Bővül a régészeti kiállítás a Martynban

2015. augusztus 3., hétfő 07:00

Pécs, 2015. augusztus 3. - Mintegy 23 millió forintból bővíti a Baranya római kori leleteiből rendezett, tavasszal megnyílt régészeti kiállítását a Janus Pannonius Múzeum (JPM).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston-programjának anyagi támogatásával jövő tavaszig megvalósuló beruházással új termeket töltenek meg ókori használati tárgyakkal, ékszerekkel az állandó tárlatnak otthont adó Martyn Ferenc Múzeumban.

 

A muzeális intézmények szakmai támogatását célzó Kubinyi-programban a települési önkormányzatok többek között múzeumaik állandó kiállításainak megújítására vagy infrastrukturális fejlesztésre pályázhattak. A 370 millió forintos keretből a pécsi múzeum kapta a legnagyobb támogatást a vidéki intézmények közül.

A most induló bővítési munkálatok után 2016 áprilisában teljessé váló ókori kiállítás mintegy száz négyzetméterrel bővül. Az új termekben többek között az ókori Sopianae és a vidék mindennapi életébe engednek bepillantást interaktív módon, emellett a tárlókban használati tárgyak, ékszerek, agyagedények mesélnek a régmúltról.

hirdetés

 

A Káptalan utca 4. szám alatti épületben idén április végétől már az ókori Sopianae legszebb tárgyi emlékei mellett megtekintheti a nagyközönség egy Kozármislenyben feltárt 2. századi halottaskocsi életnagyságú modelljét, a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius-bronzfejet, Fetter Antal ókeresztényépítmény-makettjeit és a Sopianae-t bemutató élethű, háromdimenziós animációt is, amellyel virtuális sétát tehet a város egykori utcáin, épületeiben.

 

Az állandó régészeti kiállítás azért jelentős, mert ilyenre - és ezzel együtt a Janus Pannonius Múzeum országos jelentőségű leletegyüttesének legalább részbeni bemutatására -, a pécsi régészeti múzeumi épület elhalasztott rekonstrukciója miatt hat év óta először nyílt lehetőség.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

ecpecs2015-gyerekeknek400-1433015429.jpgPécs, 2015. május 31. - Az EUROPA CANTAT Pécs 2015 nemzetközi kórusfesztivál minden generációnak izgalmas programokat tartogat. A fesztivál ideje alatt délelőttönként a szülők mellett a gyermekeket is műhelymunkára csábítják a szervezők, majd a délutáni órákban életkortól függetlenül ingyenes koncertek várják a közönséget a belváros különböző helyszínein.

Budapest-Pécsvárad, 2015. január 13. - A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar államiság millenniuma alkalmából alapított Kultúra Lovagja cím adományozására meghirdetett 2014. évi pályázatára a társadalmi szervezetektől és önkormányzatoktól érkezett jelölések, valamint a Tanácsadó Testület javaslata alapján az Egyetemes Kultúra Lovagja címet adományozza Gállos Orsolyának - közölte a szervezet.

egy-kis-pecsi-zene400a-1430948611.jpgPécs, 2015. május 7. - A Pannon Zenebaráti Kör 2014-ben kísérleti jelleggel szervezett térzenét Pécs belvárosába - a Városháza erkélyére - az őszi időszakban és adventkor „Egy kis pécsi zene”címmel.