2013 mozipremierjei

2013. január 2., szerda 15:49

foldutan-1357144805.jpg

Bruce Willis, Johnny Depp, Will Smith, Tom Cruise, Harrison Ford és az újra a színészet felé kacsingató egykori kormányzó Schwarzenegger várják a mozilátogatókat 2013-ban. Az egyik legnépszerűbb műfaj idén is a sci-fi lesz: számtalan változatban láthatjuk a kihalt földgolyót a rajta csellengő poszt-emberiség néhány példányával. Az új év kínálatából szemezgettünk.

Die Hard 5: Drágább, mint az életed

 

magyar bemutató: 2013. február
amerikai bemutató: 2013. február 14.
rendező: John Moore


főszereplők: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Yulia Snigir, Cole Hauser, Amaury Nolasco, Megalyn Echikunwoke, Anne Vyalitsyna

John McClane ötödjére is akcióba lép, de ezúttal már Amerikán kívül, Moszkvában játszódik a történet (aminek a legtöbb jelenetét Budapesten forgattak), ahol Johnnak a fiával együtt egy orosz gazfickót kell nyakon csípniük.

 

42

 

magyar bemutató: 2013.
amerikai bemutató: 2013. április 12.
rendező: Brian Helgeland
főszereplők: Harrison Ford, Chadwick Boseman, Christopher Meloni, Ryan Merriman, Brad Beyer, Toby Huss, T.R. Knight

 

Az ígéretes életrajzi sportdráma Jackie Robinson baseball legenda életét mutatja be, de izgalmas körképet ad a korabeli Georgia világáról is.

 

A nagy Gatsby

 

magyar bemutató: 2013. május
amerikai bemutató: 2013. május 10.
rendező: Baz Luhrmann
főszereplők: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Carey Mulligan, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki, Amitabh Bachchan

hirdetés

 

A nagy Gatsby F. Scott Fitzgerald 1925-ben megjelent regénye, ami az 1920-as években élő, egy nagylábon járó milliomosról szól, akinek az élete kívülről csillogás és partyzás. Azonban Mr. Gatsbynak titokzatos vágyai vannak… A történetet már többször is feldolgozták tv, mozi vagy színházi formában, amelyek közül az 1974-es Jack Clayton rendezés Robert Redforddal az élen mondható a legnevezetesebbnek. Ezúttal a filmet Baz Luhrmann hozta össze, aki olyan alkotásokkal büszkélkedhet, mint a Romeo+Juliet, a Moulin Rouge! vagy az Ausztrália.

 

foldutan-1357144805.jpg

A Föld után

 

magyar bemutató: 2013. június
amerikai bemutató: 2013. június 7.
rendező: M. Night Shyamalan
főszereplők: Will Smith, Jaden Smith

 

M. Night Shyamalan 2013-ban egy utópisztikus sci-fivel jön, amiben a Föld az emberek számára már rég egy elhagyott bolygó, azonban egy arra járó űrhajóval apa és fia (Will Smith, Jaden Smith) kényszerleszállást hajt végre. Az apa, Cyber súlyosan megsérül, így a fiára, Kitaira hárul a feladat, hogy a vadakban burjánzó bolygón megtalálja az elhagyott jeladót…

 

A magányos lovas

 

magyar bemutató: 2013. július
amerikai bemutató: 2013. július 3.
rendező: Gore Verbinski
főszereplők: Johnny Depp, Armie Hammer, Tom Wilkinson, William Fichtner, Barry Pepper, James Badge Dale, Ruth Wilson, Helena Bonham Carter

 

Jerry Bruckheimer és Gore Verbinski, A karib-tenger kalózai filmek alkotói most egy újabb közös projektbe vágtak bele, mégpedig egy a 30-as évekből való rádiósműsor megfilmesítésébe, amiből azóta egy televíziós-, rajzfilm- és képregénysorozat is megjelent. A történet a vadnyugaton játszódik, ahol egy ranger és egy indián osztja az igazságot. A címszerepre Armie Hammer szerződtették le, míg Tonto indián szerepére Johnny Deppet.

 

the-smurfs-2-eiffel-tower-1357145115.png

Hupikék törpikék 2

 

magyar bemutató: 2013. augusztus
amerikai bemutató: 2013. július 31.
rendező: Raja Gosnell
főszereplők: Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Sofia Vergara, Hank Azaria, Brendan Gleeson, Katy Perry, Anton Yelchin, Christina Ricci, JB Smoove

 

2011-ben a Hupikék törpikék élőszereplős/animációs hibrid meglepően nagy sikereket ért el, és több, mint 500 millió dolláros bevétellel büszkélkedhet, aminek következményeként a második rész elkészültét vonta maga után. Ezúttal a folytatásban Hókoszpók és a törpök Párizsba térnek vissza Aprajafalváról…

 

Jack Ryan

 

magyar bemutató: 2013. december
amerikai bemutató: 2013. december 25.
rendező: Kenneth Branagh
főszereplők: Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley, Kenneth Branagh

 

Jack Ryan Tom Clancy amerikai regényíró leghíresebb karaktere, aki pályafutását katonaként kezdte, de egy súlyos helikopter baleset után leszerelt a tengerészgyalogságtól, és végül üzletemberként folytatta karrierjét.
Jack Ryan karakterével már korábban készült négy film, amik igen jól jövedelmeztek, ezért a Paramount 2013-ra egy újabb résszel állna elő, amiben a korai éveit mutatnák be.

 

(filmeks9.hu)

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. április 19. - Nagy az érdeklődés a június 5. és 14. között sorra kerülő 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja iránt. A tizenhárom darab huszonhat előadásából ötre már az első két nap alatt elfogytak a jegyek.

zrinyinap400-1408793413.jpgSzigetvár-Pécs, 2014. augusztus 24. - Idén is korhű programokkal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról (1508-1566), valamint a vár 1566-ban elesett hős védőiről szeptember 5. és 7. között a szigetvári Zrínyi-napokon.

Mohács, 2015. február 14. - A busójárás nagyobb érdeklődésre számot tartó, látványosabb programjai - például a busóavatás, a máglyagyújtás, a dunai átkelés - következnek a hétvégén Mohácson, ahol csütörtök óta 1200 jelmezes részvételével űzik a telet és köszöntik a közelgő tavaszt.