Aki a cigányok ünnepén született

2012. július 1., vasárnap 15:03

27-1354370684.jpgSiklóson a világot körbetrombitáló BobanMarkovic!

Július 11-én a Siklósi Várszínházban hallható a világszerte ismert és kedvelt zenész, aki Magyarországon különösen a Macskajaj óta örvend egyre nagyobb népszerűségnek.

BobanMarković a cigányok legendás ünnepén, Djurdjevdán napján, május 6-án született. Nagyapja, Pavle, és apja is muzsikált különféle zenekarokban. BobanMarković már hétéves korában megismerkedett a trombitával, és már ekkor arról ábrándozott, hogy zenéjével egy szép napon körbejárja majd a világot.

hirdetés

 

Boban a kilencvenes évek első felében tűnt fel, és zenekara több mint 15 éve Szerbia legnépszerűbb rezesbandája. Ezt a népszerűséget elsősorban a gucsai fúvóstalálkozón szerzett díjaknak köszönhetik. A gucsai győzelem - lévén, hogy nagyjából 40 zenekar közül kerül ki a legjobb – a legértékesebb, és Boban jó néhány díjat besöpört már ott is.

 

A következő lépés az volt, amikor a Kusturica-filmek zenéjével világszerte közismert GoranBregovic felkérte az Underground című film zenéjében való közreműködésre. Az Underground után Boban az Arizónai álmodozók című Kusturica-film zenéjében is közreműködött, s az ezredfordulóra már Európa legnépszerűbb balkáni rezesbandájának az élén állt. Készített lemezt Lajkó Félixszel (SrceCigansko), majd 2002-ben Frank London munkatársa lett.

 

A Macskajaj című kultfilmmel zenéje a legszélesebb rétegekhez jutott el, nevét ma már a fiatalok is ismerik országszerte, és mindenhol szívesen oldódnak fel a szívből jövő balkáni muzsikára. Ahol csak jár zenekarával, jókedv, eufória és életöröm kíséri. Boban a mesterségbe már fiát, Markót is beavatta, akivel a legtöbb koncerten együtt fúják a trombitát.

Kapcsolódó cikkek

child-candle-630w-tn-1355394407.jpg

Karácsony ünnepének méltó köszöntésére a családokat várja bensőséges hangulatú hangversenyére a Pannon Filharmonikusok december 23-án, advent utolsó vasárnapjának délutánján.

tanctalalkozo-megnyito400-1475006817.jpg

Pécs, 2016. szeptember 28. - A Zeneszüret Fesztivál művészeinek fanfármuzsikájával és Ficzek Ferenc animációs és fotókiállításának megnyitójával kedden kezdetét vette a 10. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amely hétfőig tizenöt produkcióval és négy táncházi rendezvénnyel várja a közönséget.

leonardo1-400-1414525577.jpgPécs, 2014. október 28. - Az olasz tulajdonosokkal történt egyeztetések után, november 3-án, hétfőn zárja véglegesen kapuit a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeumban.