Az animációs film történetébe pillanthatunk bele

2015. május 15., péntek 06:00

Pécs, 2015. május 15. - A magyar animációsfilm-készítés 100 és a pécsi több mint 30 éves történetébe enged bepillantást az a tárlat, amely mától egy hónapon át tekinthető meg a Király utcában.

Mint azt Rozsnyai Ilona, a tárlatot szervező Total Art Egyesület program- és sajtómenedzsere az MTI-nek elmondta, a tárlat a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében februárban Budapesten debütáló Magyar Animáció 100 című kiállítás anyagát mutatja be, de kiegészül a pécsi animációsfilm-készítés három évtizedes történetét felölelő gyűjteménnyel is.

hirdetés

 

A Király utcai Hattyúházban megtekinthető kiállítás az első amatőr trükkfilm-kísérletektől vezeti végig a látogatókat a videómegosztókon népszerű kortárs animációs kisfilmekig, mutatja be e filmágazat legfontosabb hazai állomásait, kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését, a munkák mögötti alkotókat.

 

A tárlaton képekkel gazdagon illusztrált szöveges tablókon mutatják be a filmkészítés folyamatát, de vetítéseket is tartanak. A kiállításon számos más érdekesség és kordokumentum mellett megtekinthető Rófusz Ferenc Oscar-díja is, amelyet A légy című animációs filmért kapott 1981-ben.

 

Rozsnyai Ilona kitért arra, hogy a magyar filmgyártás történetének legszínesebb fejezete az animációs film, olyan máig népszerű karaktereket köszönhetünk neki, mint a Kiskakas, Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski.

 

A kiállítás június 14-ig tekinthető meg Pécsett, azután Kecskeméten lesz látható az anyag.

 

Forrás: MTI, bővebben: mma.hu és facebook.com

Kapcsolódó cikkek

leonardo-kiallitas400-5938-1409257012.jpgPécs, 2014. augusztus 29. - Az eredetileg tervezettnél egy hónappal tovább október 31-ig várja látogatóit a pécsi Leonardo-kiállítás, amely minden eddiginél több látogatót csalogatott a Janus Pannonius Múzeum falai közé az elmúlt négy hónap során. A meghosszabbítással az egyéni látogatók mellett az iskolás csoportoknak szeretnének kedvezni.

Budapest, 2016. szeptember 27. - Több ezer látogatót vonzott a hétvégén rendezett Ormánság-Bőköz Fesztivál, amelynek összművészeti programjai Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és az Ős-Dráva Látogatóközpontban várták a vendégeket.

Pécs, 2016. szeptember 14. - A táncművészet kerül középpontba az idei Zeneszüret fesztivál rendezvényein, amelyeket - a Londoni Filharmonikus Zenekar részvételével - szeptember 27. és október 2. között rendeznek meg Pécsett.