Rost Andrea lép fel a Kodály Központban

2014. február 20., csütörtök 17:00

rost-andrea400-1392911879.jpgPécs, 2014. február 20. - A Milánói Scala, a New York-i Metropolitan, a londoni Royal, a Párizsi Bastille és a tokiói New National Opera sorába iratkozik fel 2014. február 22-én a Kodály Központ hangversenyterme. A Pannon Filharmonikusok szombat esti koncertjén az opera tolmácsolásában évtizedes múlttal rendelkező, világszerte elismert szoprán énekel a pécsi közönségnek.

Rost Andrea, a Kossuth- és Liszt-díjjal is kitüntetett énekesnő a Magyar Állami Operaház rendszeres fellépő művésze, mindeközben rendre nyit az új műfajok felé, 2013-ban Operamesék címmel jelentetett meg hangoskönyvet.

 

A zenekar hangversenyén Mahler és Wagner műveiben nemcsak a mesék kedvelőit varázsolja el. A műsoron három örökérvényű zeneszerző három különböző ihletettségű zeneműve szerepel. Richard Strauss Don Juan népi legendákban élő alakja köré írt szimfonikus költeménye forradalmi hevülettel ábrázolja a hőst, aki a mámor mellett az élet mélyebb értelmét is keresi. Straussnak az 1849-ben bemutatott mű hamar nemzetközi hírnevet hozott, megírására Mozart Don Giovannija mellett egy korabeli színdarab és Nicolaus Lenau költeménye ihlette. A fiatal szerző a szerelmi jelentekhez bensőséges hangulatú, álomvilágot idéző zenét szerzett, feltételezhetően ugyanis a Don Juan komponálása idején már maga is szerelmes volt későbbi feleségébe.

hirdetés

 

„Nem alkottam semmi jobbat, mint ezeket a dalokat” - így nyilatkozott Richard Wagner a Wesendonck-dalokról, melyeket egykori pártfogója feleségének költeményeire írt. Wagner beleszeretett a fiatal Mathilde Wesendonckba, a dalok alapjául szolgáló lírai alkotások kettejük melankolikus viszonyát rögzítik. Mahler IV. szimfóniájában egy felhőtlen, kék égboltot akart megfesteni, annak minden árnyalatával. A mű kiindulópontja egy dal, derűs hangulatával színfoltként tűnik ki Mahler monumentális és súlyos kompozícióinak sorából. A gyermeki báj, a varázslat, az intimitás és a mahleri humor egyaránt sajátja a szimfóniának.

 

A hangversenyen Christian Schumann vezényel. A fiatal kora ellenére is világszerte ismert karmester mind a klasszikus szimfonikus- és operarepertoár, mind a kortárs zeneművek karizmatikus tolmácsolója.

 

ROST ANDREA & MAHLER
2014. 02. 22., szombat 18.00h, Kodály Központ

 

R. Strauss: Don Juan - szimfonikus költemény
Wagner - Mottl: Wesendonck-dalok
Mahler: IV. (G-dúr) szimfónia

 

Közreműködik: Rost Andrea – szoprán
Vezényel: Christian Schumann

 

Jegyek korlátozott számban még kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában, valamint a www.jegymester.hu weboldalon.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2017. január 4. - A komolyzenéből fakadó humort "briliáns performanszokkal" ötvöző MozART Group nevű lengyel vonósnégyes a pécsi Kodály Központban ad koncertet péntek este - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó magyarországi cég az MTI-vel.

Pécs, 2015. november 29. - Varsányi Ferenc éltetŐ 2. című könyvének zenés műsorral egybekötött bemutatására kerül sor december 4-én a Művészetek és Irodalom Házában.

kekfesto-sardi-janos-emmesmuhely400-1406216770.jpgPécs-Nagynyárád, 2014. július 24. - A ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizenötödik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált a hétvégén Nagynyárádon.