A világhírű Tommy Emmanuel Pécsen és a Müpában

2014. április 12., szombat 13:30

tommy-emmanuel400-1397301986.jpgPécs-Budapest, 2014. április 11. - Dupla koncertet ad Magyarországon jövő héten a világ egyik legtöbbre tartott akusztikus gitárosa. Az ausztrál Tommy Emmanuel jövő szerdán a pécsi Kodály Központban, másnap a fővárosi Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lép fel.

A tízujjas gitártechnika mestere, a country, a blues és a dzsessz különleges metszetét bemutató 58 éves művész többször járt már Budapesten. Legutóbb három évvel ezelőtt, 2011-ben emlékezetes koncertet adott a Petőfi Csarnokban. Az immár félévszázada tartó profi pályafutása még gyerekkorában kezdődött, évente mintegy háromszáz fellépése van világszerte, kétszer is jelölték Grammy-díjra.

 

Mindössze négyéves volt, amikor gitározni kezdett, két év múlva már a családi zenekar tagja lett, ott muzsikált édesapja 1966-ban bekövetkezett haláláig. Pályáját aztán a countrysztár Buddy Williams egyengette, míg a Trailblazers együttessel feltűnt egy tehetségkutató versenyen, és elkészíthette első felvételét. Karrierje azt követően ívelt fel, hogy Sydney-be költözött. A hetvenes években az Ausztráliában kultikus Dragon együttesben játszott, amelynek tagjaként Tina Turnerrel is közös turnén vett részt. Dolgozott az Air Supply-jal és a Man At Work-kel is.

hirdetés

 

Első szólóalbuma, a From Out of Nowhere 1979-ben jelent meg, ezt azóta tizenöt korong követte, olyan legendák közreműködésével, mint Les Paul, Eric Clapton, Tina Turner, Stevie Wonder, illetve az amerikai country-legenda, Chet Atkins, akivel 1998-ban közöst lemezt készített, és erről a Smokey Mountain Lullaby-t country kategóriában Grammy-díjra jelölték. A világ mégsem ekkor, hanem két évvel később, a sydney-i olimpia záróünnepségén csodálkozott rá, amikor három évvel idősebb, elektromos gitáron játszó bátyjával, Phil Emmanuellel duóban lépett fel és óriási sikert aratott.

 

Második Grammy-jelölését 2007-ben kapta, The Mystery című szólólemezéért, és többször elismerte a Guitar Player Magazine című szaklap is, amelynek olvasói kétszer választották a világ legjobb akusztikus gitárosának. Több mint húsz lemezt készített, szólóban, duettben, együttesekkel, legutóbbi anyaga a tavaly kiadott The Colonel and the Governor, egy dzsesszes lemez, amelyet a hozzá hasonlóan ujjpengetős technikával játszó brit gitárossal, Martin Taylorral közösen jelentetett meg.

 

Tommy Emmanuel április 16-án a pécsi Kodály Központban, 17-én a Müpában ad koncertet.

 

Forrás: MTI, fotó: Christian Gahrau

Kapcsolódó cikkek

Szigetvár, 2016. július 21. - Végvári vigadalmak elnevezéssel hagyományőrző programot rendeznek pénteken és szombaton Szigetváron a Zrínyi-emlékév keretében.

Szigetvár, 2015. augusztus 20. - A hosszú hétvégén és szeptember elején számos szórakoztató és hagyományőrző programmal várja az érdeklődőket a „kisváros”.

Pécs, 2016. június 18. - Szent Iván napján és éjjelén elvarázsolt kertté lényegül Pécs varázslatosan mesés városrésze, a Tettye az első Pécsi Tüke Nap alkalmából délután 5 órától egészen az éj közepéig!