A barátság egy életre szól

2013. január 25., péntek 08:02

54-1354439993.jpgBach – Szilvia: Alt – duett a Pécsi Harmadik Színházban

Alt – duett. Egy régi barátság. Egy színésznő és egy írónő. Hol az egyik, hol a másik sétál az élet napos oldalán. Tragikomédia, csodálatos zenével. A remek előadásiról ismert humoristanő, Bach Szilvia, ezúttal olyan témához nyúl, melyről mindenki tud, de keveset beszél, és még kevesebbet tesz e probléma megoldására. A darab január 29-én 19 órakor és 30-án 19:30-kor tekinthető meg a Pécsi Harmadik Színházban.

Ha emlékezetem nem csal, a Sztár Vár című filmben kerültünk egymással kapcsolatba Bach Szilviával.  – mondja Moravetz Levente az előadás rendezője. - Én annak a sorozatnak vezető írója és hang-rendezője voltam. Szilvia pedig az egyik színésznője. A stúdióban, munka közben óhatatlanul másra is terelődik a szó. Hetekig dolgoztunk együtt, majd egyik nap beállított Szilvia és átadta ezt a darabot. Ahogy az Alt duettben is elhangzik,

- Írtam egy darabot. Olvasd el.

Alt duett. Tragikomédia, egy részben, csodálatos zenével. Elolvastam. Meghallgattam a zenéit. Tényleg úgy van, ahogy a címoldalon és a plakátokon is szerepel. "...csodálatos zene..." Rögtön elhatároztam, hogy megrendezem. Aztán az élet úgy hozta, hogy elhívtak Kassára főrendezőnek, s bár a műsortervbe felvettem, nem én rendeztem meg. Akkor annyi munkám volt, hogy ez már nem fért bele. De nem feledkeztem meg sem a darabról, sem az írójáról. Azóta is össze-össze futunk Szilviával, megiszunk egy kávét, vagy egy nagy málnát és megbeszéljük, hogy mikor, hol és kivel nem mutatjuk be... De ez nem így igaz. Mindig vártuk a pillanatot, hogy a darab a kezem közé kerüljön. A színház világban van egy régi mondás. Talán babona, talán közhely, talán azért babona-közhely-babona, mert igaz. Ez úgy szól, hogy; - Mindig az első ötlet a jó. - Az első ötlet, e-darabbal kapcsolatban pedig az volt, hogy ezt én rendezzem meg. Most jött el az ideje.

- A Csodálatos zenén túl mi fogott meg benne?

Szeretek olyan műhöz nyúlni, ahol a néző önfeledten nevethet. A nevetés orvosság. Meggyógyít. A nevetés nagyon fontos az ember életében. Csak nem vesszük, vagy nem mindig vesszük tudomásul. A nevetés a legrosszabb helyzetekből is képes kiragadni minket. Nagyok azok az emberek, akik nevetni és nevettetni tudnak. Persze nem lehet folyamatosan hahotázni. Azt is megunja az ember. Ezért szeretem ezt a darabot, mert csak időnként dolgoztatja meg a rekeszizmokat. Aztán olyan mondatok hangzanak el, amiken eltöpreng a néző, aztán néhány olyan mondat, ami a könnyzacskóknak ad feladatot, aztán indul minden elölről. Mind az élet...

- Kétszereplős darab esetében, talán mindennél fontosabb a szereplőválasztás?

Dévényi Ildikó és Stubendek Katalin, az elmúlt két évadban került össze a Pécsi Harmadik Színházban. Több darabban is egymás partnerei voltak. Az első pillanattól kezdve nagyon jó volt köztük az összhang. Vincze János, a Harmadik Színház igazgatója, többször megemlítette, hogy kéne ezeknek a lányoknak elővenni valamit. Annyira jól tudnak együtt dolgozni, hogy ezt kár lenne kiaknázatlanul hagyni. János figyel az ilyesmire. Jelzem, szerintem ez /is/ egy színházigazgató dolga. Nem beszélve arról, hogy pontosan szokta megítélni a helyzetet. Én még emlékszem a Lola Blau című előadásra, amit eszembe sem jutott volna megrendezi, ha ő nem beszél rá, hogy rendezzem meg Ildikónak. Nos, így lett ez a szereposztás. Két remek szerep, két remek színésznőnek.

- Nevethetünk, sírhatunk, gondolkodhatunk….mi plusz mégis az, amit ad az Alt – duett a közönségnek?

Nemcsak a szerelem győz le minden akadályt. A barátság, az igazi, nagy betűs barátság legalább ilyen erős, ha nem erősebb. Ha valaki nem hiszi, vagy meg akar erről győződni, vagy csak meg akar ugyanebben a hitében erősödni, jöjjön el. Mi ott leszünk...

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

pfz-legkedvesebb1-2013-14-1389377295.jpgA Pannon Filharmonikusok közönsége minden évben megválasztja a zenekari tagok közül LEGKEDVESEBB MUZSIKUSÁT. Az együttes férfi és női kategóriában hirdet győztest. A 2013/2014-es évadban a Haszonné Nepp Yvett fuvolaművész és Aubrecht Dénes klarinétművész nyerte el a „legkedvesebb díjat”.

Pécs, 2014. október 4. - A K&H Csoport rászorulókat támogató programjának keretében a Pannon Filharmonikusok ma este hat órakor kezdődő Segítség, komolyzene! koncertjén ötven hátrányos helyzetű, kisiskolás diákot lát vendégül.

Pécs, 2016. március 1. - Az aradi Teatrul Clasic színház március 5-i pécsi vendégszereplésével veszi kezdetét Pécs és romániai testvérvárosa, Arad idei közös kulturális programsorozata - hangzott el a baranyai megyeszékhelyen hétfőn tartott sajtótájékoztatón.