100 kép Uránvárosról

2013. április 16., kedd 23:11

vidakovich-samuel-1366147063.jpg

A svájci képregények csúcstalálkozója után újabb érdekes kiállítás nyílik a Zsolnay Negyed re:public galériájában.

Árpilis 17-én szerdán nyílik meg a "100 kép Uránvárosról" című kiállítás a Zsolnay Negyed re:public galériájában.

A kiállítók: Benics Réka, Kulman Miklós, Molnár Eszter, Nemes Csaba, és Vidákovich Sámuel.

A PTE Művészeti Karának Társadalomkritika kurzusán létrejött projektet bemutatja Nemes Csaba DLA, képzőművész, adjunktus.

A kiállítást megnyitja Dr. Csaba Ders, Pécs MJV főépítésze.

 

"A projekt 2012-ben a Társadalomkritika kurzus keretében készült a PTE Művészeti Karán. Négy festőművész hallgatóval bizonyos „dogmatikus megkötéseket” követve 100 rajzot készítettünk Uránvárosról.
A munka a következő módon zajlott: több alkalommal felkerestük a helyszínt, ahol „fotótanulmányokat” folytattunk, vagyis minden résztvevő fotókat készített, amelyek később a rajzok alapjául szolgáltak. A rajzok azonos méretben, mindig fektetett formátumban, szabadon választott vegyes technikával (minimum 3 féle eszköz) készültek, a színek teljes mellőzésével, „fekete-fehérben”. Csak rajzeszközöket alkalmaztunk, festék vagy ecset alkalmazását kizártuk. Mindannyian azonos számú, tehát 20-20 darab rajzot készítettünk. A képekbe egyenként és kötelezően szöveget helyeztünk, terjedelmük tetszőlegesen alakult. A szövegek Uránváros jelenére vagy múltjára reflektálnak, de nem feltétlenül állnak didaktikus viszonyban a hozzájuk tartozó képekkel. Célunk inkább az volt, hogy kép és szöveg együttese, a közöttük létrejövő feszültség eredményeként, új jelentést hozzon létre. A szavak, mondatok forrása tetszőleges: a rajzoló éppúgy meríthetett szakszövegből, újságcikkből, vagy akár a témához nem köthető, bármilyen szabadon választott szövegből, vagy akár saját maga is írhatta azokat. Bár a rajzok többnyire dokumentarista jellegű fotókból indulnak ki, nem zártuk ki, akár több fotó montázs-szerű, egyidejű alkalmazását sem. A fotók csak tanulmányként, a képi információk rögzítésére szolgáltak, nem volt szempont a rajzok „fotószerűsége”. A képek stílusa változatos, nem csak a különböző alkotók önálló látásmódja miatt, hanem azért is, mert egy-egy rajz esetleg más-más megközelítést igényelt. A 100 rajz együtt, közösen képez művet, tömb-installációként kiállítva, véletlenszerű keveredéssel a falon.
A projekt alatt egyszerre érvényesültek bizonyos kötöttségek, mindenki számára egyformán kötelező szabályok, ugyanakkor több tekintetben is maximális alkotói szabadsággal rendelkeztünk a munka során. Mi, résztvevők, több esetben is a felállított technikai szabályrendszer határait feszegettük, de sohasem feledkeztünk meg elsődleges célunkról, arról, hogy Uránvárosról alkossunk képet a képzőművészet klasszikus és mai modern lehetőségeit egyaránt alkalmazva." -Nemes Csaba

hirdetés

 

A kiállítás május 11-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével minden nap 10-18 óráig.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. június 14. - A Nemzeti Színház Isten ostora című produkciója lett a legjobb előadás a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten adták át.

Pécs, 2015. május 29. - A jelenlegi vezetőt, Rázga Miklóst választotta meg a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának a város közgyűlése csütörtökön.

leonardo52-400-1402924865.jpgPécs, 2014. június 17. - A pécsi Janus Pannonius Múzeum évről évre gazdag és változatos programkínálattal várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. Június 21-én, szombaton az egyedülálló Leonardo-tárlat tovább növeli a JPM népszerűségét a nagyszerű Csontváry-, Vasarely- és Zsolnay-kiállítások mellett.