Városnéző túrák és „időutazás” Baranyában

2013. szeptember 20., péntek 06:00

logo2a-1379650077.jpgVárosnéző túrákra, „időutazásra” és ritkán látogatható épületekbe is várják a látogatókat a hétvégén Baranyában, a 2013. évi kulturális örökség napjai programsorozat keretében.

Pécs több mint két évtizede rendezvénysorozattal ad ízelítőt a város épített és szellemi örökségéből. A múlt csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó Örökség Fesztivál a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Sétatéren és a Széchenyi téren mintegy nyolcvan programot kínál az érdeklődőknek. Ezt egészítik ki a hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjére, kifejezetten a kulturális örökség napjaira szervezett események.
   
A szeptember 20-án, pénteken 16 órakor kezdődő Kerékpáros kalandozás a török kori Pécs városában című kétórás különleges városnézés résztvevői "visszatekerhetnek" a 16. századba, a dzsámik, mecsetek, fürdők korába.

hirdetés

 

Szeptember 21-én, szombaton a Bölcsőtől a szemfedőig elnevezésű egynapos program keretében egy római katona életútján keresztül ismerhetők meg a Dél-Dunántúl római kori emlékei. Az érdeklődők délelőtt Dunakömlődön még a fiatal római katonával találkozhatnak, aki pompás lakomával várja őket. Kővágószőlősön római kori villagazdaság mindennapjai elevenednek meg, a katona élete alkonyán pedig aggastyánként sétál Sopianae utcáin, majd lel végső nyugalomra az ókeresztény temetőben.
   
Szintén szombaton 10 és 16 óra között nyitva tart a Klimo könyvtár, amely Magyarország első nyilvános könyvtára volt 1774-ben. A 35 ezer kötetet, köztük nyolc kódexet, számos középkori ősnyomtatványt és 17 ezer kötetnyi, 1851 előtt készült művet őrző egykori püspöki, ma egyetemi intézmény kizárólag idegenvezetéssel tekinthető meg.
   
Aznap a Jakováli Hasszán Dzsámiban is lehetőség lesz "visszautazni" a török korba, elsősorban családoknak szervezett tárlatvezetéseken. A gyerekeknek bábos tárlatvezetést és kézműves foglalkozásokat is tartanak.
   
Pécsen szombaton 18 és 22 óra között díjtalanul látogathatók a világörökségi helyszínek, a Cella Septichora Látogatóközpont és ókeresztény mauzóleum.
   
Baranya több városa és községe is készül a kulturális örökség napjaira. Szombaton és vasárnap Bólyban nyitva lesz a 19. század végén neoromán-neogót stílusban épült Batthyány-Montenuovo Mauzóleum, Kásádon a 19. század eleji sokác tájház, Mohácson a Csele-patak partján egyedüliként fennmaradt Szent Miklós Vízimalom.
   
Óbányán a kamrájában tizenkét illat megismerését biztosító Illatosházba, Zengővárkonyban a Míves Tojás Múzeumba, Pécsváradon az Árpád-kori művészetünk egyik legkorábbi emlékét, az 1158-ban készült freskót őrző várkápolnába várják a látogatókat.

 

Bővebben, képünk forrása: www.oroksegnapok.hu

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. november 9. - A Nevelők Háza Egyesület és a Versmondó Pedagógusok Műhelye november 16-án, szerdán 17 órakor Csorba Győző Emlékestet rendez a Civil Közösségek Háza Méhes Károly-termében, mellyel a rendezők az idén száz éve született Csorba Győző emléke előtt tisztelegnek.

kistehen2-facebook400-1408055012.jpgBudapest, 2014. augusztus 15. - Vajon a Sziget Fesztiválköztársaság mai polgárai közül hányan emlékeznek Kistehénre? Ő egy rajzfilmfigura, aki 2002-ben született. Világrajöttét egy dal és egy rajzfilm jelezte.

frankadel400-1382509594.jpgA retrospektív, tizenöt évet átölelő bemutató rendhagyó és egyszeri lehetőség, hogy a meghívottak mellett a szélesebb közönség is megismerhesse a divattervező munkáit. Az október 24-i eseménnyel veszi kezdetét az Art Moments Országos Vizuális Művészeti Fesztivál pécsi sorozata.