Aláírták az Europa Cantat 2015 zárónyilatkozatát

2015. október 7., szerda 06:00

moczar-gabor-cantat400-1444182807.jpgBudapest, 2015. október 7. - Közös nyilatkozattal zárta az Europa Cantat Pécs 2015 eseménysorozatát Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke és Móczár Gábor (képünkön), az Európai Kórusszövetség elnöke.

Az aláírók a dokumentumban kijelentették azon meggyőződésüket, hogy az Europa Cantat fesztivál eredeti, 55 évvel ezelőtti alapító gondolata, vagyis a közös zenei tevékenységekre épülő béke üzenete mindmáig érvényes és aktuális - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága kedden az MTI-vel.

 

Mint írták, a kulturális párbeszédre épülő, sokszínű Európa megmaradásának egyik legfontosabb eszköze minden olyan nemzetközi kulturális rendezvény, amely megerősíti a határokon keresztül egymáshoz kapcsolódó közösségeket.

hirdetés

 

A zárónyilatkozat aláírói felhívták Európa népeinek és országaik kulturális és oktatási kormányzatainak figyelmét, hogy az állami feladatellátás egyik leginkább jövőbe mutató kérdése a kultúrával és a művészettel való aktív találkozás lehetőségének biztosítása.

 

"Hiszünk abban, hogy a kóruséneklés, mint közösségi élmény, Európa kultúrtörténetének szerves részeként hozzájárul egy jobb életminőség megteremtéséhez. Mindazon országok, ahol erre lehetőséget teremtenek a zenei hagyományok és az egész ember nevelését célul kitűző zenepedagógiai alapok (különös tekintettel a Kodály-koncepcióra Magyarország, mint vendéglátó ország esetében), kiemelt felelősséggel bírnak" - tartalmazza az Europa Cantat Pécs 2015 záródokumentuma.

 

A nagyszabású rendezvényt július 24. és augusztus 2. között tartották; a nemzetközi kórusfesztiválra több mint 4 ezer aktív nemzetközi résztvevő érkezett a baranyai megyeszékhelyre.

 

Az Europa Cantat Pécs 2015 programsorozatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 150-150 millió forinttal támogatta.

 

Forrás: MTI, fotó: Europa Cantat Pécs 2015 Nonprofit Kft.

Kapcsolódó cikkek

csontvary-muzeum-javasolt-helyszin400-1460655001.jpg

Pécs, 2016. április 15. - Pécs minden szakmai segítséget és háttéradatot megad a Csontváry-ötletpályázaton induló azon pályázóknak, akik a festő alkotásait bemutató új múzeumot a baranyai megyeszékhelyre tervezik - közölte Páva Zsolt polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

rozefutas400-1435210887.jpgVillány, 2015. június 25. - Már csak három hét, és rozéba öltözik Villány, hogy az országban egyedülálló módon ünnepeljék a rozé borokat. Július 17-18-án a Villányi borvidéken ötödik alkalommal rendezik meg a népszerű Rozé Fesztivált.

Pécs, 2016. november 23. - Remek lehetőség kínálkozik mindazoknak, akik szeretnek és tudnak is énekelni, esetleg kórusformációkban is kipróbálták már hangjukat, hiszen a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus meghallgatást tart a 2017. április 13-án műsorra tűzött kétkórusos J.S. Bach: Máté Passió előadásához.