Apolló: újra art körüli pályán a belvárosban

2014. október 17., péntek 06:00

apollo1-400-1413517684.jpgPécs, 2014. október 17. - Újra megnyílt a 102 éves Apolló művészmozi Pécsett. A kultúráért felelős államtitkár a kulturális értékek megőrzéséért az összefogásra, a mecenatúra fontosságára hívta fel a figyelmet az ebből az alkalomból a filmszínházban szervezett tegnapi eseményen.

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy az állam támogatja az értékmegőrzést, az értékek továbbadását, de komoly eredményt elérni úgy lehet, ha a helyi közösségek aktívan részt vesznek ebben a munkában, és előny, ha megvan a mecenatúrára való hajlandóság is. Az államtitkár utalt rá: az Apolló újranyitásához egymillió forintot ajánlott fel egy nevének titokban tartását kérő támogató.

hirdetés

 

Hoppál Péter megjegyezte, a pécsi Apolló ügyét az államtitkárság is felkarolta, mert egyetértett Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével abban, hogy művészmozinak lennie kell egy regionális kulturális centrumban.

 

A Perczel utcában található Apolló mozi 1912-ben nyílt meg, azóta gazdasági okokból többször bezárt, utoljára négy és fél hónappal ezelőtt. Az üzemeltetési feladatokat most az épület tulajdonosa által újonnan létrehozott alapítvány látja el.

 

Varga Gabriella, a mozi vezetője, az Apolló Mozi Alapítvány kuratóriumi tagja az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szervezet a mozi működtetésére négy éven át évi hárommillió forintot kap a pécsi önkormányzattól. Hozzátette: a 110 embert befogadó nagy- és a 40 személyes klubtermükben európai fesztiváldíjas és szerzői filmek, továbbá magyar alkotások bemutatása mellett filmklubok, rendezvények szervezését tervezik, s 20-22 ezer látogatóra számítanak.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

apollo2-1413517716.jpg

Kapcsolódó cikkek

Mohács, 2015. február 14. - A busójárás nagyobb érdeklődésre számot tartó, látványosabb programjai - például a busóavatás, a máglyagyújtás, a dunai átkelés - következnek a hétvégén Mohácson, ahol csütörtök óta 1200 jelmezes részvételével űzik a telet és köszöntik a közelgő tavaszt.

Pécs, 2014. október 28. - Emléknapot szervez a Pannon Filharmonikusok Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából. A hangversenyt, filmvetítést, irodalmi beszélgetést és kiállítást is magába foglaló eseménysorozatra november 9-én a Kodály Központban kerül sor.

Pécs, 2014. december 2. - A nyolcadik Fishing on Orfű fesztivált 2015. június 17. és 20. között renedezik meg. A hazai alternatív zenei színtér egyik legfontosabb eseményére tegnaptól kaphatók a bérletek - közölték a szervezők.