Szívünk rajta: könyvajánló szülőknek és gyerekeknek

2014. december 9., kedd 06:15

Budapest, 2014. december 9. - Közeleg a karácsony, és egyre többen teszik fel a kérdést: milyen könyvet vegyek a gyerekemnek? Az UNICEF Magyarország és a Bookline közös gyerekkönyv-ajánló programja közzétette újabb listáját, amin nyolc gyerekeknek és egy szülőknek szóló könyv érdemelte ki a Szívünk rajta-matricát. A lista folyamatosan bővül, a könyvek ajánlását gyerekektől, szülőktől és kiadóktól egyaránt várják a program szervezői.

Az UNICEF Magyarország és a Bookline közös könyvajánló programja, a Szívünk rajta, azért jött létre, hogy segítse a szülőket a könyvválasztásban. A felnőttekből és gyerekekből álló szakmai csapat négy kategóriában (mesél, segít neki, fejleszt, segít neked) értékeli a könyveket, és ítéli oda a Szívünk rajta-matricát azoknak a könyveknek, amelyek a szakmai csapat szerint kiemelkedő élményt nyújtanak.

 

A program októberi indulásakor már láthattunk egy szűk könyvlistát, ezeket a szakmai csapat állította össze saját kedvenceiből kedvcsinálónak, azonban a valódi sikert a szervezők abban látják, hogy a felhívásra rengeteg ajánlás érkezett. Az ajánlásokból negyedévente Szívünk rajta-listákat publikálnak a kiemelkedő minőségűnek tartott könyvekből. A szakmai csapatban az egyik legfontosabb szerep a gyerekeké, akik maguk is részt vesznek a zsűrizésben.

 

"Sosem gondoltam volna, hogy ilyen nagy örömet fog okozni, hogy ennyiféle könyvet kell elolvasnom. Igazából teljesen más szemmel néztem a történeteket meg a rajzokat így, hogy a végén nekem kellett megmondanom, hogy tetszik-e és jó-e a könyv. Élveztem, hogy számított a véleményem" - emelte ki a szakmai csapat egyik 5. osztályos tanulója, aki az osztálytársaival már hónapok óta böngészi a könyveket.

hirdetés

 

Az olvasóktól beérkezett ajánlások és a szakmai csapat véleménye alapján a listára 9 könyv került fel és kapott Szívünk rajta matricát. 7 Könyv a „mesél” kategóriában, 1-1 könyv pedig a két „segít” kategóriában (Segít Neki, Segít Neked) került fel a kedvencek közé. Van közöttük régi klasszikus, modern mesekönyv óvodásoknak, rendhagyó tündérmese már olvasni tudó nagyobb gyerekeknek.

 

"Ritkán örülök úgy kezdeményezésnek, mint most a Szívünk rajta könyvajánló programnak. Egy kilenc éves, betűfaló gyerek anyukájaként tudom, hogy milyen nagy a „zaj” a könyvesboltokban, látom, mekkora az esélye annak, hogy hibásan döntök, vagy hagyom a gyereket rosszul választani. UNICEF nagykövetként pedig tisztában vagyok azzal, hogy mekkora ajándék egy gyereknek (és a szülőnek) az olvasás élménye. A világon tízből négy gyerek egyáltalán nem kap lehetőséget arra, hogy megtanuljon olvasni. Ezzel a programmal a Bookline nemcsak a magyar gyerekeket és a szüleiket segíti, hanem támogatja őket is, hogy esélyt kapjanak a felzárkózásra." - emelte ki D. Tóth Kriszta,az UNICEF nagykövete.

 

Gyurkó Szilvia a szakmai csapat gyerekjogi szakértője hozzátette: "Nem volt könnyű helyzetben a szakmai csapat, egy-egy könyvnél komoly vitáink is voltak. De úgy érezzük, hogy több "kincset" is találtunk, amire nagy örömmel hívjuk fel a figyelmet, és ragasztjuk rá (még ha virtuálisan is) a Szívünk rajta-matricát".

 

A Szívünk rajta-listára felkerült új könyvek:

 

„MESÉL” KATEGÓRIA:

 

1. Julia Donaldson-Axel Scheffer: A legcsinosabb óriás, Pozsonyi Pagony 2014

“A legcsinosabb óriás” egy varázslatos világban él, ahol kis fehér egerek laknak a cipőkben, a rókák kirándulni járnak, a kecskék meg remekül vitorláznak. A gyerekek az óriás vicces és magával ragadó történetében megismerhetik az együttérzés, a másokkal való törődés fontosságát is.

