A figyelem középpontjába állítaná Pécset

2015. október 9., péntek 06:00

Pécs, 2015. október 9. - Pécsnek az országos és nemzetközi figyelem középpontba állításában látja a város kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) jövőbeni sikerét a szervezet szeptemberben hivatalba lépett új ügyvezetője.

Vincze Balázs csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: munkatársaival együtt azon fog dolgozni, hogy erősítse Pécs, valamint a ZSÖK hazai és külföldi jelenlétét, mert a város olyan értékei, mint a Zsolnay-negyed népszerűségének növeléséhez Pécs egészének kell vonzóbbá válnia.

 

A Pécsi Balett igazgatójaként is dolgozó szakember a nyugdíjazását kérő Márta Istvánt váltotta az örökségkezelő élén, munkáját ügyvezető-helyettesként Rózsa Zoltán, program-, marketing- és nemzetközikapcsolatok-igazgatóként Móczár Gábor, gazdasági igazgatóként Magyar Attila segíti.

 

Vincze Balázs kiemelte: az elmúlt időszakban Eszéken folytattak tárgyalásokat interregionális pályázati programokról, Móczár Gábor jelenleg egy ilyen konferencián vesz részt Bécsben, a jövő héten pedig a kulturális városfejlesztéssel összefüggő egyeztetésen képviselik Pécset. Hozzátette, hogy októberben Belgrádban, novemberben Ljubljanában segítik Pécs turisztikai bemutatkozását és már megkezdték egy jövő évi Európa Kulturális Fővárosa-konferencia szervezését.

hirdetés

 

Vincze Balázs szavaiból kiderült: fontos feladatának tartja, hogy minden értelemben kinyissák a Zsolnay-negyedet és a ZSÖK intézményeit az emberek, különösen a pécsi és a régióban élő fiatalok, az egyetemi hallgatók számára. Ennek részeként tervezik a tömegközlekedéssel is jól megközelíthető negyedben egy biztonságos, kulturált egyetemi klub létrehozását.

 

Az ügyvezető utalt arra, hogy az önkormányzat a közelmúltban a ZSÖK-re bízta a városi rendezvények, fesztiválok szervezését, a városimázzsal, városmarketinggel kapcsolatos feladatok ellátását.

 

Vincze Balázs elmondta, Móczár Gábortól átgondolt, kidolgozott, professzionális város és programmarketing-munkát vár, amelyben a Kodály Központtól a világörökségi helyszínekig minden intézménynek meghatározott helye, szerepe, "küldetése" van, a programok tekintetében pedig inkább kevesebb, de magasabb színvonalú, tömegeket is megmozgató rendezvény szervezése a cél.

 

Hangsúlyozta, meg fogják szüntetni a programkínálatban tapasztalható párhuzamosságokat, ugyanakkor szeretnének két-három évente nagy visszhangot kiváltó nemzetközi fesztivált tartani.

 

Az ügyvezető kitért rá, Magyar Attilától szigorú, átlátható, célirányos gazdálkodást remél, olyan rendszert, amelyben minden forintnak helye van, egyetlen egyet sem költenek el feleslegesen. Vincze Balázs szavai szerint erre szükség is van, mert még ebben a hónapban a kormány elé kerülhet az az előterjesztés, amelynek elfogadásával az állam az eddigi támogatásnál nagyobb összeggel járulhat hozzá a ZSÖK működtetéséhez. Ez amellett, hogy biztosítja a stabilitást és megteremti a hosszabb távú tervezés lehetőségét, a korábbinál szigorúbb állami ellenőrzéssel is jár.

 

Az idén 600 millió forint önkormányzati és 500 millió forint állami támogatásból működő ZSÖK tavaly mintegy kétezer programot szervezett, s további ezer, mások által szervezett rendezvénynek adott helyet.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

laknertamas400ecpecs-1437503138.jpgPécs, 2015. július 21. - Pénteken, július 24-én veszi kezdetét a városban Európa egyik legjelentősebb kulturális eseménye,  az EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztivál. A Pécsre 27 év után visszatérő fesztivál programját és különlegességeit sajtótájékoztatón mutatták be a Nádor Galériában.

punnany-ecpecs1-1436590202.jpgPécs, 2015. július 11. - Közös éneklésre buzdít mindenkit Európa egyik legnagyobb kórusfesztiválja, a július végén Pécsett megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT apropójából írt közös dalban a Punnany Massif. Magyarország legnépszerűbb hip-hop csapata szerint a zene mindenkit összeköt, az EUROPA CANTAT által képviselt életigenlésre pedig nagy szükség van a mai világban.

terminator1-1436481472.jpg

Hollywoodnak is vannak szép számmal olyan mítoszai, amelyek köznyelven forognak. Az egyik ilyen az, mely szerint James Cameron a Piranha 2 (első játékfilmje) forgatásán belázasodott, lázálmában pedig rátört egy rémlátomás, amelyben egy robot sétált ki a tűzből. Annyira megfogta az eset, hogy úgy érezte, filmet kell kerekítenie a rémálmához. Így született meg a Terminátor első része, melynek most már az ötödik, Genysis címre hallgató részénél tartunk.