Privát nacionalizmus és Pécs Underground '80

2014. május 7., szerda 17:25

Pécs, 2014. május 7. - A nacionalizmus és a underground a témája két különleges kiállításnak, amelyek május 8-án, csütörtökön nyílnak a baranyai megyeszékhelyen.

A Közelítés Művészeti Egyesület Privát nacionalizmus című nemzetközi kortárs képzőművészeti tárlatán 18 ország 60 kortárs művészének festménye, szobra, fotója és videója tekinthető meg a Zsolnay-negyed m21 kiállítóterében és a HattyúHáz Galériában - áll a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

 

A nemzetközileg elismert alkotók, Kristina Norman, Martin Piacek, Safak Catalbas, Nikita Kadan, Nemes Csaba, Kiss Pál Szabolcs, Oláh Mara és mások mellett Borsos Lőrinc a képzőművészet eszközeivel a nemzeti és etnikai társadalmi problémák mentén mutat be kelet- és közép-európai országokban jellemző látásmódokat.

hirdetés

 

A csütörtökön 16 órakor, a HattyúHáz Galériában nyíló és június 15-ig látogatható kiállítás anyagát korábban Prága és Kassa közönsége ismerhette meg, később pedig Drezda, Krakkó, Berlin és végül Debrecen művészeti intézményei mutathatják be.

 

***

 

A másik, Pécs Underground '80 című tárlat a pécsi underground nagyjainak állít emléket és bár a megnyitójára 17 órakor kerül sor Wahorn András zenész, képzőművész és Pinczehelyi Sándor képzőművész részvételével, már 10 órától fogadja a látogatókat. A Széchenyi téri Pécsi Galériában korabeli dokumentumok, képző- és iparművészeti alkotások, valamint filmek, továbbá archív digitális fotósorozatok tekinthetők meg.

 

A szervezők kiemelték, hogy a baranyai megyeszékhelyen az 1970-1980-as években kialakult egy alternatív művészeti miliő, a diktatúrával párhuzamosan létrejövő ellenzéki földalatti művészet szubkulturális mozgalommá vált.

 

Pécs fontos bázisa volt az underground, az alternatív, a neoavantgárd művészeti törekvéseknek, az itt gyakran szereplő fővárosi és külföldi művészek mellett pécsi zenekarok, illetve különböző irányzatok képviselői is teret kaptak - írták. Hozzátették: a Pécsi Galéria az 1980-as évek elejétől tárlatokkal, performance-okkal, zenei programokkal folyamatosan lehetőséget nyújtott a helyi alternatív törekvéseknek.

 

A kiállításhoz kapcsolódóan csütörtöktől vasárnapig "összművészeti akciónapokat" tartanak koncertekkel, tárlatvezetéssel, előadásokkal és beszélgetésekkel a helyi alternatív művészeti élet olyan legendás alakjai tiszteletére, mint Kálóczi Attila zenész-keramikus-trafikos, Hardy Péter énekes-színész-rendező, Kiss Sanya esztéta és Enyingi Tamás (Tonyó) zenész-képzőművész.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. augusztus 2. - Több mint négyszáz programot kínál várhatóan 40-50 ezer látogatónak az idei Ördögkatlan Fesztivál, amelynek augusztus 4. és 8. között ad otthont Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Beremend.

Villány, 2014. június 4. - A Ganxsta Zolee és a Kartel fellépésével indítja a nyarat a Ha Péntek, akkor Villány! rendezvénysorozat június 6-án, pénteken. Az ingyenes koncertre 20 órától várják a látogatókat a Villányi Rendezvénytérre.

kiscsillag400-1423601916.jpgPécs, 2015. február 11. - A Pannon Filharmonikusok és a Kiscsillag első, február 14-i találkozását nem csak a két zenekar várja nagy izgalommal. A Kodály Központbeli kivételes crossover koncertre már januárban elfogytak a jegyek, ezért a zenekarok úgy döntöttek, hogy másnap, február 15-én megduplázzák a produkciót, így a magyar zenei élet két távoli pontja mindjárt kétszer is randevút ad egymásnak.