Zrínyiek a Kodály Központban

2016. október 30., vasárnap 07:00

Budapest, 2016. október 30. - Vajda János Zrínyi kantátájának ősbemutatójával, valamint Gersy Károly, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán műveivel tisztelegnek a szigetvári hősök hazaszeretete előtt november 6-án a pécsi Kodály Központban a Zrínyi-emlékév részeként.

A Zrínyiek a magyar zenében című emlékhangverseny az elmúlt százhúsz esztendő zenei emlékezetét foglalja egybe. A Kossuth-díjas Vajda János kantátája tenor szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra készült 2016-ban a Honvéd Férfikar és a "Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566" Emlékbizottság felkérésére - közölték a szervezők.

hirdetés

 

A hangversenyen Gersy Károly Zrínyi miséje, Dohnányi Ernő 1896-ban komponált Zrínyi nyitánya és Kodály Zoltán 1954-ben bariton szólóra és a capella vegyeskarra komponált Zrínyi szózata hangzik el Strausz Kálmán Liszt-díjas művész, az Operaház és a Honvéd Férfikar karigazgatója vezényletével.

 

Az esten szólót énekel Fekete Attila Liszt-díjas és Szegedi Csaba Junior Príma-díjas énekművész, a zeneműveket a Tinódi Vegyeskar és a Szigetvári Zeneiskola tanári kamaraegyüttese, a Budapest Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és a Pannon Filharmonikusok szólaltatják meg.

 

A zeneművek mellett Budina Sámuel históriás visszaemlékezései, valamint Ányos Pál, Illyés Gyula és Sík Sándor költeményei állítanak emléket az emberi és katonai helytállásnak. A prózai és verses betéteket Kiss Emma és Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolja.

 

Az ünnepi beszédet Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára tartja és Páva Zsolt, Pécs Város polgármestere mond köszöntőt.

 

Forrás: MTI, jegyrendelés: www.jegymester.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. december 4. - Elismert művészek, zenekarok közreműködésével egész napos születésnapi műsorfolyammal és gálakoncerttel ünnepli megnyitásának ötödik évfordulóját a Kodály Központ december 16-án - hangzott el az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

 

   

Pécs, 2016. augusztus 18. - Mintegy száz ingyenes programmal - köztük Halász Judit és az Alma zenekar koncertjével - várja a családokat a Szamárfül Fesztivál, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg péntektől három napon át a Zsolnay Kulturális Negyedben.

javorkai-testverek-1384883316.jpgEgy jó cím kulcsot ad a műhöz, a jó előadóművész pedig ajtót nyit a zene világába. A Pannon Filharmonikusok november 21-én, csütörtökön 19 órakor a Kodály Központban beszédes műsorral és virtuóz közreműködőkkel várja közönségét MÚZSA & SZEGEDIEK című koncertjén.