Született tehetségek virtuóz játéka a Kodály Központban

2014. március 26., szerda 16:45

szuletett-tehetsegek400-1395848648.jpgPécs, 2014. március 26. - Született tehetségek virtuóz játéka öltözteti a tavasz színeibe a Kodály Központ hangversenytermét a Pannon Filharmonikusok következő koncertjén, március 27-én este 19 órakor.

Csütörtök este két mai magyar zeneszerző kompozíciója is bemutatkozik a pécsi közönség előtt, mindkettő unikum a világzenei paletta magyar árnyalatai közt. Oláh Kálmán cimbalomversenyében Lukács Miklós rendkívüli muzikalitása mutatja meg, milyen jól érzi magát a dzsessz műfaja a cimbalom húrjai közt. A cimbalista családból származó művész játéka inspirálóan hat a hazai jazzélet szereplőire, Oláh Kálmán mellett olyan szerzők jegyeznek kifejezetten Lukács Miklós számára írt cimbalomversenyeket, mint Vukán György, Fekete-Kovács Kornél vagy Szakcsi Lakatos Béla. Ahogy a népzenétől és a jazztől sem idegen, ez a versenymű is teret hagy az improvizációnak, így juttatva érvényre a különleges hangszer sokszínű kifejezőerejét.

hirdetés

 

Borbély Mihály tárogatóra és cimbalomra írt kettősversenye izgalmas remeke a népzene és a jazz klasszikus keretekbe zárt barátságának. A műben a tárogatót maga a szerző szólaltja meg. Borbély Mihály március 15-én vehette át Kossuth-díját, melyet a Vujicsics együttes tagjaként érdemelt ki. A kettősverseny premierjének 2013 januárjában, a Kultúra napja adott időt és teret, a művet most először hallhatja a közönség a fővárostól távol.

 

A két ízig-vérig hazai műremeket egy kifejezetten interkulturális darab követ. Aaron Copland amerikai szerző a cowboy témát a balettel párosító merész kompozícióját, a Rodeót a Monte Carlói Orosz Balett számára írta. A koncert első felét lezáró mű a világzenei csemegéket kínáló második részre hangolja majd a hallgatóságot. Addinsell Varsói koncert című versenyműve egy háborús film betétdalaként válhatott ismertté, a kompozíció Rahmanyinov II. zongoraversenyének tudatos stílusutánzata. Gershwin Kék rapszódiájáról pedig már akkor cikkezett a korabeli New York, mikor maga a mű még gondolat sem volt, a bemutatón maga a szerző játszotta a zongoraszólót.

 

A koncert előadói között köszönthetjük az Artisjus-díjjal kitüntetett Barcza Horváth József nagybőgőművészt és Dés Andrást is, aki az ütőhangszerek virtuózaként a Carnegie Halltól kezdve a világ számos jelentős koncerthelyszínén színpadra lépett már. A pécsi társulatot Kovács László dirigálja, aki két szerepben is feltűnik, a koncert második felében a zongorának is az ő keze ad főszerepet.

 

A műsorról:

 

CIMBALOM & GERSHWIN
2014. 03. 27., csütörtök 19.00h, Kodály Központ

 

Oláh Kálmán: Cimbalomverseny
Borbély Mihály: Kettősverseny tárogatóra és cimbalomra
Copland: Rodeo - szvit
Addinsell: Varsói koncert
Gershwin - Grofe: Kék rapszódia

 

Közreműködik: Lukács Miklós – cimbalom, Borbély Mihály – tárogató, Barcza Horváth József – nagybőgő, Dés András – ütőhangszerek, Kovács László – zongora
Vezényel: Kovács László

 

Jegyek korlátozott számban még kaphatók.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok, fotó: Csendes Péter, Dobó László, Raffay Zsófia, Bubik Róbert

 

szuletett-tehetsegek620-1395848810.jpg

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. november 4. - A Civil Közösségek Háza Gebauer Galériája tisztelettel meghívja következő kiállítására.

primavera-rustica400-1460406372.jpg

Pécs, 2016. április 12. - Könyv Kata Barcsay-díjas festőművész (jelenleg a PTE MK doktorandusz hallgatója) kiállítása a pécsi Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában (Szent István tér 17.) látható. Az olaj- és vászonképekből álló tárlat a művész elmúlt tíz alkotói évéből válogat egy tavaszi merítéssel.

Pécs, 2016. december 13. - Bogányi Gergely a Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, valamint Gérard Korsten, a világhírű dirigens várja a Kodály Központ széksoraiba a zenebarátokat december 15-én. Majd karácsony hetében, december 20-án tartja a zenekar Magnificat című ünnepi hangversenyét, melynek helyszíne hagyományosan a Pécsi Bazilika. A koncerteken közreműködő szólisták mellett a decemberi hangversenyek műsorai ugyancsak kihagyhatatlan esteket ígérnek.