 

2. Gál László, Hitka Viktória: Zinka és Simafül varázslatos kalandjai, Bookline Könyvek, 2013

Hitka Viktória képzőművész olyan képi világot álmodott, ahol a szülőknek is élvezet barangolnia, Gál László szövegei pedig kedvesen mesélik el milyen galibákba keveredik egy kutya és gazdája.

 

3. K. László Szilvia: Marci és a galibák - Kékmanó, a főnyeremény 1. Könyvmolyképző Kiadó, 2013

A “Marci és a galibák” könyvben egy nem mindennapi történet elevenedik meg olyan élettel és erővel, hogy a verseket szinte azonnal megtanulja gyerek és szülő egyaránt. A könyv egyetlen veszélye, hogy elalvás előtt egy fejezet sosem elég.

 

4. Méhes György: Szikra Ferkó, Ulpius ház, 2005
A különleges hangulatú történet és az egyedi festmény-illusztrációk már a nagyobb gyerekeknek szólnak. Varázslat, mágia, barátság és küzdelem. Mi kellhet más egy téli estén a forró kakaó mellé?

 

5. Michael Ende: Momo Móra Kiadó, 2011

Egy klasszikus a listán: Igazi meseregény, ahol a főhős igen rögös úton jut el a boldogságig és visszaszerzi az ellopott időt, mindeközben olyan igazságokra derül fény, ami nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is szolgálhat mondanivalóval.

 

6. Timo Parvela - Virpi Talvitie: Miú Vau Kolibri Könyvkiadó 2012

A kutya- macska barátságról szóló meséket nem véletlenül használják akár család-terápiára is, a mindennapi életből vett szituációkat nem mindennapi humorral megközelítő könyv történetein nem csak az óvodások, de a szülők is magukra ismerhetnek.

 

7. Vajda Éva: Szása, a szibériai kistigris Móra Könyvkiadó, 2014

A kistigris története a kisebbeknek nyújt kedves olvasmányt, ahol a mama ölelése még a tigriscsíkokat is képes visszavarázsolni.

 

„SEGÍT NEKI” KATEGÓRIA:

 

1. Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? - Ovis Mesék Pozsonyi Pagony 2013

Az óvodai élet legjellemzőbb mozzanatait úgy eleveníti fel a könyv, hogy minden kis óvodás rögtön magáénak érzi, az alvás-nem alvás kérdésétől kedve az első nagy barátságokig.

 

„SEGÍT NEKED” KATEGÓRIA:

 

1. Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő - Könyv a gyermeknevelésről, Park Kiadó, 2014

Egyik kedvencünk a listán ez a könyv. Bettelheim hitelesen, okosan, és közérthetően, egyszerűen ír könyvében a szülőség egyik alapvető trükkjéről. Hogyan ne legyünk ideges, türelmetlen és szorongó szülők? Hát, elégedjünk meg azzal, hogy “elég jó” szülők vagyunk.

 

A Szívünk Rajta program munkája folytatódik, a program honlapján folyamatosan várják a további ajánlásokat, a következő listát 2015. márciusában publikálják majd. A Szívünk Rajta matricával rendelkező könyvek folyamatosan bővülő listája elérhető a www.szívünkrajta.hu oldalon.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

x-faktor400-1457863936.jpg

Budapest-Pécs, 2016. március 14. - Idén visszatér az X-Faktor az RTL Klub képernyőjére! Az elmúlt évek legnépszerűbb hazai énekes tehetségkutatójára már javában keresik a versenyzőket.

Pécs, 2016. november 30. - December másodikán, pénteken nyílik meg az Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Műhelyének Évszakok címet viselő kiállítása a Civil Közösségek Házának Gebauer Galériájában.

csiky-banyavaksag400-1436468704.jpgBalatonföldvár, 2015. július 10. - Romantikus hangulat és legendás színészek, gyerek-kaland-koncert és vásári kesztyűsbáb-játék, autentikus latin dallamok és esti mesék szigorúan felnőtteknek, kortárs magyar versek megzenésítve és abszurd humor szünet nélkül. Ezt és még sok minden mást kínál a KULTKIKÖTŐ július 10-től Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is.