan400-1441338788.jpgPécs, 2015. szeptember 4. - Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója tölti be a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetői posztját szeptember 1-től.

43891-1435506663.jpg

Budapest, 2015. június 28.- Noha eredeti tervei szerint csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déry Múzeumból tulajdonosa, Pákh Imre most mégis úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar állam képviselőinek a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra.